LAŽNE DIPLOME

OTKRIVENE DIPLOME BILE SU PRELOŠ FALSIFIKAT Imale su odmah uočljive elemente, nije bilo potrebe za sofisticiranim provjerama

Otkrivene diplome bile su loše falsificirane: imale su pogrešne brojeve, krivi font slova i žvrljotine umjesto potpisa dekanice Filozofskog fakulteta
Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlasnici triju otkrivenih krivotvorenih diploma s potpisima triju različitih dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaposlenici su škola u manjim mjestima. Jedan radi u otočkoj školi, a drugo dvoje u sjevernom dijelu Hrvatske. S nelegalnim dokumentima zaposlili su se u osnovnoj školi, gimnaziji i strukovnoj školi.

Prvo troje lažnih učitelja otkriveno je prilikom provjere diploma zaposlenika u školama odaslanim Filozofskom fakultetu. Provjeru je prije dva tjedna od ravnatelja škola zatražila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nakon što je u svome ministarstvu prilikom friškog zapošljavanja otkrivena državna službenica s lažnim diplomama Hrvatskih studija.

Promptno je dobila otkaz, što čeka i troje novootkrivenih lažnih učitelja. Doznajemo da je riječ o dvije ženske osobe, jedna radi kao učiteljica u osnovnoj školi, druga u gimnaziji te jednoj muškoj osobi, zaposlenoj u strukovnoj školi.

Odustale na 3. godini

U dva slučaja učiteljice s lažnim diplomama predaju njemački, odnosno francuski jezik (gimnazija i osnovna škola), dok treći zaposlenik strukovne škole predaje informatiku. Njegov je slučaj interesantan zbog toga što nikada nije niti upisao Filozofski fakultet. U strukovnoj školi navodno radi na određeno.

Učiteljica i nastavnica s lažnim diplomama stranih jezika bile su studentice Filozofskog, no od studija su odustale na trećoj godini. Nisu, dakle, imale završen niti preddiplomski studij (prvostupnik). Jedna od njih posjeduje lažnu diplomu iz 2000. godine i zaposlena je u gimnaziji, što znači da je bez kvalifikacije imala priliku raditi u školstvu punih 18 godina. Drugi falsificirani dokument nosi godinu izrade 2018., a treći 2016.

Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta, potvrđuje da su sva tri slučaja različita, što uključuje i drukčiji izgled falsifikata, koji kao da ne pripadaju istoj “radinosti”.

- Diplome koje izdaje Filozofski fakultet odudaraju u više elemenata od otkrivenih falsifikata. Čak se i falsifikati međusobno razlikuju i zbog više stvari mogu s uvjerenjem reći kako lažne diplome očito nisu došle iz naše kuće. Mi smo ih, niti krivi, niti dužni, otkrili prilikom pokrenute provjere svih diploma zaposlenika škola - kaže dekanica.

Da bi utvrdili falsifikate nisu im bile potrebne sofisticirane provjere. Brojevi na dokumentima koji se ne podudaraju s godinom izdanja, pogrešan font slova na diplomama i preloš falsifikat potpisa dekana bili su neki od odmah uočljivih elemenata. U slučaju diplome s potpisom aktualne dekanice, potpis, doznajemo, izgleda kao potpis treće osobe, odnosno onaj tko je falsificirao dokument nije se potrudio pribaviti dekaničin potpis, već se zadovoljio proizvoljnom žvrljotinom.

Deficitarni predmeti

Još jedna od zanimljivosti jest da su lažirani dokumenti deficitarnih struka. - To su očito tražene diplome, no ovi falsifikati nas zabrinjavaju, nedopustivi su. S druge strane, pokazuju da smo očito traženi. Ono što me malo ipak šokira jest što smo od 280 pregledanih diploma zaposlenika škola naišli na tri falsifikata, što je, realno, puno.

U ovome trenutku ostalo nam je za provjeru još stotinjak diploma. Stalo nam je da se naše diplome zaštite - kaže dekanica. Na pitanje koje je najjednostavnije rješenje, odgovara: - Provjera diploma prilikom zapošljavanja u školama, u čemu smo mi uvijek spremni pomoći. Ipak, za ovakve propuste odgovorni su oni koji su zaposlili te ljude, kaže Vesna Vlahović-Štetić.

“Samo poštenim radom može se napredovati”

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer je sazvala izvanrednu presicu na kojoj je među ostalim ustvrdila: - Sve ćemo varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz.

Prijave su već krenule prema DORH-u i svi koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma ne mogu više ostati na tim radnim mjestima. Poruka je svima onima koji misle varati da ne smiju to raditi, a učenicima poručujemo da se jedino poštenim radom može napredovati.

Divjak je najavila i provjeru diploma zaposlenika u znanosti i visokom obrazovanju, što zajedno sa školama, po njihovoj računici, broji oko 90 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:21