RASPUŠTANJE LIČKO-SENJSKOG OGRANKA

OTKRIVAMO ŠTO SE ODIGRAVALO U POZADINI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a Je li na pomolu politički kraj dugogodišnjeg ličkog moćnika?

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Ličko-senjski HDZ je raspušten, a Darko Milinović koji je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća rekao “sve što je mislio da treba reći”, vratio se, kako je sam kazao, “uzdignute i ponosne glave” u svoju županiju. Predsjedništvo stranke za povjerenika tamošnjeg raspuštenog HDZ-a postavilo je državnog tajnika iz Ministarstva državne uprave Darka Nekića, bivšega gradonačelnika Senja, s kojim se Milinović još prije sukobio. No, za Nekića, kao i za Povjerenstvo u koje je ušlo desetak članova, u petak navečer na sjednici glasao je i sam Milinović. U Povjerenstvo je ušla i Ivana Krmpotić koju su, nakon Milinovićeve ostavke, lički HDZ-ovci izabrali da do daljnjega vodi tu županijsku organizaciju, ali i Petar Radošević koji je također dao ostavku na mjesto šefa HDZ-a Gospić.

Jedan član, jedan glas

Zadatak Povjerenstva je da u sljedećih šest mjeseci, kako to propisuje Statut, pripremi stranku za izbore u županiji. HDZ-ovci kažu da će sada biti zanimljivo vidjeti tko će se sve kandidirati za novog šefa. Naime, kandidirati se ponovno može i župan Darko Milinović koji je na tu dužnost prije nekoliko dana dao ostavku zbog neslaganja s kadroviranjem u NP-u Plitvička jezera, čija je konferencija za tisak i dovela do raspuštanja organizacije.

- Ti se možeš ponovno kandidirati ako želiš. Nitko ti to ne brani - navodno je na sjednici Predsjedništva Milinoviću kazao šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković. Milinović na to, kažu sudionici sastanka, nije odgovorio ništa.

No, oni koja ga bolje poznaju kažu kako postoji velika mogućnost da se on ponovno kandidira, a neki ne isključuju ni da bi ponovno dobio izbore.

- Izbori se provode po načelu jedan član, jedan glas, a Milinović ima puno svojih ljudi. Vjerujem da bi u ovom trenutku bez problema prošao. No, teško je procijeniti što će biti za šest mjeseci. To je dugo vrijeme, a stvari se mijenjaju - smatra jedan istaknuti član HDZ-a.

Neki od članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća koji su u petak bili na sjednici kažu da im je teško procijeniti kako će postupiti ličko-senjski župan.

- Dojam mi je da je nakon rasprave na sjednici i Milinović shvatio da je pogriješio u načinu na koji je izveo sve. Uostalom, gotovo sve kritike koje su išle na njegov račun bile su zbog toga da se ta konferencija za novinare nije trebala dogoditi te da se problemi koji postoje trebaju rješavati na stranačkim tijelima.

Očekivao je raspuštanje

Nisu ga napadali, rekli su da nije problem da se on bori za županiju, ali da se to tako ne radi - kaže jedan od naših sugovornika. Na pitanje kako su se tijekom sjednice jedan prema drugom ophodili Milinović i ministar Tomislav Ćorić, kaže da se “nisu baš simpatizirali”, s tim da je, ističe, već nakon prvih nekoliko rečenica bilo jasno da se Ćorić temeljito pripremio za raspravu.

- Milinovića nije iznenadilo raspuštanje ogranka, očekivao je to, a što se tiče Plenkovića, mislim da je povukao jedini logičan potez.

Pokazao je da se tako ne može ponašati - komentirao je još jedan od članova Predsjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:51