UZORAK UZET SA ZAGREBAČKE TRŽNICE

OVA NAMIRNICA IMA 135 PUTA VIŠE PESTICIDA OD DOPUŠTENOG I POVLAČI SE S HRVATSKOG TRŽIŠTA Predstavlja veliki rizik za zdravlje ljudi

 Liz West / Flickr/CC

Ministarstvo poljoprivrede u petak je na svojoj internetskoj stranici objavilo da sa tržišta povlači svježi nezapakirani poriluk zbog utvrđene povećane količine pesticida.

Uzorak svježeg nezapakiranog poriluka, u/na kojem je pronađena povećana količina pesticida, uzet je 4. studenog 2016. godine na tržnici Kvatrić u Zagrebu. Provjerom podrijetla proizvoda utvrđeno je da dolazi iz OPG-a Suzana Novosel iz Zagreba.

Nalaz službene kontrole sanitarne inspekcije utvrdio je da je u/na poriluku prisutno 1,35 mg/kg-ppm pesticida klorpirifosa.

Prema Zakonu o provedbi Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla (NN 80/2013), utvrđena količina klorpirifosa u/na poriluku (1,35 ± 0,33 mg/kg) prelazi postavljenu EU MDK vrijednost od 0,01 mg/kg.

Konzumacija poriluka s navedenim ostacima klorpirifosa prema ministarstvu poljoprivrede predstavlja akutni rizik kod kratkotrajnog unosa za zdravlje ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:18