SPOR S DRŽAVOM

OTOK SMOKVICA VELA DANAS MIJENJA VLASNIKA 'Ostavljam im uređeni otok sa strujom i vodom, svim priključcima i nekretninama u kojima još ima namještaja'

 
 Paun Paunović / Cropix

Otok Smokvica Vela, koji je Ministarstvo obrane 1995. godine dalo na upravljanje Općini Primošten, a oni su ga ustupili tvrtki Grafoplast, danas će mirnim putem biti vraćen državi, potvrdio je za Šibenik.in vlasnik tog poduzeća Ante Lušić.

- Tijekom dana dostavit ćemo šibenskom Županijskom državnom odvjetništvu Općinskom i sudu dokumentaciju o vraćanju u mirni posjed otoka i tako nekoliko dana prije deložacije, najavljene za 27. rujna, vratiti Smokvicu državi. Odlučio sam obaviti to džentlmenski, predati posjed državi bez incidenata i događanja naroda , mirno i prije zadanog roka i današnjim danom za mene ova priča završava. Jednostavno, više ne mogu! Neka se moji odvjetnici dalje bave tom pričom – rekao je Lušić.

On je s otoka preselio osobne stvari, dio namještaja i opreme koja je tamo dopremana tijekom protekla dva desetljeća, a šibenskom je pravosuđu predao dokumentaciju s popisom materijalnih stvari koje ostaju, a među kojim se nalazi i nekretnina upisana na njegovo, vila koju je 2014. legaliziralo Ministarstvo graditeljstva.

Lušić smatra da je oštećen u pogodbi s državom te tvrdi da je tijekom godina u Smokvicu uložio milijune. No, zbog dugogodišnjeg spora s državom nije otokom mogao normalno upravljati.

- Ostavljam im uređeni otok sa strujom i vodom, svim priključcima i nekretninama u kojima još ima namještaja i praktički sve je nedirnuto. Eto sada sve to pravnoj državi pa neka upravljaju – rekao je Lušić.

Smokvica se nalazi u općini Rogoznica, pola je stoljeća bila nedodirljiva baza JNA, a zadnjih dvadesetak godina pod kontrolom Lušića, odnosno Ivice Todorića koji je upravljao Smokvicom od 2006. do poslovnog kraha lani. U općini smatraju da otok treba biti u funkciji turizma, no da bi se to dogodilo, Ministarstvo obrane mora proglasiti otok vojno neperspektivnim, rekla je načelnica Rogoznice Sandra Jakelić (HDZ).

Novoosnovano Ministarstvo državne imovine trebalo bi za koji dan pod kontrolu države vratiti otok na kojem gotovo 70 godina nije bio dopušten pristup građanima Hrvatske u čijem posjedu se zapravo Smokvica kao javno dobro i nalazi, piše Šibenik.in.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:22