ŠEF DRŽAVNE TVRTKE U LUKSUZNOM NASELJU

OTKRIVAMO Šef Petrokemije kupio vilu od 8 milijuna funti! Susjed mu je princ William

Josip Jagušt, direktor državne tvrtke Petrokemija koja je trenutno u minusu, vlasnik je stana vrijednog osam milijuna funti u najluksuznijem dijelu Londona!

Kako potvrđuje izvadak iz londonske gruntovnice Land Registry, kuća na adresi 11 Saint Mary’s Place u vlasništvu je Josipa Jagušta i njegove supruge Štefice od 1997. U to vrijeme Jagušt je bio direktor Inter Ine, Inine podružnice u Londonu, a tada je ujedno bio i član Nadzornog odbora Petrokemije. Iako je Jagušt tijekom karijere bio direktor i u nekoliko privatnih tvrtki, u njegovom profesionalnom backgroundu teško je naći odgovor na pitanje: kako je uspio uštedjeti za tako skupu i luksuznu nekretninu u Londonu, a uz to istodobno kupiti još četiri stana u Zagrebu ukupne vrijednosti 5.8 milijuna kuna.

Josip Jagušt i njegov odvjetnik Veljko Miljević jučer su pokušali zataškati vlasništvo nad vilom u Londonu.

Odvjetnik Miljević u dva je navrata u telefonskom razgovoru tvrdio da Jagušt nije vlasnik stana u Londonu.

- Od kuda vam to? Pošaljite mi na mail dokaze ako ih imate! - govorio nam je Jagušt.

Nakon toga je na pitanje posjeduje li njegov klijent stan od osam milijuna funti u najluksuznijem naselju Londona poslao i pismeni odgovor: “U pogledu bivše adrese u Londonu, 11 St. Mary’s Place, Josip Jagušt nema potrebe bilo što dalje komentirati”.

Informaciju o luksuznom stanu direktora javne tvrtke objavio je Poslovni dnevnik 14. siječnja.

Informacije o vlasništvu nad nekretninama javni su podaci, pa nam je službenik londonskog Land Registryja potvrdio da se Josip Jagušt zaista vodi kao vlasnik nekretnine na adresi 11 St. Mary’s Place, a onda smo dobili i izvadak iz Registra.

Viktorijanske vile

Kuća se nalazi unutar mreže ulica ukrašenih viktorijanskim vilama i parkovima u zapadnom dijelu središnjeg Londona, Kensingtonu, omiljenom kod britanske aristokracije, europskih bankara i oligarha s istoka.

U neposrednoj blizini prostire se jedan od najljepših gradskih parkova Kensington Garden’s, iznad kojeg je u priči letio Petar Pan, u njegovoj palači živjela Lady Diana, a danas ondje boravi njezin sin princ William sa suprugom Catherine.

Nedaleko je i službeno najskuplja ulica u Ujedinjenom Kraljevstvu s vilama najvećih svjetskih bogataša poput Lakshmija Mittala, koji je kuću kupio od Bernieja Ecclestonea za 57 milijuna funti, te vila sultana od Bruneja.

Stan gospodina Jagušta nalazi se u privatnom rezidencijalnom pojasu nekoliko desetaka sličnih nekretnina omeđenih elegantnim zelenilom. Prekjučer u poslijepodnevnim satima smo obišli nekretninu. Concierge nam je dopustio kratak posjet, ali je odbio govoriti o svojim stanarima. Dom Jaguštevih se toga ranog poslijepodneva činio praznim.

Na zvono se nitko nije odazivao, a na parkirnom mjestu nije bilo automobila. Na vratima nije stajalo ničije prezime.

‘Nemaju ništa’

U Londonu smo kontaktirali nekoliko britanskih agencija za nekretnine i otkrili da je nekretnina u vlasništvu Josipa Jagušta tipa “freehold”, odnosno da je u njegovom potpunom vlasništvu.

Naime, u Londonu je velik dio nekretnina dolazi u obliku najma vlasništva na pedeset ili stotinu godina. Stoga ne čudi da potpuno vlasništvo nekretnini gospodina Jagušta daje značajnu dodatnu vrijednost. Podatke o navedenoj nekretnini pronašli smo i na internet stranici agencije Zoopla.

Na njoj se navodi da se na trgu Saint Mary’s Place, koji čine ukupno 32 kuće, prosječna vrijednost nekretnine kreće oko Ł4,450.535, što je gotovo dvostruko više od prosječne vrijednosti nekretnine u Kensingtonu.

Direktor Inter Ine

U posljednjih pet godina, navodi se na internet stranici agencije Zoopla, na istom su trgu prodane dvije nekretnine. Prosječna postignuta cijena iznosila je 4,260.000 funti. Najam takvih nekretnina u prosjeku iznosi 1065 funti tjedno. Kad bi se nekretnina danas našla u prodaji, njezina bi vrijednost dosegla 8,213.608 funti. Na internet stranici agencije Zoopla navodi se da je kuća kojoj je vlasnik predsjednik Uprave Petrokemije kupljena 4. ožujka 1997. godine po cijeni od 1,800.000 funti.

U opisu nekretnine navodi se da je riječ o “svijetlom i prostranom trosobnom stanu u vrlo traženom zatvorenom području Kensington Green, samo nekoliko trenutaka od glavne ulice Kensington High Street”.

Nije posve jasno žive li u nekretnini članovi obitelji Jagušt ili je u najmu, s obzirom na to da u službenim dokumentima stoji da je u ljeto prošle godine navedena kao nekretnina za najam za 4767 funti mjesečno.

Jagušt je u Londonu radio u dva navrata kao direktor Inter Ine, Inine podružnice u Londonu. Prvi put od 1995. do 1997., a onda od ožujka 1999. do ožujka 2000.

Za predsjednika Nadzornog odbora Petrokemije Jagušt je, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, prvi put imenovan 1995., potom je iz NO-a prešao u Upravu te je prvi put direktorom Petrokemije imenovan 1999.

U studenom 2001. postao je zamjenik predsjednika Uprave Agrokor-Trgovine, a u listopadu 2004. od zamjenika je dogurao do direktora u Todorićevoj tvrtki. S te funkcije otišao je 2006. te je 2009. imenovan članom Uprave tvrtke Gorup iz Klanjca.

Vratio se u Petrokemiju u svibnju 2010., kad je odlukom Nadzornog odbora ponovno postao direktor Petrokemije.

U imovinskoj kartici koju je predsjednik Uprave Jagušt predao 6. srpnja 2011. ne navode se nikakve nekretnine u Velikoj Britaniji.

Jagušt u imovinskoj kartici priznaje vlasništvo nad četiri stana u Zagrebu, koja je ukupno procijenio na 5,8 milijuna kuna. Jedan, od 90 četvornih metara, kupio je, tvrdi, od plaće, a navodi da vrijedi 560 tisuća kuna.

Vrijedna imovina

Drugi, veličine 115 četvornih metara, koji je u vlasništvu njega i supruge Štefice Jagušt, vrijedi, tvrdi, 1,1 milijun kuna. Kupili su ga, navodi, od plaće, zaduženjem kod banke - kreditom - te novčanom pozajmicom.

Treći, veličine 109 četvornih metara, njegova je osobna imovina, a procijenio ga je na 1,4 milijuna kuna. Kupio ga je, navodi, od plaće.

Četvrti, također u Zagrebu, veličine 115 četvornih metara, procijenio je na 2,7 milijuna kuna, a tvrdi da ga je kupio sredstvima od plaće.

Jagušt u imovinskoj kartici također navodi da godišnje primi plaće neto iznosa 242,1 tisuću kuna, a njegova supruga, pak, dobiva 46,1 tisuću kuna neto.

Također navodi da je kao član Uprave tvrtke Gorup od 2008. do 2010. primio neto primitke na godišnjoj razini od 240 tisuća kuna.

Od ušteđevine posjeduju, tvrdi, osobno ušteđevinu od 207 tisuća kuna te 6,7 tisuća eura te supruga 30 tisuća kuna.

Nejasno je kako je Josip Jagušt mogao steći toliko vrijednu imovinu od svoje i suprugine plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:37