PRIPREME ZA EU IZBORE

OTKRIVAMO: ŠEKSOV POSINAK POSTAJE KLJUČNI PLENKOVIĆEV ČOVJEK U HDZ-u Mladom Ressleru povjeren je iznimno važan zadatak uoči europskih izbora

 
 CROPIX

Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, kako doznajemo, bit će koordinator za izradu HDZ-ova programa za skore europske izbore. Plenkovićeva odluka da taj zadatak povjeri Ressleru nije neobična s obzirom na to da je ovaj mladi pravnik, koji u Njemačkoj kraju privodi doktorat s temom iz međunarodnog kaznenog prava, već sudjelovao u izradi stranačkih dokumenata. U svibnju prošle godine, naime, na Izvještajnom saboru stranke usvojen je novi Statut HDZ-a koji je izradila radna skupina na čijem je čelu bio upravo Ressler.

Petogodišnji plan

Da je HDZ krenuo u izradu programa potvrdio nam je jučer sam Ressler koji je prije nekoliko mjeseci, u studenome 2018., drugi put izabran za potpredsjednika Mladeži EPP-a.

- Točno je, koordinirat ću izradu programa za izbore za Europski parlament. Zaduženje sam dobio od predsjednika stranke, a program radim u suradnji s međunarodnim tajnikom stranke Davorom Božinovićem, voditeljicom naše delegacije u EP-u Dubravkom Šuicom te nizom HDZ-ovih ministara - rekao je Ressler i dodao kako će se ovih dana intenzivirati rad na programu.

- Cilj nam je prezentirati plan za sljedećih pet godina, ali i predstaviti naše dosadašnje rezultate - rekao je Ressler o programu u kojem će, kaže, središnje mjesto zauzimati teme poput europskih fondova, regionalnog razvoja, energetike, mladih, prometa, migracija, demografske revitalizacije te izazova digitalne revolucije...

Kad se program finišira, ide na usvajanje na stranačka tijela - Predsjedništvo i Središnji odbor.

U HDZ-u se dosad nisu detaljnije bavili europskim izborima. Dosad je službeno najavljeno samo to da će HDZ na izbore samostalno, a glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u više je navrata izjavio kako su imali druge prioritete te je najavio kako će se programom i kandidatima na listama početi baviti poslije Nove godine.

A tko bi se sve od HDZ-ovaca mogao naći na listi za Europski parlament, za sada je nepoznanica. Iako u stranci kažu kako se o tome još nije razgovaralo, niti je donesena bilo kakva odluka, u kuloarima se već dulje vrijeme kalkulira s nekim imenima. Kao sigurna kandidatkinja spominje se tako Dubravka Šuica, koju mnogi u stranci vide i kao nositeljicu liste. Iako su neki HDZ-ovci spominjali kako bi listu mogao nositi i sam premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, izvori bliski njemu tvrde kako to nije točno.

Mjesto na listi, navodno, ponovno bi mogla naći i Ivana Maletić, iako bi ovaj put mogla biti nešto lošije rangirana, a u vrhu liste, prema pričama iz HDZ-a, mogla bi se naći i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Sastavljanje liste

Posljednjih dana u HDZ-u se spekulira kako bi na listu mogao i saborski zastupnik Tomislav Sokol. Riječ je o pravniku iz Zagreba, rođenom 1982. godine koji se usavršavao u inozemstvu, te na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Leuven u Belgiji završio magistarski i doktorski studij. U Sabor je došao kao zamjena za Jasena Mesića kada je on imenovan veleposlanikom u Rimu.

- Sokol se uklapa u Plenkovićev tim, a da imaju neke planove s njim vidi se i po tome što ga u posljednje vrijeme forsiraju da što više istupa u medijima s obzirom na to da u javnosti baš i nije poznat. Stoga me ne bi iznenadilo da njegovo ime vidim i na listi za europske izbore - ispričao je izvor iz HDZ-a. Dodaje kako će na listi zasigurno par mjesta biti rezervirano za mlađu ekipu okupljenu oko Plenkovića, među kojima su i neki bivši asistenti HDZ-ovih europarlamentaraca u EP-u. Neki u stranci su uvjereni da će na listu i koordinator izrade programa Karlo Ressler koji će biti u kampanji.

U stranci kažu kako ambicije za odlazak u Europski parlament imaju i dva župana - šibensko-kninski Goran Pauk, te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, no to je zasad upitno. Zanimljivo je da se nitko od vodećih ljudi HDZ-a dosad na brojne novinarske upite nije želio izjasniti oko toga hoće li na listi ponovno biti mjesta za bivšega europarlamentarca i bivšega ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera nakon što su on i Plenković zahladili odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:27