VLADISLAV VESELICA

OTVORILI PREDMET O PLENKOVIĆU Povjerenstvo ispituje okolnosti angažmana premijerova prijatelja u Upravi Janafa

Vladislav Veselica (u krugu) zna premijera od osnovne škole. U Janafu radi osam godina, a u Ministarstvu tvrde da je bio najpogodniji kandidat
 CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je na radnom sastanku raspravljalo o Andreju Plenkoviću te otvorilo predmet kako bi ispitali okolnosti angažmana premijerova prijatelja Vladislava Veselice u Upravi Janafa.

Vlada je prošloga četvrtka na zatvorenom dijelu sjednice Nadzornom odboru Janafa nakon dovršenog javnog natječaja predložila imenovanje nove Uprave - dosadašnjeg predsjednika, HNS-ovca Dragana Kovačevića, te dva nova člana Uprave - Stjepana Adanića, pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, te Vladislava Veselicu.

Ovaj drugi član Uprave, Vladislav Veselica, prijatelj je premijera Plenkovića još od osnovne škole, a kako je sam izjavljivao za medije, znaju se više od 40 godina. Riječ je o sinu Vladimira Veselice i nećaku poznatog hrvatskog disidenta u vrijeme komunizma Marka Veselice, a on i Plenković bili su najbolji prijatelji još od 1976. godine, kada su zajedno išli u Osnovnu školu Jordanovac, kako je sam izjavljivao.

Veselica je, kako su ranije kazali za Jutarnji list iz Ministarstva zaštite okoliša, od lipnja 2012. zaposlen u Janafu, a od kolovoza 2013. do danas radi kao pomoćnik direktora Sektora komercijalnih poslova i kao direktor Sektora komercijalnih poslova. Time je vjerojatno ispunio uvjet od pet godina iskustva na rukovodećoj poziciji.

Premijer Plenković, kako su rekli u Vladi, ne demantira da mu je Veselica prijatelj i kažu kako se nije izuzeo kada se o njemu odlučivalo na zatvorenom dijelu sjednice Vlade.

"Nije se izuzeo niti smatramo da je to bilo potrebno. Premijer i Veselica nisu ni u kakvom srodstvu, niti su rodbinski povezani, niti postoji bilo kakav oblik interesne povezanosti među njima. Radilo se o javnom natječaju na kojem se prijavilo niz kandidata, a odlučivalo je Povjerenstvo nadležnoga Ministarstva", kazali su tada za Jutarnji iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:17