MLADI POLJOPRIVREDNICI

OVA MLADA OBITELJ LJUBAV PREMA KONJIMA PRETVORILA JE U DOBAR BIZNIS 'Naše kobilje mlijeko pomaže u liječenju bronhitisa i alergija'

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika, koji i ove godine organizira europarlamentarka Marijana Petir (EPP) uz pokroviteljstvo Jutarnjeg lista, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je deset najboljih. Ovo su njihove priče
 Željko Puhovski / CROPIX

Promocija zdravog života uz konzumaciju prirodne i kvalitetne namirnice - kobiljeg mlijeka, promocija lokalnog proizvoda, razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, razvoj ruralnog kraja, osiguravanje budućnosti naše obitelji u ruralnom kraju.

To su najvažniji ciljevi obitelji Rebić koja je u pitoresknom naselju Veliko Trojstvo nedaleko od Bjelovara u proteklih deset godina uspjela dovršiti gotovo 90 posto svojih planova. Na obroncima Bilogore, povrh mjesne crkve Presvetog Trojstva, 2008. godine kupili su vinograd koji su iskrčili i na nekoliko etaža napravili svoje carstvo: ruralnu etno kuću Bilogorska čarolija s 300 eksponata starih zanata, školu za terapijsko i rekreacijsko jahanje, staju za 18 konja galopskog kluba Troja, proizvodnju i prodaju kobiljeg mlijeka i kozmetike od mlijeka...

Veliko Trojstvo, 010419.
Vinigradska ulica 2/3.
Reportaza o OPG-u Rebic Vlasnika Zorana Rebica koji proizvodi kobilje mlijeko i proizvode od kobiljeg mlijeka.
Na fotografiji: Tamara Rebic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Jedan od osnivača kluba je naš kandidat za najboljeg mladog poljoprivrednika, Zoran Rebić (33), a važna članica kluba je njegova supruga Tamara, licencirana trenerica za treniranje i pripremu konja za galopske utrke.

Njihova ljubav prema konjima, koja traje od djetinjstva, i predanost u treniranju galopera vidljivi su kroz vrhunske rezultate plemenitih pasmina, engleskih punokrvnjaka i arapskih konja. Arapski pastuh 218 Mabrouk Amor ponos je kluba s osam pobjeda u Hrvatskoj i BiH.

Jednu je pobjedu osvojio i s Tamarom u sedlu. Ljubav prema konjima, koja je spojila Zorana i Tamaru, u brak im je donijela sinove Frana i Jana koji su od rođenja imali problema s bronhitisom. I tada se rodila ideja o korištenju blagodati kobiljeg mlijeka čijim se konzumiranjem ublažavaju ili uklanjaju problemi prouzročeni alergijama, kožnim bolestima te bolestima probavnog i dišnog sustava.

Pozitivno iskustvo

- Upravo su nas problemi dišnog sustava naših sinova Jana i Frana potaknuli da se okrenemo proizvodnji kobiljeg mlijeka. Naša kobila se oždrijebila i nakon dva mjeseca pokušali smo je pomusti. Budući da je kobila izrazito mirne naravi i cijeli je život provela u interakciji s nama i drugim ljudima, mužnja je prošla bez ikakvih problema. Odlučili smo uvesti kobilje mlijeko u redovitu prehranu naših sinova i rezultati su zaista vidljivi.

Naravno da su oni i dalje povremeno prehlađeni jer je nemoguće biti otporan na viruse koji evoluiraju iz dana u dan, ali teže probleme s dišnim sustavom, bronhitis, sveli smo na minimum. Uz to, kobilje mlijeko im je i ukusno. Čak je stariji sin rekao, nakon pregleda kod doktorice, ‘doktorica mi je rekla da moram piti kobilje mlijeko’ - kaže nam Tamara.

Pozitivno iskustvo pokazalo se i na drugoj djeci i odraslima, što ih je potaknulo da prošire i poboljšaju kvalitetu proizvodnje kobiljeg mlijeka. No, mužnja kobiljeg mlijeka mnogo je složenija od one koju koriste proizvođači magarećeg pa je Zoran nabavio poseban uređaj za mužnju iz SAD-a. Odlazimo na mužnju. Treba doista puno vještine i poznavanja kobila kako bi se između kopita došlo do vimena.

- Tehnologija mužnje je vrlo zahtjevan proces zato što kobile imaju vrlo malu zapremninu vimena i moguće je musti kobilu u prisutnosti ždrebeta, i to u razdoblju od dva do osam mjeseci starosti. Laktacija kobile počinje izlučivanjem kolostruma koji ždrebetu osigurava hranjive tvari, pasivni imunitet, potiče aktivnost probavnog sustava i pomaže u oslobađanju od mekonija. Kobilje mlijeko ima važna prehrambena i terapeutska svojstva koja povoljno djeluju na zdravlje ljudi i novorođenčad.

Zdrava je namirnica koja može ublažiti ili potpuno spriječiti širok spektar simptoma bolesti, jača tijelo, poboljšava imunitet te povećava energiju i vitalnost, što omogućava bolju kvalitetu života. Konzumira se u hladnom stanju i lako je probavljiva namirnica. Redovitom konzumacijom ublažavaju se ili uklanjaju problemi prouzročeni alergijama, kožnim bolestima te bolestima probavnog i dišnog sustava - pojašnjava nam Zoran.

Tamara dodaje kako kod njihovih kobila laktacija traje šest mjeseci, od dva do osam mjeseci starosti ždrebeta, nakon čega se ždrijebe odbija, a kobile zasušuju. Trenutačno muzu četiri kobile pasmine engleski punokrvnjak i arapske pasmine te jednu lipicanske pasmine. Zovu se Miss Imperijala, Trofetta, Frula i Muzza. Pripuštene su još tri kobile pa će do iduće godine biti sedam kobila u mužnji, a svaku dnevno muzudva do tri puta i u prosjeku daju od 0,8 do 1,2 litre po mužnji.

Veliko Trojstvo, 010419.
Vinigradska ulica 2/3.
Reportaza o OPG-u Rebic Vlasnika Zorana Rebica koji proizvodi kobilje mlijeko i proizvode od kobiljeg mlijeka.
Na fotografiji: stala.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

- Dnevna proizvodnja mlijeka povećava se u prvom mjesecu laktacije, nakon čega laktacijska krivulja doseže vrh, odnosno maksimalnu mliječnost koja se zadržava tijekom drugog i trećeg mjeseca laktacije, a onda slijedi lagani pad mliječnosti do odbijanja ždrebeta i zasušenja kobile. Kobilje mlijeko odlikuje se dobrom mikrobiološkom kvalitetom, a razlozi mogu biti i sama veličina vimena koje je vrlo malo, broj sisa (dvije male sise) i iznimno je bogato enzimom lizozimom koji ima antibakterijska svojstva. Mi prakticiramo strojnu mužnju koja omogućava veću količinu mlijeka u vrlo kratkom vremenu i visoke higijenske uvjete - napominje Tamara.

Brza doprema

Pomuzeno mlijeko može se iz muzilice uliti u ambalažu bez filtracije. Nakon toga se pohranjuje u hladnjak na temperaturu od +4 °C. Na ambalaži su navedeni datum proizvodnje i deklaracija. Rok održivosti takvog proizvoda je dva dana. Mogućnost korištenja i konzumacije svježeg kobiljeg mlijeka usko su povezani uz brzu dopremu proizvoda do potrošača, odnosno uz mogućnost prodaje na farmi ili život potrošača u blizini farme.

Mlijeko se može zamrznuti odmah nakon punjenja u ambalažu pa je na taj način namijenjeno za uporabu tijekom duljeg razdoblja. Rok održivosti zamrznutog kobiljeg mlijeka je šest mjeseci, a ambalaže su najčešće od dva decilitra. Otprilike 12 sati prije konzumacije mlijeko se stavlja u prostor sobne temperature. Mlijeko se prodaje na OPG-u ili narudžbama na Facebooku po cijeni od 250 kuna za litru. U budućnosti, širenjem broja kupaca, planiramo uložiti u kupnju vozila s rashladnim uređajem kako bismo mogli sami dostavljati svježe mlijeko do udaljenijih potrošača.

Naš OPG prijavljen je na tip operacije 6.3.1. ‘Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava’ iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. i prijava se nalazi u administrativnoj obradi - kaže Zoran. Kako bi došao do kapitala za širenje gospodarstva, Zoran radi odlično plaćene poslove u metalskoj industriji u tvrtki kojom je obišao zemlje Skandinavije, a sada je u Njemačkoj. Od ušteđevine otac Jozo, majstor zidarskog zanata, uskoro planira sagraditi restoran s ponudom bilogorskih specijaliteta s okolnih OPG-ova. To mu neće biti teško jer ga u ovom kraju svi poznaju kao čuvara lokalnih običaja, predsjednika udruge Bilogorski turistički put i organizatora etnofestivala “Bilogoro, u srcu te nosim”.

Veliko Trojstvo, 010419.
Vinigradska ulica 2/3.
Reportaza o OPG-u Rebic Vlasnika Zorana Rebica koji proizvodi kobilje mlijeko i proizvode od kobiljeg mlijeka.
Na fotografiji: Zoran Rebic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Kozmetički proizvodi

- Za kozmetičke proizvode od kobiljeg mlijeka zadužena je Tamara koja je završila tečaj za izradu prirodne kozmetike. Kaže kako kobilje mlijeko djeluje protuupalno, ublažuje svrbež, ekceme, iritaciju kože i crvenilo te vraća koži elastičnost i mekoću, a bogato je vitaminom C, omega 3, 6 i 9 masnim kiselinama i djeluje umirujuće na kožu.

- Nakon odličnog prijema na tržištu odlučili smo proširiti ponudu i krenuli s kremom od kobiljeg mlijeka koja ima analizu Croatiakontrola, s hladno prešanim uljima. Krema pomaže osobama koje imaju problema s atopijskim dermatitisom ili neurodermatitisom, psorijazom i aknama. Kremu koriste i odrasli i djeca. Pokazala se izuzetno hranjivom, a najviše je koriste majke za njegu dječjeg tijela.

U kombinaciji sa sapunom daje izvrsne rezultate kod suhe i osjetljive kože. Sva naša kozmetika rađena je ručno od prirodnih certificiranih sirovina, eteričnih i baznih ulja i hidrolata, koji imaju blagotvorno djelovanje na cijelo tijelo. Uskoro planiramo proizvesti losion i šampon od kobiljeg mlijeka - kaže Tamara. Na rastanku nam se za obiteljsku fotografiju pridružuje i baka Marija. Poručuju kako neće, kao mnoge mlade obitelji, otići u inozemstvo jer će ostati ustrajni u svojoj namjeri da budućnost grade u svom bilogorskom kraju i promoviraju njegovih ljepota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:47