IZVUČENO STARO PISMO

OTKRIVAMO: ŠTO JE PEĐA GRBIN 2006. PISAO IVICI RAČANU 'Napuštam SDP jer ste se poklonili Tuđmanu. Radi se o osobi koja je ovoj državi nanijela mnogo zla'

Zagreb, 120713.Sabor.Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav odrzao je sjednicu s jednom tockom dnevnog reda na kojoj je, na prijedlog skupine zastupnika u Saboru, raspravljao o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske.Na fotografiji: Pedja Grbin.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / Arhiva/ CROPIX

Teška sam srca prešao preko odluke Glavnog odbora SDP-a o suradnji s HSP-om, odšutio sam kad su se na čela savjeta SDP-a imenovale osobe kojima u SDP-u nije mjesto, međutim činjenicu da se delegacija SDP-a poklanja Franji Tuđmanu nisam mogao prihvatiti, napisao je Peđa Grbin i gradskom odboru socijaldemokrata donio svoju člansku iskaznicu te ponudio ostavku na sve svoje funkcije.

Nije zaboravio pismo

Godina je 2006., a razočarani i odrješiti Grbin tadašnjem predsjedniku SDP-a Ivici Račanu šalje dopis u kojem izjavljuje duboko neslaganje s određenim politikama stranke te odluku da napušta SDP.

Krivac je bio današnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je 2006. godine predvodio delegaciju SDP-a te u društvu Igora Dragovana i Ante Kotromanovića položio vijenac na Tuđmanov grob.

Taj je prašnjavi dopis ovih dana stigao do redakcije Jutarnjeg, a Peđa Grbin, saborski zastupnik i član Glavnog odbora stranke, odmah ga se u razgovoru s novinarima prisjetio.

“Mislite da patim od amnezije? Naravno da ga se sjećam i odmah vam mogu reći da se moje mišljenje o Franji Tuđmanu nije promijenilo”, rekao je Grbin.

U tom desetljeće starom dopisu on piše ovako: “Smatram kako navedena osoba svojom politikom nije zaslužila da joj se SDP kao stranka koja se oduvijek borila za slobodu, socijalnu pravdu i demokraciju poklanja. Smatram kako se radi o osobi koja je ovoj državi, ali i mnogim članovima SDP-a nanijela mnogo zla te je po mojem sudu klanjanje takvoj osobi pa bila ona i mrtva, neprihvatljivo te nisam spreman biti članom stranke koja to čini”.

Ipak, deset godina poslije, Peđa Grbin i dalje je član tih istih socijaldemokrata, stranke kojoj je danas na čelu Zoran Milanović, a koja je posljednjih godina itekako revidirala odnos prema prvom hrvatskom predsjedniku. Upravo je SDP, naime, bio inicijator odluke da se zračna luka Pleso nazove imenom Franje Tuđmana, Zoran Milanović redovito je obilazio njegov grob, a u nekoliko je navrata čak izrazio i brigu zbog toga što Tuđman u Zagrebu nema odgovarajući trg.

‘Krivac za privatizaciju’

Pa ipak, ono što je zamjerao Ivici Račanu, Peđa Grbin dopušta Milanoviću.

“Nisam čovjek koji bi se zalagao za politiku ‘sve ili ništa’. Kad sam 2006. godine pisao ovaj dopis, klanjanje Franji Tuđmanu bila je samo kap koja je prelila čašu. To su bile godine kad je naša stranka zabilježila najveći pad rejtinga i kad smo skrenuli sa socijaldemokratskog puta. Poslije smo se njemu uspješno vratili, a otklonjene su i druge prepreke. U SDP-u danas više nema dvojbenih osoba, a ne surađujemo ni sa strankama kao što je HSP. U tom kontekstu, problem valorizacije Franje Tuđmana daleko je manji nego što je nekada bio”, rekao je Grbin i dodao da se njegovo mišljenje o Tuđmanu nije promjenilo. Ukratko, smatra ga važnim za stvaranje samostalne Hrvatske, ali i krivcem za uništenje gospodarstva kroz lošu privatizaciju i “tajkunarstvo”.

“Moji su stavovi u stranci poznati. Osobno nisam podržavao da se zračna luka nazove po Franji Tuđmanu jer smatram da Hrvatska ima važnih osoba iz područja zrakoplovstva koje su daleko prije Tuđmana zaslužile tu čast. Moje se mišljenje o odnosu prema Franji Tuđmanu razmimoilazi od mišljenja Zorana Milanovića pa osobno smatram da se njega danas čak i pretjerano obilježava”, završio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 21:43