BROJNI ODLASCI

OTKRIVAMO TKO SU BANDIĆEVI SPAVAČI U NAJČVRŠĆEM UPORIŠTU DAVORA BERNARDIĆA Čak trećina Bernardićevih ljudi na plaći je kod zagrebačkog gradonačelnika

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji već dugo vodi unutarstranačke borbe kako bi opstao na čelu stranke, suočava se s novim problemom, a to je osipanje u njegovu najčvršćem uporištu - zagrebačkom SDP-u.

Pokazuje se, naime, da zagrebački SDP-ovci, koji su Bernardiću pružali najveću podršku, veću lojalnost ipak pokazuju Milanu Bandiću nego njemu.

U zadnjih malo više od godinu dana čak je četvero istaknutih zagrebačkih SDP-ovaca prešlo u Bandićevu stranku. Svi su zaposlenici u gradskim organizacijama ili tvrtkama, odnosno na plaći kod Bandića.

Riječ je o Sanji Ožić koja je u prošlom sazivu Skupštine bila SDP-ova vijećnica i članica Predsjedništva zagrebačkog SDP-a. Ona je do prije četiri godine bila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, a nakon toga je dobila posao u Direkciji Holdinga. Zatim je riječ o Tamari Borković te o dva odlaska koja su za Bernardića bila osobito neugodna.

Naime, Radenko Tomić je prije godinu dana prešao u Bandićevu stranku i time Bandićev klub povećao na 15 zastupnika, a SDP-ov smanjio na samo šest. Bernardić je tada opravdavao Tomića i govorio da je silom postao prebjeg jer mu je ponuđen ugovor s plaćom manjom za 3000 kuna, što bi značilo da ne može pokriti ratu kredita. Tomić je, naime, zaposlenik Holdinga, a radi u Vodoopskrbi i odvodnji.

Rupa u stranci

Prošli tjedan, kada je objavljeno da je Tamara Čubretović, Bernardićeva desna ruka u SDP-u, također prešla u Bandićevu stranku te dodatno povećala gradonačelnikov Klub u Gradskoj skupštini, a SDP-ov smanjila, Bernardić nije rekao ništa. Formalnim prelaskom Bandiću ostavila je popriličnu rupu u SDP-u. Bila je predsjednica Mjesne organizacije Črnomerec, na listi Bernardićeva favorita za šefa zagrebačkog SDP-a Denisa Hrestaka ušla je u Predsjedništvo i bila je članica Glavnog odbora SDP-a. Valja naglasiti da je Čubretović također zaposlenica Holdinga - radi na Velesajmu.

Pogleda li se koliko zagrebačkih SDP-ovaca, i to samo među onima koji su na istaknutim dužnostima, plaću prima iz gradskog proračuna, nedvojbeno proizlazi da Bandić u SDP-u ima spavača koliko želi. Pregledaju li se njihova imena, dolazi se do informacije da se uglavnom radi o ljudima iz redova Bernardićevih pristaša.

Tako od 17 zagrebačkih mjesnih organizacija SDP-a ustrojenih po gradskim četvrtima, u čak 7 funkciju predsjednika obnašaju osobe čija egzistencija ovisi o Bandiću.

Osim Tamare Čubretović s Črnomerca, tu je i Tihomir Barišić, Bernardićev vjenčani kum, koji radi u Holdingu kao voditelj Sektora za signalizaciju. Barišić obnaša i cijeli niz dužnosti u SDP-u.

Predsjednik Mjesne organizacije Novi Zagreb-zapad, Miroslav Dukić, također prima plaću iz gradskog proračuna. Predsjednik Podsuseda-Vrapče, Dubravko Peroš, radi u Holdingu. Predsjednik organizacije Sesvete, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a i član Glavnog odbora Draženko Pandek također prima plaću kod Bandića. U Glavnom odboru SDP-a, koji prema Statutu stranke treba brojiti 103 člana, zagrebačka organizacija zastupljena je s njih 26. Od toga broja njih troje (Tamara Čubretović, Sanja Ožić i Radenko Tomić) i formalno je kod Bandića, a uz Barišića i Pandeka, na plaći kod Bandića su još Luka Dodig koji je rukovoditelj cestarije - Zagrebački holding, pa Mirjana Šimac koja radi u kazalištu Kerempuh te Jasna Lesički koja vodi starački dom.

Novo predsjedništvo

Nakon unutarstranačkih izbora na kojima je Davora Bernardića na dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a zamijenio Gordan Maras, izabrano je novo Predsjedništvo gradskog SDP-a. Ono je brojilo 14 članova, većina je lojalna Marasovu protukandidatu odnosno Bernardiću, a njih šest je na plaći kod Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24