TURBULENCIJE

OTKRIVAMO ŠTO SE DOISTA DOGAĐA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI I DOKLE IDE PUPOVČEV BOJKOT Doznali smo oko čega je zapravo nastao spor između SDSS-a i Vlade

 Ronald Goršić / CROPIX

Jučerašnji dvosatni sastanak vladajuće koalicije, na kojem prvi put nije bilo predstavnika SDSS-a koji su ranije zaprijetili izlaskom iz koalicije, održan je isključivo na temu Uljanika, ali su članovi vladajućih prije i poslije sastanka govorili i o problemima sa SDSS-om.

I dok s jedne strane Milorad Pupovac nije htio doći na dogovoreni sastanak u Banske dvore, netom prije se u Saboru sastao s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i predsjednikom Kluba zastupnika HNS-a Miloradom Batinićem, a tamo su bili i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, kao i zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Ono što, po svemu sudeći, muči troje zastupnika srpske nacionalne manjine je novac koji je bio namijenjen za elektrifikaciju sela s većinskim srpskim stanovništvom.

Pola iznosa

Navodno je, kažu nam izvori, iznos od 35 milijuna kuna za te namjene gotovo prepolovljen, a druga polovica je podijeljena među drugim manjinama, što Pupovac zamjera premijeru. Ono što je zanimljivo je što su se Pupovac, Kajtazi i Radin sastali s HNS-ovcima, jer otprije je poznato da se HNS, SDSS, Radin i Kajtazi drže skupa i da će tako biti ubuduće, te će njihovih 12 zastupnika nastupati zajednički prema premijeru. HNS, pak, kažu nam izvori, apsolutno podržava Pupovca u namjeri da se vrate sredstva za uvođenje struje u sela s većinski srpskim stanovništvom, jer smatraju da je sramota da u 21. stoljeću uopće o tome treba razgovarati, posebice ako se zna da HEP na računu ima oko 2,5 milijardi kuna.

- Taj neformalni savez sa 12 zastupnika može stati pred Plenkovića i reći mu da riješi taj problem - kaže sugovornik.

Ipak, nitko ne vjeruje da će na kraju doći do razlaza SDSS-a s HDZ-om, jer znaju da manjine zapravo nemaju što raditi izvan Vlade i da na taj način jedino mogu riješiti konkretne probleme.

- Tu je i problem pojave nacionalizma u društvu. Plenković treba zauzdati Penavu u Vukovaru i smiriti strasti, a problem s elektrifikacijom se proteže mjesecima i Pupovcu je obećano da će se to riješiti - kaže sugovornik, koji je uvjeren da će premijer na kraju popustiti i ispuniti obećano.

Ljuti Kajtazi

S druge strane, HNS, koji oduvijek blisko surađuje s Kajtazijem, naljutio je zastupnika Roma u Saboru zbog ideje međimurskog župana Matije Posavca da umjesto novčane pomoći, u toj sredini uvede vaučere za hranu i potrepštine. Kajtazi se pribojava da takva ideja neće zaživjeti i na razini države, što Romi apsolutno odbacuju, iako je zapravo namjera da se sredstva namjenski troše. Iz HNS-a poručuju kako će još vidjeti kako će se to riješiti.

- I kolega Furio i kolega Milorad su sigurno sugovornici za HNS. Želim živjeti u zemlji gdje se svaka manjina osjeća sigurno i ravnopravno. Razgovarali smo o daljnjoj suradnji, jer smo se više puta pokazali vrlo jednoznačni u stavovima - rekao je Vrdoljak.

Pritom je priznao da je i njemu istekla vozačka dozvola, ali nije rekao kada.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor zamjerio je Pupovcu što nije došao na sastanak jer smatra da se o problemima treba razgovarati.

- Ne znam koji su bili razlozi, ali bilo bi korektno da dođe i obavijesti nas. Podržavam dio zahtjeva koje je iznio i trebamo razgovarati o međunacionalnoj mržnji i nasilju, ali kako ćemo o tome razgovarati ako ne dolazi na sastanak. Neka dođe, kaže svoje probleme i uvjete, a ako ne možemo nakon toga surađivati, da se mirno raziđemo. Ovo što radi je jedna vrsta cirkusa - oštar je Kosor.

Koruške lekcije

Predsjednik Reformista Radimir Čačić je pak rekao kako bi suradnja mogla biti puno bolja, kritizirao je sporost u odlučivanju i reforme koje se ne provode.

- SDSS se ima pravo ne pojaviti, ima puno razloga da ne budu zadovoljni, počevši od toga da nam jedna tvrda, desna Koruška dijeli lekcije. Zločin je prva temeljna pretpostavka ustaštva - kaže Čačić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je rekao kako će se čuti s Pupovcem vrlo brzo, te da se redovito čuje s Borisom Miloševićem, a da je predsjednik SDSS-a tražio sastanak s premijerom Plenkovićem.

- Koliko ja iščitavam, SDSS je i dalje dio vladajuće većine, ali ne bih bio njihov glasnogovornik niti tumačio razmišljanja. Ova Vlada i većina u najvećoj mjeri, gotovo 100 posto, provode programe za manjine i o tome će biti govora na idućoj sjednici Vlade. Njihovo nezadovoljstvo se odnosi na odnos prema srpskoj manjini - rekao je Bačić, te komentirao i Pupovčev sastanak s HNS-om na način da HDZ-u to ni najmanje ne smeta.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je pak rekao kako “možda Pupovac ima prioritetnija posla, pa zato ne može doći”, dok je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević poručio kako je “koalicija stabilna, a koga nema, bez njega se može”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:12