NAKON 26 GODINA ISTRAGE

'OVAJ ČOVJEK RAKETIRAO JE BANSKE DVORE': TKO JE HRVAT KOJEG SUMNJIČE ZA NAPAD? U Požegi su iznenađeni, sjećaju ga se, ali ističu: Ovdje ga nitko...

 

Vijest o tome da bi Davor Lukić bio pilot JNA koji je raketirao Banske dvore, iznenadila je mnoge u Požegi, koji se sjećaju svog nekadašnjeg sugrađanina kao mladića, jer je iz rodnoga grada otišao već po završetku gimnazije, a nakon što je upisao Vojnu akademiju.

- Na njega su ljudi već i zaboravili, a mislim da od 1991. godine nikada nije ni bio u Požegi. Tu su mu ostali roditelji. Pokojni otac radio je u bivšem gradskom Vodovodu, a majka je bila zaposlena u Šumariji. Znam da je bio pilot, ali ova informacija i mene je iznenadila - kazao nam je jedan Požežanin.

Karijera nakon rata

MUP, dakle, sumnjiči Lukića da je upravo on pilotirao avionom koji je raketirao Banske dvore. Činjenica je da je on bio iznimno cijenjeni pilot u zrakoplovstvu ondašnje vojske, a prema našim informacijama, Lukić je u vrijeme početka rata u Hrvatskoj bio vođa akrobatske grupe JRZ-a koja je bila stacionirana u Zadru. Iz toga je jasno da je riječ o pilotu koji je u tadašnjoj vojsci bio iznimno cijenjen.

Tako je, kako doznajemo, cijenjen i već duže od 20 godina u južnoafričkoj zrakoplovnoj kompaniji South African Airlines, gdje je kapetan na Boeingu i Air Busu i gdje se zaposlio nakon što je, kako smo doznali, negdje krajem 1991. ili početkom 1992. godine pobjegao iz JNA.

“Zašto baš sad”

Njegova postrojba, naime, iz Zadra je premještena u Podgoricu, a Lukić je prema našim informacijama odlučio pobjeći iz vojske te se nekako domogao Italije, odakle je sa suprugom i tada malenom kćeri pobjegao u JAR. Jedan njegov poznanik, koji je s njim povremeno održavao kontakt, kazao nam je da mu je teško povjerovati u vijest o Lukiću kao pilotu koji je raketirao Banske dvore.

- Osobno ne vjerujem da je on taj, čak mi se ta priča čini pomalo nebuloznom, a zanimljiv mi je i tajming otkrivanja, baš nedugo nakon samoubojstva Slobodana Praljka. Sad su nakon 26 godina otkrili tko je raketirao Banske dvore! Da se razumijemo, može biti svašta, ali meni to jako smrdi i ne vjerujem da je on pilotirao. Čovjek ne može biti potpuno siguran, jer je on bio vojnik, ali koliko ga ja znam, ne vjerujem da je on taj - kazao nam je jedan Lukićev dobar poznanik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:11