OTKAZ U TRUDNOĆI

OTPUŠTENA MIMO ZAKONSKIH PROPISA Bivšoj tajnici moraju isplatiti 130.000 kuna odštete!

 
 REUTERS, Ilustracija

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru bivša tajnica HSP Ante Starčevića, Katarina Bolić, zbog nezakonitog otkaza u trudnoći dobit će odštetu od 130.000 kuna!

Ovu joj svotu na račun mora uplatiti njena bivša stranka jer je sud utvrdio kako je gospođa Bolić mimo zakonskih propisa u srpnju prošle godine otpuštena s dužnosti administratorice stranke, a da sve bude gore, bila je - u četvrtom mjesecu trudnoće.

HSP Ante Starčevića, koji je ovih dana medijima poslao priopćenje o ponovnom aktiviranju stranke, stoga je u teškoj financijskoj situaciji jer će im najvjerojatnije doći do blokade računa sve dok se ova svota ne isplati bivšoj tajnici.

O tome kakva im je financijska situacija najbolje kazuje izjava novog koordinatora HSP Ante Starčevića za Zadar, Slobodana Devića Piće koji je Zadarskom listu jučer kazao:

- Prodat ćemo službeno vozilo kako bismo isplatili dug gospođi Bolić.

Velik je ovo financijski udarac stranci koja se zadnjih mjeseci pokušava osoviti na noge nakon što je njeno članstvo s kompletnim rukovodstvom dalo ostavke i otišlo u redove nezavisnih vijećnika. Stranka je tako ostala bez zastupnika u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini te su se uspjeli ekipirati tek ovih dana i imenovati koordinatora za Zadar. Slobodan Dević Pićo, pak, kaže kako on s otkazom Katarini Bolić nema nikakve veze jer tada nije ni bio u stranci.

Naime, do otkaza tajnici došlo je odlukom Središnjice koja joj je poslala pismeni otkaz ugovora o radu u kojemu su naveli da "nije došla na radno mjesto od 7. srpnja”. No, dokaznim je postupkom utvrđeno da gospođa Bolić nije mogla ni ući u stranačke prostorije s obzirom da su tadašnji čelnici HSP AS-a osnovali drugu stranku, MODES, te ključeve ureda vratili Gradu. Kao županijska vijećnica HSP AS-a, Bolić je s njima otišla u MODES, a prema njenim riječima, tadašnji predsjednik stranke Rudolf Dvorski, na pitanje što će biti s njom, odgovorio joj je da oni "“više nisu članovi stranke i da zove i pita Zagreb”.

Sudu je kasnije navela kako je nazvala Središnjicu, ali joj se nitko nije javio, a u ured stranke zbog vraćenog ključa više nije mogla. Svejedno, glavni tajnik HSP AS-a, Pero Ćorić, potpisao je otkaz, o čijim je razlozima kasnije morao svjedočiti na zadarskom Općinskom sudu.

Sutkinja Ivana Čačić-Brčić utvrdila je da je otkaz nezakonit: "Nije nedvojbeno utvrđeno da bi tužiteljica napustila radno mjesto svojom voljom, već iz izvedenih dokaza proizlazi da je razlog tome nemogućnost pristupa radnom mjestu, službenom telefonu i mailu, odnosno zaključane prostorije u kojem je obavljala rad, pa stoga nije ostvarena teška povreda radne obveze”. U obrazloženju presude navodi se i kako je “nedvojbeno utvrđena okolnost da je prostor u kojem je tužiteljica radila (i u kojem je bio priključak telefona, kao i blokirani službeni mail), vraćen Gradu Zadru”. Navodi se i to da je HSP AS imao saznanja o tome da je prostor vraćen Gradu, ali je “11. srpnja, unatoč saznanjima glede poslovnog prostora, donio spornu odluku o otkazu, bez da je tužiteljici omogućio iznošenje obrane”.

Kako je bila riječ o prvostupanjskoj presudi, rukovodstvo HSP AS-a žalilo se smatrajući da je otkaz opravdan, međutim pravomoćnom presudom potvrđena je odluka sutkinje Općinskog suda u Zadru te je naveden i iznos koji stranka mora isplatiti bivšoj tajnici.

U cijeloj ovoj priči, naime, sud nije zanimala činjenica što je rukovodstvo zadarske podružnice starčevićanaca otišlo u novu stranku, već isključivo to je li raskid ugovora o radu bio zakonit ili ne. Što se tiče povratka na posao Katarine Bolić, prvostupanjskom je presudom starčevićancima naloženo da je vrate na posao, i to: "Na radno mjesto administratora odnosno ako je navedeno mjesto popunjeno ili prestalo postojati iz bilo kojeg drugog razloga, na drugo odgovarajuće radno mjesto prema stručnoj spremi, kvalifikacijama i sposobnostima tužiteljice u roku od 8 dana.", uz nadoknadu i parničnih troškove od 2.500 kuna.

No gospođa Bolić je u međuvremenu otišla na porodiljni dopust, ali i da se je htjela vratiti na posao administratorice, nije ni mogla jer je stranka praktično prestala funkcionirati nakon što je članstvo otišlo u nezavisne vijećnike, a HSP AS samo na papiru ostao u koaliciji s HDZ-om. U svoj novi početak, nažalost, ovih dana tako kreću s velikim minusom na računu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:55