GRAD DJECE

'OTVORILI SMO PRVI BESPLATNI VRTIĆ U HRVATSKOJ!' Investicija je vrijedna 31,4 milijuna kuna, osigurani su najviši standari, nema liste čekanja

 Promo

U Umagu je otvoren prvi besplatni vrtić u Hrvatskoj, koji će pohađati oko 200 djece. Radi se o investiciji od oko 31,4 milijun kuna u sklopu većeg projekta 'Umag-grad djece 2010.-2020.'.

U četvrtak 9. ožujka 2017. godine, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, ravnateljice umaških dječjih vrtića Marija Adamović i Ondina Šimičić, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković te uzbuđeni polaznici budućeg vrtića, simboličnim su rezanjem vrpce prijateljstva i puštanjem šarenih balona uz 'Odu radosti' svečano otvorili novi umaški dječji vrtić Radost-Gioia.

Gradonačelnik Vili Bassanese u svom je obraćanju povodom svečanog otvaranja podignuo visoko ljestvicu i nacionalne standarde te, u okviru demografske obnove, najavio kako će Grad Umag biti prvi grad u Hrvatskoj, a i šire, s besplatnim vrtićima za sve svoje male sugrađane, bez liste čekanja i s najvišim standardima.

'Danas, 9. ožujka 2017. godine, dočekali smo trenutak kojeg ćemo se, s toplinom oko srca, prisjećati cijeli život, jer upravo je radost osjećaj koji nas prožima kada ugledamo ovo novo 'istarsko selo', selo budućnosti, života, igre i sigurnog odrastanja. Sam koncept vrtića zamislili smo kao 'istarsko selo' od deset zasebnih kućica međusobno povezanih u cjelinu od 2.500m2 korisnog vrtićkog prostora na čestici od gotovo 7.000m2 koja je ispunjena vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti naše djece te parkom i zelenilom. Građevina po svojim tehničkim karakteristikama i samom konceptu spada u A razred energetske klase, zahvaljujući sufinanciranju Fonda za energetsku učinkovitost u iznosu od 5 mil. kuna. U građevini je izvedeno integralno inteligentno upravljanje svim tehničkim aspektima, osnovni izvor grijanja rješava se putem dizalice topline, uz automatski sustav ventilacije zasebno po prostorijama. Kuhinjski blok koristi zemni plin uz energetsku učinkovitost, toplinsku izolaciju, hlađenje, centralni sigurnosni sustav i sve ostale standarde. Ukratko, građevina posjeduje sve elemente sustava održivog razvoja 'Europa 2020.-zgrada budućnosti', za grad budućnosti. Cijena investicije s nužnim okolnim radovima iznosi 31,4 milijuna kuna, a u cijenu su uračunati troškovi izrade projekta, izgradnje građevine, nadzora, opremanja, vanjskog uređenja i opremanja, izgradnje parkirališta, infrastrukture i okoliša.

Promo

Otvorenjem vrtića 'Radost-Gioia', kojeg će pohađati 200-njak djece u 10 odgojnih skupina, uz već ranije dostignute pedagoške standarde u predškolskom odgoju i obrazovanju, po čemu smo vodeći grad u Hrvatskoj, ovim novim futurističkim zdanjem, potvrđujemo status grada primjera i grada budućnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Naime, Umag je grad koji se ponosno može dičiti s radom svog nadstandardnog stručnog tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, edukacijskog rehabilitatora, medicinske sestre, sportskog trenera, odgajateljice glazbenog odgoja, a posebno može istaknuti rad odgajateljica, jer u Umagu 1 odgajateljica dolazi na prosječno 8 djece.

Grad Umag u odgoj i obrazovanje svakog djeteta, od rođenja pa do polaska u školu, direktno ulaže gotovo 200 tisuća kuna, dok ulaganja u same zgrade vrtića u proteklih 7 godina u prosjeku iznose 70 tisuća kuna po djetetu. U konačnici, realizirali smo i studij za odgoj i predškolsko obrazovanje u Umagu.

Mega projekt 'Umag-grad djece 2010.-2020.' zamislili smo kao projekt kojim ćemo rekonstruirati ili na novo izgraditi sve vrtiće i osnovne škole na području grada Umaga, a zajedno sa Županijom, u čijoj je i obvezi, izgraditi i novu srednju školu te u konačnici, interes je i realizirati studij u Umagu. Cilj projekta je stvaranje sustavnih uvjeta kako bi naši sugrađani mogli odrastati, obrazovati se, raditi i ostati živjeti u svom Umagu. Siguran sam da smo zajedno uspjeli i da ćemo i dalje zajedno uspijevati, jer pokazali smo da znamo i možemo realizirati sve što smo zacrtali.

Promo

Obrazovanje je temeljni zalog za budućnost i demografsku obnovu, kako našega grada, tako i Republike Hrvatske. Naše mišljenje je da bi obrazovanje trebalo biti svima besplatno i dostupno. Hrvatska je mala zemlja i svakim danom sve manje naseljena pa je stoga krajnji čas da svi zastanemo i upitamo se što možemo napraviti za svoj grad, za svoju domovinu i za sve nas. Mi u Umagu odlučili smo se na kvalitativni iskorak, prije svega za našu dragu djecu, stoga smo i izgradili novi vrtić, koji je tehnološki i standardno projekt budućnosti.

Polazeći od budućnosti koju stvaramo i imajući u vidu potrebe naše djece, odvažno i hrabro odlučili smo da naš vrtić 'Radost-Gioia' bude prvi besplatni vrtić u Republici Hrvatskoj. Dakle, Grad Umag je prvi grad u RH, a i šire, koji će od 1. travnja 2017. godine imati u cijelosti besplatne gradske vrtiće za svu djecu Grada Umaga, bez liste čekanja, s najvišim stručnim standardima u Hrvatskoj. Time smo postavili nove standarde koji će i ostali gradovi morati slijediti ako žele imati sigurnu budućnost.

To je naš najveći doprinos prije svega mladim obiteljima grada Umaga, doprinos je to sigurnoj budućnosti i demografskoj obnovi našega grada, a u konačnici, Republike Hrvatske. Upravo taj svijetli primjer grada Umaga je dokaz da si možemo i moramo pomoći ako želimo zaustaviti iseljavanje i ako želimo imati budućnost koju promišljamo zajedno.

Svojim djelima danas postavljamo nove i vidljive standarde, a Umag postaje grad budućnosti, grad besplatnih vrtića i bezgraničnih mogućnosti.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:07