RAZORNA AFERA

OTKRIVAMO TKO JE MOĆNI SVEĆENIK S KAPTOLA KOJEG SUMNJIČE ZA POKUŠAJ SILOVANJA! 'Tog sam čovjeka vidio dva puta u životu'

 
Marin Sovar (lijevo) i Zvonimir Kurečić (u krugu desno)
 CROPIX

- Tog sam čovjeka vidio dva puta u životu. Kod mene je došao radi misnice. I od tada se nikada više nismo vidjeli. To je sve što mogu reći - rekao nam je jučer donedavni prebendar Zvonimir Kurečić nakon što ga je 41-godišnji akademski slikar grafičar Marin Sovar optužio da ga je prije 10-ak godina pokušao silovati u jednoj kuriji u zagrebačkoj ulici Nova Ves.

Jutarnjem listu bio je poznat identitet svećenika kojeg je optužio Sovar, no u jučerašnjem broju, zbog pravnih razloga, nismo naveli ime i prezime. Budući da je Zvonimir Kurečić naknadno dobrovoljno komentirao cijeli slučaj, više nema potrebe za zaštitu njegova identiteta.

Ispovijest Marina Sovara koju je objavio tjednik Globus uistinu je potresla Kaptol, kardinal Josip Bozanić poprilično brzo je otvorio istragu o cijelom slučaju, a u kuloarima se već nagađa da je zapravo u pozadini cijele Sovarove priče zapravo rat klanova među suspendiranim prebendarima nakon afere “prebendari”.

Početak sukoba

Naime, Zvonimir Kurečić jedan je od sedmorice prebendara koji su suspendirani početkom ove godine nakon velikog skandala i malverzacija oko nekretninskog posla i sumnje da su sumnjivim projektima otuđili i umanjili vlasništvo Zbora prebendara za više desetaka milijuna eura.

Podsjetimo, posebna Komisija na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim Mijom Gorskim donijela je odluku o suspenziji prebendara koji su se imali priliku očitovati o onome što im se stavlja na teret. U tom upravno-kaznenom postupku najviše se teretilo prebendara Miju Gabrića, dugogodišnjeg glavnog ekonoma Nadbiskupije, a kojeg u svom očitovanju Komisiji nije štedio ni sam Kurečić.

On je, naime, naveo da punih šest godina nisu vidjeli završni račun Zbora te da je od starijih članova Miroslava Martinjaka i Ilije Žugaja tražio da tu stvar ispitaju kod Gabrića. Kurečić je i početkom veljače 2017. pisao kardinalu Bozaniću o Gabrićevoj spornoj ulozi u projektu hotela Academia koji je otvoren u bivšem centru Cascade. U tom projektu, napisao je, povezuju se tvrtke Museum Ante Murale, čije je vlasnik Mijo Gabrić, i tri tvrtke čiji je vlasnik Tomislav Marinov - Galebova suza, Nunindor i Exportdrvo projekti.

Na sve te tvrtke punomoć upravljanja i samostalnog donošenje odluka ima sam Gabrić, pa je Kurečić naveo sumnju da Gabrić sam sa sobom sklapa i ugovara poslove. Usto je naveo i sumnju da je Gabrić tvrtki Exportdrvo projekti iznajmio nekretninu u privatnom vlasništvu na Plitvicama u zamjenu za hotel Academia. Taj objekt na Plitvicama, naveo je tada Kurečić, u vlasništvu je Mije Gabrića, a obnavljan je novcem Zbora.

Upravo zbog ovakvih Kurečićevih navoda počelo se nagađati što zapravo stoji u pozadini slučaja prijave Marina Sovara.

Sam Kurečić jučer je za Jutarnji rekao da mu je to vrlo teško komentirati.

- Ne znam dal’ mi netko podmeće. Da imam dokaza za to, sigurno bi ih iznio u javnosti. Ali dokaza nemam, pa to ne mogu komentirati - kratko je poručio 67-godišnji Kurečić. Dio sugovornika s Kaptola na takve teze jučer nam je odgovorio da se one plasiraju kako bi se skrenula pažnja sa Sovarova slučaja.

Pokušaj spina

- Takav spin puštaju oni koji ne žele da se jednom zauvijek prekine neprihvatljivo ponašanje pojedinih svećenika na Kaptolu. Opisi najnovijeg slučaja poprilično su mučni i traumatični i oni koji skreću pažnju s te afere, gledaju svoju korist, a ne žrtvu - zaključuju naši sugovornici.

Kurečić je bio tajnik Zbora prebendara, a nakon suspenzije ostao je na drugim funkcijama. Kurečić je, naime, tajnik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, naslovni grkokatolički marčanski arhimandrit, rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju te pročelnik Odjela za kršćanski Istok KBF-a.

kurijski pravnik Zvonimir Kurečić rođen je u Zlataru 1951., studij teologije i filozofije završio je na Papinskom učilištu Gregoriana u Rimu. Tamo je magistrirao iz dogmatske teologije, a zatim je završio i magisterij i doktorat iz kanonskog prava.

U njegov CV-ju stoji i kako je bio predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije i prvi predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK. Kao pravnik je bio zaposlen i na crkvenim sudovima, prvo kao branitelj ženidbenog veza na Ženidbenom sudu Zagrebačke nadbiskupije, a poslije i kao sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu. Predavao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, u tri mandata je bio predsjednik Hrvatskog biblijskog društva.

Od 2010. imenovan je za naslovnog arhimandrita grkokatoličkog manastira Sv. Mihaela Arkanđela u Marči, a Kurečić je i postulator kauze postupka proglašenja mučeništva za sestre iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koje su stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri. U proljeće ove godine kardinal Josip Bozanić mu je povjerio brigu za vjernike u Zagrebačkoj nadbiskupiji koji slave svetu misu po izvanrednom obliku rimskog obreda. Kurečić je bio tajnik Zbora prebendara prvostolne crkve zagrebačke, čija je zadaća briga o brojnim nekretninama Zagrebačke nadbiskupije, a do suspenzije živjeli su u kaptolskim kurijama na početku Nove Vesi.

Kao prebendar koristio je kuriju u Novoj Vesi 4, dok je preko puta, na broju 3, prebivalište imao Mijo Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:50