ZAHTJEVAN PROCES

OTTO ĆE DOBITI DRUGU PRILIKU ZA ŽIVOT Državni inspektorat detaljno objasnio što sve čeka novog vlasnika psa koji je u Zagrebu ugrizao četvero ljudi

 
 Azil Dumovec / Facebook

Nakon što je trogodišnji pas Otto na zagrebačkom Ksaveru ugrizao četiri osobe, javnost je sa strepnjom čekala odluku nadležnih institucija o njegovoj sudbini - hoće li Otto biti 32. pas koji je u protekle dvije godine eutanaziran u Hrvatskoj?

A Državni inspektorat u četvrtak je napokon poslao priopćenje o ovome slučaju, čije najvažnije dijelove prenosimo u nastavku:

- S obzirom na veliki interes javnosti, ovim putem vas informiramo kako će odlukom Državnog inspektorata pas Otto dobiti priliku za socijalizaciju i školovanje.

Naime, Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provest će obnovljeni postupak te će, sukladno Zakonu, narediti novom vlasniku da drži psa pod stalnim nadzorom kako se ne bi ugrozila sigurnost ljudi i drugih životinja.

U priopćenju također stoji kako novi vlasnik ne smije darovati takvog psa drugim osobama, a zabranjuju mu se i izlaganje, promocija, nastupanja na natjecanjima, izložbama, javnim nastupima ili okupljanjima, kao i oglašavanje u svrhu prodaje.

Isto tako, nužno je provesti mjeru kastracije psa u roku od 14 dana te u upisnik pasa i njegovu putovnicu upisati da se radi o opasnom psu.

Posjednik mora dostaviti i potrebne potvrde o nekažnjavanju, a dužan je s navedenim psom proći ispit poslušnosti za psa pratitelja s uključenom provjerom socijalizacije uz obvezno školovanje.

Čitav postupak bit će kontroliran od strane Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata koja će pratiti proces te sukladno stručnoj procjeni donijeti konačnu odluku.

Odluku su s veseljem dočekali u zagrebačkom azilu Dumovec koji su sad službeni novi vlasnici Otta.

- Dat ćemo sve od sebe da pas uspješno prođe resocijalizaciju i školovanje kako bi se u ponovljenom postupku utvrdilo da Otto zaslužuje život.
Otto sutra izlazi iz karantene i odmah ćemo s njim početi raditi kako bi mu se čim prije vratilo povjerenje u ljude. Prvi je to korak u velikom poslu koji je pred nama, ali kojem se izuzetno veselimo - napisali su u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:56