PODUZETNA CRKVA

OTVARAMO KRŠĆANSKI HOTEL KOJI PRODAJE MIR Franjevci se bacaju u turizam: Dio samostana u Splitu iznajmili poduzetniku koji kreće s hotelskim biznisom

    AUTOR:
    • Tanja Gattin Zebić

  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2019. u 23:58

Tom Dubravec / CROPIX

Iz 39 soba puca pogled na Trsteničku uvalu, odnosno s druge strane na trg ispred crkve Presvetog Otkupitelja u sklopu klerikata

Dvokrevetne sobe stajat će prosječno 500 kuna i namijenjene su ponajprije za potrebe hodočasnika

- Ideja je da otvorimo hotel u kojem će se prodavati mir - kaže nam 40-godišnji Ivan Livaković iz Kaštel Lukšića, vlasnik tvrtke Pax et Bonum (kako glasi krilatica franjevaca, u prijevodu s latinskog - mir i dobro), koja je unajmila jugoistočni dio Franjevačkog klerikata na splitskom Trsteniku.

Iz 39 soba puca pogled na Trsteničku uvalu, odnosno s druge strane na trg ispred Crkve Presvetog Otkupitelja u sklopu klerikata.

Kada smo u četvrtak posjetili objekt, radnici su uređivali veliki šank na ulazu u budući hotel i kuhinju, a sobe na gornjim etažama usisavao je Livakovićev brat.

Sinergija

- Ne natječemo se s drugim hotelima i sobe su nam skromnih gabarita, jer su površine samo 14 kvadrata, ali se zato nalazimo u prekrasnoj mirnoj oazi u sklopu samostana fra Ante Antića. U sinergiji s franjevcima želimo oživjeti taj neiskorišteni prostor, prvenstveno za potrebe hodočasnika kojima će to biti baza za odlazak u Međugorje, i za sve druge ljude dobre volje koji će se tu doći odmoriti i osjetiti mir franjevačkog samostana - kaže poduzetnik Livaković i dodaje da će otvaranje hotela ovisiti o tome kada će dobiti kategorizaciju te da će cijena dvokrevetne sobe s doručkom u prosjeku koštati oko 500 kuna.

- Ne možemo u potpunosti raditi po komercijalnim uvjetima. Tako ćemo, na primjer, sredinom srpnja hodočasnicima sobe nuditi po povoljnim cijenama, bez obzira na to što je tada top sezona i što zbog Ultra Europe festivala cijene ostalih smještaja lete u nebo - priča nam naš sugovornik, koji je upravo u potrazi za osobljem hotela koje je, dodaje, teško naći.

- Kao kršćanski hotel želimo da se poštuju kršćanske vrijednosti. Tako želimo da ljudi koji kod nas budu radili budu zadovoljni s plaćom. Time ćemo i mi biti na dobitku, jer ćemo imati zadovoljne zaposlenike koji zrače i sretni dolaze na posao - ističe.

Vlasnik hotela ne želi otkrivati uvjete najma i trajanje ugovora, samo kaže da se radi o višegodišnjem najmu, a da je ostalo poslovna tajna. No, zato fra Domagoj Runje, koji je gvardijan na Trsteniku od 2016. godine, otkriva da nije ugovoren fiksni najam, nego da će hotel plaćati postotak zarade.

Dodaje da detalje ne zna jer je ugovor o najmu potpisao (sad već bivši op.a.) provincijal, s obzirom na činjenicu da je vlasnik objekta franjevačka provincija. Budući da se radi se o jednom krilu samostana, morat će se, kaže gvardijan, poštivati pravila samostana. A to znači da nema tuluma i tišina mora biti od 23 do 8 sati.

Naziv Pax

- Radi se o samostalnoj zgradi s ukupno šest etaža, od kojih je dio ukopan u zemlju. Hotel će nositi naziv Pax i već se oglašava na internetu - objašnjava nam gvardijan. - To krilo samostana je deset godina bilo u najmu Filozofskog fakulteta koji je ondje izvodio nastavu, izuzev soba na trećem katu koje su bile za naše goste.

Ustanova se 2017. odavde preselila u zgradu Brodomerkura i od tada su ti prostori uglavnom zjapili prazni. Tražili smo način da ih iskoristimo i za to je bilo raznih ideja. Jedna od njih bila je da to bude studentski dom s dvoranama za učenje i zbog toga sam osobno razgovarao s predstavnicima SC-a, no ispostavilo se da je to mali kapacitet za tu namjenu- kaže Livaković.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo