ČRNOMEREC

OTKRIVAMO: VELIKA POBUNA ČLANSTVA U MATIČNOM OGRANKU ANDREJA PLENKOVIĆA Devet neopozivih ostavki u HDZ-u, zavladalo je rasulo

Doznajemo da su nezadovoljni jer im se nameću kandidati za funkcije i zbog toga što su izloženi pritiscima iz viših tijela stranke
Premijer Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Nema mira u HDZ-u. Dok je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković u protekla dva dana odlučivao o sudbini splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje, do problema je došlo u njegovu matičnom ogranku - Područnoj organizaciji HDZ-a Črnomerec.

Izvori iz stranke kažu da je dio članova i dio predsjednika temeljnih ogranaka PO Črnomerec podnio neopozive ostavke na svoje dužnosti. Navodno je riječ o devet HDZ-ovaca - Marku Ratkoviću, Ivi Mikiću, Ediju Povrženiću, Željku Pavkoviću, Danielu Caru, Veri Cotić, Smiljanu Begiću, Nevenu Sudaru i Dunji Mandaković. Oni su, kako doznajemo, uputili pismo predsjedniku PO HDZ-a Črnomerec Tomislavu Sokolu, inače pomoćniku ministra obrazovanja Pave Barišića, u kojem su naveli nekoliko razloga za svoje ostavke.

Zabrinuti

Uglavnom je, doznajemo, riječ o tome da su potpisnici ostavki nezadovoljni jer im se nameću kandidati za razne funkcije i zbog toga što su, kako ističu, zadnjih mjeseci izloženi pritiscima pojedinaca iz viših tijela stranke koji se pozivaju osobno na predsjednika Plenkovića.

Potpisnici su u pismu ostavke, doznajemo, naveli da su aktivno sudjelovali u radu stranke, da su ispunjavali sve zadaće te dali veliki doprinos na svim izborima od 2013. do danas i da se pritom nisu pitali tko je kandidat i radi li se o Kolindi Grabar-Kitarović, Tomislavu Karamarku ili Andreju Plenkoviću. Naveli su također da unatoč etiketama nekih i prozivkama nisu bili ničiji ljudi, ni Karamarkovi, ni Brkićevi, ni Plenkovićevi, nego oni koji misle svojom glavom i koje se ne može kupiti. Zbog toga su, kažu, često bili izloženi pritiscima iz vrha te da su se u zadnja tri mjeseca počele događati zabrinjavajuće stvari na koje ne mogu pristati.

Nametanje

U pismu je, doznajemo, navedeno nekoliko primjera. Tako spominju izbornu Skupštinu Zajednice žena Katarina Zrinski PO Črnomerec, na kojoj je, kako su naveli, Josip Jelić vršio pritisak te čak i prijetio da za izaslanice na Skupštini moraju proći točno određene osobe. Potpisnici, doznajemo, u pismu ističu da je riječ o osobama za koje nisu čuli niti su bile uključene u rad stranke u njihovoj organizaciji, te da nisu htjeli pristati na takvo nametanje kandidata jer bi se time članstvu poslale krive poruke.

Kao problematičnu navode i sjednicu PO HDZ-a Črnomerec na kojoj su trebali predložiti kandidate za nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Ističu da je prije sjednice od njih bilo traženo da ne bude glasovanja o kandidatima, a da je većina prisutnih članova bila za glasovanje. Doznajemo da u pismu navode kako je tada Edi Povržanić dobio 14 glasova, Josip Jelić četiri glasa, dok je Zoran Vlašić ostao bez glasova.

Navodno je, prema onome što stoji u pismu, bila sporna i izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj su, prema navodima potpisnika ostavke, pojedinci također tražili da moraju proći određeni kandidati, pozivajući se pritom na Plenkovića. U pismu Sokolu istaknuli su da nisu htjeli pristati na takvo nedemokratsko nametanje kandidata te da je zbog toga odgođena izborna skupština, a Gradski odbor Mladeži HDZ-a potom je imenovao novog povjrenika za PO Črnomerec.

Smjena

Potpisnici navode, doznajemo, da je vrhunac svega bio kad su im počeli nametati kandidate za listu za Vijeće gradske četvrti. Zbog svih tih stvari, naveli su, podnose ostavke jer nisu spremni ići protiv sebe, svojih uvjerenja i Statuta stranke, ali su i istaknuli da će ostati članovi HDZ-a i dalje raditi za stranku.

Neslužbeni izvori iz HDZ-a kažu da je u stranci u zadnje vrijeme veliko rasulo te da je problem s Črnomercem to što Plenković, navodno, tamo pokušava nametnuti Josipa Jelića s kojim je blizak i kojeg je po dolasku u HDZ vratio u stranku. Naime, Jelić je nekada bio predsjednik PO Črnomerec, ali je njegovu smjenu tražio bivši šef Tomislav Karamarko, te je Jelić naposljetku bio i isključen iz HDZ-a. Neki HDZ-ovci, pak, komentiraju da se mnogi nisu bunili kada su stranku svojim kadrovima premrežavali Tomislav Karamarko i Milijan Brkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:22