TKO S KIM

OTKRIVAMO VELIKU KADROVSKU ROŠADU NAKON REKONSTRUKCIJE VLADE Pavić za sobom povukao osam suradnika, Aladrović iz HZMO-a doveo i šofera

Josip Aladrović, Marija Vučković, Ivan Malenica i Marko Pavić
 CROPIX

Stupanjem novih ministara na dužnost nakon rekonstrukcije Vlade u srpnju, došlo je i do nekih rošada u ministarstvima koja su preuzeli, a Jutarnji list otkriva kako su novi Plenkovićevi izabranici popunili kabinete.

Prema članku 74.b Zakona o državnim službenicima, prestankom mandata bivšim ministrima Lovri Kuščeviću, Nadi Murganić, Tomislavu Tolušiću, Gabrijeli Žalac, Marku Paviću, koji je preuzeo resor fondova EU, te Goranu Mariću i njihovim suradnicima u kabinetu prestao je mandat. Iznimka je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je došao na mjesto Marije Pejčinović Burić koja nije smijenjena, niti je dala ostavku, nego je postala glavna tajnica Vijeća Europe.

Najveće rošade, kako doznajemo, bile su u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koje je preuzeo bivši ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. S Pavićem je u novo ministarstvo došlo 8 ljudi. Pet ih je u kabinetu, a troje je zaposleno u upravama. S njim je došla njegova dotadašnja šefica kabineta, administrativna tajnica te glasnogovornica, kao i glavni savjetnik, mladi HDZ-ov kadar Miroslav Smetiško.

U tom Ministarstvu tvrde kako je većina savjetnika i ostalih službenika iz kabineta bivše ministrice Žalac vraćena na prijašnje dužnosti unutar državne uprave.

To im, također, omogućava zakon jer se oni koji su raspoređeni vraćaju na radna mjesta jednake složenosti poslova u državnom tijelu iz kojeg su bili premješteni.

Iz Ministarstva fondova EU nisu nam rekli o kojim je ljudima riječ, smatraju da njihova imena ne treba otkrivati, niti su specificirali plaću, ali prema javno dostupnim podacima, lako je izračunati osnovnu bruto plaću ljudi u kabinetu. Tako glavni savjetnik ministra, nakon što je Vlada 1. rujna digla osnovicu za državne službenika na 5695,87 kuna bruto, ima osnovnu bruto plaću od 18.232 kune, glasnogovornik od 16.574 kune, tajnik kabineta ministra te savjetnik ministra imaju gotovo 15.000 kuna, a savjetnik u kabinetu 11.049 kuna.

I novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović sa sobom je doveo ekipu s kojom je radio u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) kao ravnatelj.

Stalna ekipa

Tako je Mirela Kalcina, koja je bila predstojnica ureda ravnatelja HZMO-a, sada šefica kabineta ministra Aladrovića, a po potrebi obavlja i posao tajnice kabineta, te ima osnovnu bruto plaću od gotovo 15.000 kuna. Novi ministar rada sa sobom je iz HZMO-a poveo čak i svog vozača, očito čovjeka od povjerenja. Poznato je, naime, da vozači svašta čuju dok voze službene osobe. On po potrebi obavlja i posao informatičkog referenta u službi za nabavu i informatičke poslove.

Iz HZMO-a u Ministarstvo rada prešao je i glasnogovornik Filip Dujmović s oko 16.574 kune bruto plaće, a s radnog mjesta iz HZMO-u u Ministarstvo rada premještena je i viša stručna referentica u službi za nabavu i informatičke poslove, koja je tamo na određeno vrijeme pa prava iz radnog odnosa ostvaruje u HZMO-u. Vlada je, pak, 24. srpnja novim vršiteljem dužnosti ravnatelja HZMO-a imenovala dotadašnjeg pomoćnika ravnatelja za ekonomske poslove Ivana Serdara, koji također sada okuplja svoj novi tim, jer je Aladrovićeva ekipa otišla s njim.

“Iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU premješteno je osam državnih službenika, koji su bili raspoređeni na službenička radna mjesta. Napomenimo da se broj savjetnika ministra smanjio za četiri”, kažu u Aladrovićevu ministarstvu.

U kabinetu novog ministra rada, pak, ostao je šef mladeži HDZ-a Ivan Vidiš kao savjetnik.

Preraspodjela

U Ministarstvu uprave, pak, nakon odlaska Lovre Kuščevića, iz njegova kabineta otišao je kontroverzni glavni savjetnik Željko Holik, koji je na to mjesto došao nakon angažmana u tvrtki koja je na Braču, dok je načelnik Općine Nerežišća bio Kuščević, pokupovala na stotine kvadrata zemljišta i najavljivala veliki projekt gradnje medicinsko-turističke namjene. No, Holik nije otišao.

Samo je raspoređen na radno mjesto u istom Ministarstvu. Kao i dva savjetnika ministra, Zorana Fistonić i Josip Osmann. Savjetnik u kabinetu ministra Marijan Bulić vraćen je u Ministarstvo prometa iz kojeg je bio privremeno premješten, a tajnica kabineta Adriana Šantek prešla je trajnim premještajem u Središnji ured za razvoj digitalnog društva.

U kabinetu novog ministra Ivana Malenice nastavili su raditi savjetnik ministra Davor Zdunić, glasnogovornica Željka Perić i administrativna tajnica kabineta Ivana Fišter. Tajnica kabineta ministra Malenice Olga Plazibat došla je privremenim premještajem za vrijeme mandata ministra iz Ministarstva zdravstva, a savjetnik ministra Ivan Lakoš trajnim premještajem iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje je radio kao viši stručni savjetnik u Sektoru za međunarodnu suradnju, programe i projekte EU. Rodom je iz Šibenika, kao i novi ministar.

U Ministarstvu državne imovine nakon odlaska Gorana Marića novi ministar Mario Banožić zadržao je isti tim, samo je zamijenio radna mjesta tako da je nekadašnja savjetnica u kabinetu Saša Guttman raspoređena na mjesto glasnogovornice, a Vinka Drezga s glasnogovorničkog mjesta premještena je na mjesto savjetnice u kabinetu.

U Ministarstvu poljoprivrede, osim što je ostavku dao nekadašnji Tolušićev pomoćnik Krešimir Ivančić, navodno zbog neslaganja s novom ministricom Marijom Vučković, nije bilo drugih promjena. Grlić Radman tek okuplja svoj tim, a iz Ministarstva demografije poručuju da “promjena nije bilo, niti su u planu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:30