RAMLJAKOVO IZVJEŠĆE ZA LISTOPAD

OTKRIVENO KOLIKO KOŠTA IZVANREDNA UPRAVA! Ramljak i njegov tim osigurali se od rizika na 100 milijuna eura

 
Ante Ramljak
 Davor Pongračić / CROPIX

Troškovi osiguranja - osiguranje od menadžerske odgovornosti u iznosu od 10,5 milijuna kuna u rujnu, odnosno ukupno 14,9 milijuna kuna od travnja, navodi se u mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora koja je pod vodstvom izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka odlučila zaštititi, među ostalim, i osobnu imovinu menadžmenta u slučaju sudskih sporova.

Ta polica osiguranja ne odnosi se, naravno, na kaznene postupke nego na potencijalne tužbe koje bi mogle podići treće osobe protiv Agrokorovih menadžera.

Doznajemo da će ukupne uplate za osiguranje menadžera od odgovornosti biti i više jer se radi o izrazito visokim rizicima. Ukupno će se pokirti rizici viši od 100 milijuna eura, a trošak će se preraspodijeliti po Agrokorovim kompanijama.

Esad Čolaković, glavni menadžer udruge Croma, kaže da je takva polica osiguranja profesionalni standard u velikim korporacijama.

- To je polica osiguranja od profesionalnih rizika, odnosno od položajne odgovornosti. Takve police su u pravilu skupe jer i takvi postupci, ako do njih dođe, traju dugo te podrazumijevaju veliki trošak. Takvim policama vrh kompanije također osigurava svoju osobnu imovinu od potencijalnih rizika. Iz podataka o polici dostupnih u izvješću ne možemo više zaključiti o samom sadržaju police - kaže Čolaković.

Iznenadio stručnjake

U izvješću se također navodi popis 141 savjetnika, pa i koliki će biti iznos njihovog troška do okončanja postupka, a koji je, pak, iznenadio financijske stručnjake s kojima smo ovih dana razgovarali.

- Naknada profesionalnim savjetnicima do okončanja postupka izvanredne uprave ovisno o duljini trajanja postupka i uspješnom sklapanju nagodbe procjenjuje se na iznos od oko 58 do 69 milijuna eura - navodi se u mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora koja je za taj posao angažirala 141 financijskog, pravnog te savjetnika za restrukturiranje i savjetnike prema pojedinim područjima. Toliki iznos iznenadio je financijskog savjetnika Andreja Grubišića.

- Očekivao sam da će to biti milijunski iznos, ali ne ovoliki. Ispada da su podigli kredit od 480 milijuna eura da bi vratili dugove vjerovnicima, a sad se predviđa da će na savjetnike otići gotovo 14 posto tog novca - kaže financijski savjetnik Grubišić. Izvanredna uprava u izvješću objašnjava kako će “konačni iznos ovisiti o trenutku sklapanja nagodbe, uspješnosti okončanja projekta o kojem ovisi isplata naknade za uspjeh te kompleksnosti područja rada i resursa koji su potrebni da se pojedini zadaci ispune i mogućih promjena u području rada profesionalnih savjetnika tijekom trajanja postupka.

Sudski postupci

- Ovaj iznos je nešto manji od jedan posto ukupnog duga Agrokor grupe i značajno je ispod usporedivih situacija u svijetu. U 26 usporedivih situacija, naknade profesionalnim savjetnicima kretale su se u rasponu od 0,8 posto do 19,2 posto ukupnog duga, prosječno 3,3 posto - navodi se u izvješću.

U izvješću su pobrojani i svi sudski postupci koji su u međuvremenu pokrenuti protiv Agrokora. U Hrvatskoj je Trgovački sud drugi put, nakon što je predmet, temeljem uspješne žalbe iz procesnih razloga, vraćen na prvostupanjski sud, odbio prijedlog Sberbank of Russia za izdavanje privremene mjere kojom bi se izvanrednoj upravi zabranilo sklapanje ugovora o financiranju sa statusom najstarije tražbine od 8. lipnja 2017. godine.

- Tijekom ovog razdoblja sudac Paul Matthews QC na Visokom sudu u Londonu donio je presudu kojom je postupak izvanredne uprave nad Agrokorom d.d. priznat, a svi postojeći i daljnji pravni postupci vjerovnika u Engleskoj i Walesu obustavljeni. Četverodnevna rasprava o zahtjevu izvanredne uprave održana je slijedom prigovora Sberbank of Russia. Sudac Matthews je u presudi odbio sve prigovore Sberbanka i uvažio argumente izvanredne uprave - navode u izvješću. U Srbiji je, piše, Trgovački žalbeni sud usvojio žalbu izvanredne uprave u tri predmeta.

- Izvanredna uprava sad poduzima korake za brisanje zaloga upisanog u korist Banca Intesa a.d. Beograd i Sberbanka d.d. Zagreb nad dionicama. Sberbank d.d. Zagreb i Sberbank banka d.d. Ljubljana podnijeli su žalbe u ovršnim postupcima u pogledu udjela Agrokora d.d. u Dijamantu a.d. Zrenjanin, KRON d.o.o. Beograd, M-Profil SPV d.o.o. Beograd i Nova Sloga d.o.o. Trestenik - nabrajaju u izvješću. Nadalje pišu kako sudske odluke u Srbiji “sprječavaju raspolaganje ili opterećenje relevantnih udjela do zaključenja arbitražnih postupaka koje je Sberbank of Russia pokrenuo u Engleskoj i Walesu, pa su obustavljeni do donošenja konačne odluke u postupcima priznavanja”.

Daljnji koraci

- Nakon presude engleskog Visokog suda, izvanredna uprava razmatra daljnje korake u pogledu navedenih odluka o privremenim mjerama. Sberbank of Russia predala je daljnje podneske, a izvanredna uprava odgovore na iste - navode. Postupci se vode i u BiH, gdje su se neki sudovi proglasili nenadležnima.

Čim su promijenili leasing, podigla se zarada: Konzum u plusu 220 milijuna kuna, no i dalje teško puni skladišta

Konzum je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 6,86 milijardi kuna prihoda te EBITDA u iznosu od 220 milijuna kuna uz rast od 3,2 posto, na što je utjecalo bitno smanjenje operativnih troškova, pokazalo je mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora.

U izvješću je, uz to, navedeno kako je “EBITDA u rujnu bila u najvećoj mjeri pod materijalno bitnim utjecajem reklasifikacije najmova iz operativnih u financijske, koja je izvršena u iznosu od oko 237 milijuna kuna”. Ova reklasifikacija za posljedicu ima da Konzum u računu dobiti i gubitka više ne iskazuje troškove najma po tim ugovorima, što ima pozitivan efekt na EBITDA jer se smanjuje ukupan trošak najma, ali se u isto vrijeme povećavaju troškovi financiranja (kamate) i troškovi amortizacije koji ne utječu na EBITDA (kao posljedica priznavanja imovine i obveze po kreditu). Naime, cijena najma velikih Konzumovih trgovina je jako bitna za ukupno poslovanje te tvrtke jer je bivša uprava ugovarala najam s visokim cijenama, daleko iznad tržišnih, što je opterećivalo financijske rezultate Konzuma. Zbog toga je u sklopu restrukturiranja izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom odlučila takve skupe ugovore o najmu jednostrano svesti na ugovore koji su sukladni tržišnim uvjetima, čime je automatski poboljšana poslovna bilanca Konzuma.

U izvješću, pak, stoji kako Konzum i dalje teško puni skladišta, što predstavlja opterećenje za njegov promet. Razlog tomu je nespremnost osiguravajućih društava da osiguravaju isporuku te činjenice da dio dobavljača ne isporučuje robu ni uz avansno plaćanje. Zbog neuobičajeno lošeg vremena rujan je za rezultate pojedinih Agrokorovih tvrtki bio posebice izazovan. “Rani pokazatelji upućuju na to da će izvješće za listopad pokazati puno bolje vijesti, budući da se očekuje povoljniji utjecaj vremenskih uvjeta”, ističu iz Agrokora.

U mjesečnom izvješću, uz Konzum, koncern je objavio podatke o poslovanju svojih preostalih perjanica, koje sve posluju u plusu, izuzev Tiska. On je, naime, ostvario negativnu EBITDA-u od 29 milijuna kuna. Sektor maloprodaje i veleprodaje, koji uključuje Konzum Hrvatska i Konzum BiH, Tisak, Velpro centar i Velpro BiH, ostvario je u tom razdoblju 11,54 milijarde kuna prihoda ili 1,22 milijarde više nego u prvih osam mjeseci. Ostvario je i pozitivnu EBITDA od 13 milijuna kuna.

Kompanije iz poslovne grupe Prehrana u prvih devet mjeseci ostvarile su prihod od 6,5 milijardi kuna te EBITDA dobit od 1 milijarde kuna. Istodobno, kompanije iz sastava Poljoprivrede ostvarile su 2 milijarde kuna prihoda i 227 milijuna kuna EBITDA. (Lucija Vranković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:03