VELIKI PLANOVI HDZ-a ZA OSVAJANJE VLASTI

OTKRIVAMO STRATEŠKI DOKUMENT Plan Karamarka za slom SDP-a: Nazvao ga je ‘Pametna Hrvatska’

 Boris Kovačev/CROPIX

Ono što radi sadašnja vlast, nesposobnost koju iskazuju, rekao bih da je nepodnošljiva. Jedna stranka kalibra HDZ-a naravno da mora i da ima odgovore na sve ono na što oni nemaju i na ono što ne znaju riješiti - izjavio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko nakon završene dvodnevne klauzure HDZ-a u Opatiji, obrazlažući učinke tog zatvorenog stranačkog skupa.

Tržišno-socijalni model

A Karamarkovo rješenje na probleme, čini se, zove se “pametna država”. Barem je tu sintagmu predsjednik HDZ-a često koristio u svom govoru u Opatiji, na iznenađenje mnogih HDZ-ovaca koji su poslije priznali “kako im i nije baš bilo jasno” što je šef time htio reći i poručiti.

- Opredjeljenje HDZ-a je tržišno-socijalni model, pametna država koja radi u suradnji s poduzetnicima, znanošću i ostalim sektorima - rekao je u Opatiji Karamarko stranačkim kolegama i nastavio:

- Za gospodarski program trebamo ‘pametnu državu’. Pozivam sve lokalne i regionalne jedinice gdje je HDZ da budu ‘pametna država’, da budu otvoreni i na usluzi građanima i poduzetnicima - naglasio je šef HDZ-a.

Iako nije pojasnio što točno pod tim podrazumijeva, iz Karamarkova govora može se naslutiti kakve promjene želi i u kojem se smjeru kreće njegov plan kojim namjerava preuzeti vlast. Jedna od glavnih stvari na kojoj je inzistirao je zajedništvo.

- Prije svega istaknuo bih emociju koja se osjetila na skupu, energiju i ozbiljnost pristupa, snažan interes za budućnost i poziciju stranke, te stanje i sudbinu države i naroda. Ponosan sam kao predsjednik na znanje i potencijal koji imamo, a koji se i kroz ovaj skup pokazao - HDZ ima ljude koji su spremni uhvatiti se u koštac sa svim problemima i izazovima. Umjesto podjela, mržnje i straha Hrvatskoj treba zajedništvo, samopouzdanje, vjera i nada - bodrio je prvi čovjek HDZ-a svoje stranačke kolege nakon klauzure na kojoj su, kako je rekao, definirana tri osnovna strateška dokumenta: izborna strategija, izborni program i izborni kodeks.

Novi mediji

Druga stvar na koju Karamarko računa da će mu pomoći u osvajanju vlasti jesu - novi oblici komunikacije i drugačiji nastupi dužnosnika koji će u međuvremenu pohađati media treninge. U tu su svrhu, da HDZ-ovcima održe predavanja, i pozvani brojni stručnjaci poput Vinka Vukadina i Domagoja Bebića. I dok im je Vukadin predavao o “umijeću javnog nastupa”, Bebić ih je podučavao novim medijima. HDZ-ovci su se, barem prema riječima šefa HDZ-a, odlučili detaljnije pozabaviti i biračkim tijelom.

- Na klauzuri je razmotrena i raspravljena ključna promjena biračkog tijela i velika apstinencija od izlaska na izbore te će se strategija prilagoditi novim trendovima - najavio je Karamarko. Iz tih razloga je Andrej Rora, voditelj odnosa s javnošću u HDZ-ovu Izvršnom stožeru, održao radionicu o “rejtingu HDZ-a među dobnim skupinama”. Kako smo saznali, svim općinskim, gradskim i županijskim stožerima već su poslani naputci kako djelovati na pojedine dobne skupine birača kako bi ih se privolilo da izađu na izbore i svoj glas daju HDZ-u. U sklopu toga pristupilo se i izradi novih HDZ-ovih poruka i slogana za koje je zadužen splitski HDZ-ovac Tomislav Đonlić.

Četvrta i, možda, najvažnija stvar koja bi HDZ trebaIa vratiti na vlast jest novi gospodarski program o kojem se naširoko priča. Iako se očekivalo kako će ga Karamarko na klauzuri predstaviti, to se nije dogodilo. Program još nije ni napravljen, a, za lokalne izbore, navodno, ni neće biti predstavljen u cijelosti. Kako doznajemo, bit će obznanjeni tek neki dijelovi i projekti koji se tiču nekih velikih gradova ili pojedinih regija.

Inovativna rješenja

Šef HDZ-a u Opatiji iznio je ideju o “pametnoj državi” koja će biti otvorena i na usluzi građanima. Iako su u Opatiji ponovno spočitnuli Vladi da nema rješenje ni za jedan problem, nisu kazali kako ojačati gospodarstvo. Karamarko je tek spomenuo kako u funkciju “pametne države” treba staviti i administraciju.

- Ne treba je otpuštati, nego urediti i efikasno je koristiti - naglasio je Karamarko i dodao kako HDZ traži hitna i inovativna rješenja za zapošljavanje ljudi.

‘Neka truli HDZ-ovci sami odu’

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je na kraju spomenuo još jednu od stvari koja im treba pomoći u pobjedi - dijasporu.

- Prijeti opasnost da se raziđemo. I dijaspora je hrvatsko bogatstvo i HDZ je uključuje u gospodarski i politički život Hrvatske - rekao je šef HDZ-a u Opatiji.

A s klauzure je, navodno, poručio svim kompromitiranim članovima stranke i onima koji bi ubuduće mogli naštetiti HDZ-u da se sami povuku iz igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:42