BROJNI ODLASCI

OTKRIVAMO TKO SU BANDIĆEVI SPAVAČI U NAJČVRŠĆEM UPORIŠTU DAVORA BERNARDIĆA Čak trećina Bernardićevih ljudi na plaći je kod zagrebačkog gradonačelnika

Zagreb, 310514.
Svetkovina Majke Bozje od Kamenitih vrata zastitnice grada Zagreba. Svetkovina je obiljezena svecanim euharistijskim slavljem u katedrali koje je predvodio zagrebacki nadbiskup Josip Bozanic. Nakon mise uslijedila je procesija sa svijecama i likom Majke Bozje od katedrale do Kamenitih vrata. Na fotografiji: Milan Bandic, Dalibor Bernardic i Darinko Kosor.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji već dugo vodi unutarstranačke borbe kako bi opstao na čelu stranke, suočava se s novim problemom, a to je osipanje u njegovu najčvršćem uporištu - zagrebačkom SDP-u.

Pokazuje se, naime, da zagrebački SDP-ovci, koji su Bernardiću pružali najveću podršku, veću lojalnost ipak pokazuju Milanu Bandiću nego njemu.

U zadnjih malo više od godinu dana čak je četvero istaknutih zagrebačkih SDP-ovaca prešlo u Bandićevu stranku. Svi su zaposlenici u gradskim organizacijama ili tvrtkama, odnosno na plaći kod Bandića.

Riječ je o Sanji Ožić koja je u prošlom sazivu Skupštine bila SDP-ova vijećnica i članica Predsjedništva zagrebačkog SDP-a. Ona je do prije četiri godine bila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, a nakon toga je dobila posao u Direkciji Holdinga. Zatim je riječ o Tamari Borković te o dva odlaska koja su za Bernardića bila osobito neugodna.

Naime, Radenko Tomić je prije godinu dana prešao u Bandićevu stranku i time Bandićev klub povećao na 15 zastupnika, a SDP-ov smanjio na samo šest. Bernardić je tada opravdavao Tomića i govorio da je silom postao prebjeg jer mu je ponuđen ugovor s plaćom manjom za 3000 kuna, što bi značilo da ne može pokriti ratu kredita. Tomić je, naime, zaposlenik Holdinga, a radi u Vodoopskrbi i odvodnji.

Rupa u stranci

Prošli tjedan, kada je objavljeno da je Tamara Čubretović, Bernardićeva desna ruka u SDP-u, također prešla u Bandićevu stranku te dodatno povećala gradonačelnikov Klub u Gradskoj skupštini, a SDP-ov smanjila, Bernardić nije rekao ništa. Formalnim prelaskom Bandiću ostavila je popriličnu rupu u SDP-u. Bila je predsjednica Mjesne organizacije Črnomerec, na listi Bernardićeva favorita za šefa zagrebačkog SDP-a Denisa Hrestaka ušla je u Predsjedništvo i bila je članica Glavnog odbora SDP-a. Valja naglasiti da je Čubretović također zaposlenica Holdinga - radi na Velesajmu.

Pogleda li se koliko zagrebačkih SDP-ovaca, i to samo među onima koji su na istaknutim dužnostima, plaću prima iz gradskog proračuna, nedvojbeno proizlazi da Bandić u SDP-u ima spavača koliko želi. Pregledaju li se njihova imena, dolazi se do informacije da se uglavnom radi o ljudima iz redova Bernardićevih pristaša.

Tako od 17 zagrebačkih mjesnih organizacija SDP-a ustrojenih po gradskim četvrtima, u čak 7 funkciju predsjednika obnašaju osobe čija egzistencija ovisi o Bandiću.

Osim Tamare Čubretović s Črnomerca, tu je i Tihomir Barišić, Bernardićev vjenčani kum, koji radi u Holdingu kao voditelj Sektora za signalizaciju. Barišić obnaša i cijeli niz dužnosti u SDP-u.

Predsjednik Mjesne organizacije Novi Zagreb-zapad, Miroslav Dukić, također prima plaću iz gradskog proračuna. Predsjednik Podsuseda-Vrapče, Dubravko Peroš, radi u Holdingu. Predsjednik organizacije Sesvete, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a i član Glavnog odbora Draženko Pandek također prima plaću kod Bandića. U Glavnom odboru SDP-a, koji prema Statutu stranke treba brojiti 103 člana, zagrebačka organizacija zastupljena je s njih 26. Od toga broja njih troje (Tamara Čubretović, Sanja Ožić i Radenko Tomić) i formalno je kod Bandića, a uz Barišića i Pandeka, na plaći kod Bandića su još Luka Dodig koji je rukovoditelj cestarije - Zagrebački holding, pa Mirjana Šimac koja radi u kazalištu Kerempuh te Jasna Lesički koja vodi starački dom.

Novo predsjedništvo 

Nakon unutarstranačkih izbora na kojima je Davora Bernardića na dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a zamijenio Gordan Maras, izabrano je novo Predsjedništvo gradskog SDP-a. Ono je brojilo 14 članova, većina je lojalna Marasovu protukandidatu odnosno Bernardiću, a njih šest je na plaći kod Bandića.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo