BROJNE NEPRAVILNOSTI

OVAJ GOSPODIN JE NEPOPRAVLJIV! Raspašoj u financijama, revizija otkrila da na računu nema silnih milijuna, a načelnik tvrdi da ništa nije ukradeno

 
 Vlado Kos / CROPIX

Od lošeg učenika gori je samo loš ponavljač. Ova bi se postavka bez većih problema mogla primijeniti na Općinu Donji Andrijevci, iako se njezin načelnik Tomislav Marijanović (HDZ) s time neće složiti. Po njemu, problem je u preopsežnom gradivu i kratkim ispitnim rokovima.

Gradivo je u ovom slučaju nalaz Državne revizije o poslovanju Općine u 2016., a ispitni rokovi su oni koje im je Revizija dala kao krajnje za ispravak brojnih nepravilnosti. I premda je Marijanović obećao da će ispuniti sve zadaće, dvije godine poslije situacija se gotovo uopće nije popravila. Štoviše, od 27 točaka koje su morali ispraviti, Općina, smještena nedaleko od Slavonskog Broda koju čine četiri naselja i oko 3500 stanovnika, uspješno je svladala tek njih 14, pa su i za reviziju financijskog poslovanja u 2018. opet dobili nepovoljno mišljenje.

Donji Andrijevci, 311019.
Drzavna revizija vec je drugi put ustanovila nepravilnosti u radu Opcine Donji Andrijevci.
Na fotografiju: Nacelnik Opcine Donji Andrijevci Tomislav Marijanovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Načelnik općine Donji Andrijevci Tomislav Marijanović

Stare greške

U financijama je pravi raspašoj. Ukupna imovina je iskazana u iznosu koji je čak 7,6 milijuna kuna manji od stvarnoga, obveze za 1,6 milijuna, a vlastiti izvori za 6,7 milijuna. Različiti rashodi, izdaci i prihodi u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna nisu evidentirani na propisanim računima. Revizija je utvrdila i da Općina nije provela postupak javne nabave za električnu energiju “tešku” 298.000 kuna, a čak 11 predmeta nabave ukupne vrijednosti 664.921 kune uopće nije upisano u registar ugovora. Ponavljaju se i neke greške od prije dvije godine. Tako, npr., nije poznato na koje je točno događaje otišlo 110.000 kuna za reprezentaciju, kao ni 82.000 za građevinski materijal.

- Ma, ne. Sve se to točno zna, ali nije zavedeno u knjigama. Zašto? Pa, recimo trošak reprezentacije nam je i proslava Dana općine, kad pozivamo goste, ali su nam uzvanici i praktički svi mještani, a po zahtjevu Revizije mi bismo trebali napisati koja je manifestacija, kojim povodom i tko je sve u tome sudjelovao. Kako da ispišemo sve uzvanike? Imamo da je to za Dan općine, ali to izgleda nije dovoljno. Što se tiče građevinskog materijala imamo sve račune, troškove..., ali nemamo zapisnike o primopredaji objekta i to su nam prigovorili - pravda se Marijanović, na što mu ukazujemo kako Revizija navodi da se ne zna na što je taj novac potrošen.

- To je takvo iščitanje, ali imamo sve račune. Znam da sada ispada kao nekakvo pravdanje, ali vjerujte mi u ovom slučaju nije problem u tome da je nešto nezakonito potrošeno, nego u tome što neke situacije nisu u knjigama zavedene onako kako to nalažu pravila struke. Nakon revizije za 2016. bio nam je i USKOK. Nisu pronašli ništa nezakonito. Znam da neće ni sada ako opet dođu. Ovo su nepravilnosti koje ćemo otkloniti - ponavlja Marijanović priču od prije dvije godine. No, zar nije nevjerojatno da im Revizija prije dvije godine ukaže na činjenicu da komunalne poslove održavanja cesta, grobalja, nogostupa, parkova, poljskih puteva... ne mogu ugovarati neposrednom pogodbom temeljem narudžbenica ili na ugovore o djelu s fizičkim osobama, a oni svejedno to nastave raditi? Riječ je o ukupno 310.000 kuna. Uzgred, valja priznati kako su Donji Andrijevci iznimno uredno selo.

Donji Andrijevci, 311019.
Drzavna revizija vec je drugi put ustanovila nepravilnosti u radu Opcine Donji Andrijevci.
Na fotografiju: Donji Andrijevci .
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Donji Andrijevci

'Treba nam vremena'

- To su poslovi koji su pojedinačno koštali ispod 100.000 kuna, što prema općinskom Pravilniku možemo raditi na narudžbenice i za svaki posao imamo urednu dokumentaciju. No, dobro. Naložili su nam da moramo osnovati komunalni pogon i krenuli smo u taj postupak. Popravit ćemo sve, ali treba nam vremena. Nismo stigli. Znam da to nije opravdanje, da se time ne šalje dobra poruka, ali ponavljam, ništa ne skrivamo i ništa nije ukradeno. Nisam nimalo sretan što se nastavio taj negativan trend, ali ja ću ga popraviti - uvjerava načelnik, koji je na toj dužnosti već šestu godinu. U Općini ga je, kaže, dočekao gotov kadar.

- Ja sam strojarski tehničar, a dočekali su me ljudi koji su te poslove radili već 20 godina i dosad nije bilo problema. Sada vidimo da ih ima pa sam odlučio i pomladiti kadar, jer je starijima možda teško pratiti sve trendove. Osim toga, shvatio sam da jedna osoba ne može sama voditi brigu o kompletnom računovodstvu pa smo angažirali knjigovodstvenu tvrtku kao vanjskog suradnika - kazao je Marijanović, iz čijih smo riječi iščitali da bi najradije promijenio dio od ukupno šestero zaposlenih u Općini, ali da nije spreman za taj korak kao i većina načelnika u Hrvatskoj, jer je riječ o ljudima s kojima cijeli život dijeli isti zrak, a što nas dovodi do najvećeg problema u ovakvim pričama - smislu postojanja ovakvih i sličnih Općina...

- Iskreno, ušao sam nespreman u sve ovo, zateklo me štošta i sada to rješavamo. Volio bih i ja da je brže. Nitko ovdje nije ništa ukrao, a nepravilnosti ćemo ispraviti i vjerujem da ovo više neće biti tema. Dao sam si zadatak da ostavim uređenu i transparentnu Općinu i tako će i biti - zaključio je naš sugovornik.

Reporteri Jutarnjeg upozorili načelnika na podatke sa službene web stranice “Na webu Općine sam HDS-ovac? Nisam znao. Ja sam u HDZ-u”

Da u Općini Donji Andrijevci puno toge ne štima uvjerili smo se i na njihovoj internetskoj stranici, gdje je kod imena načelnika pisalo da je član, minorne, Hrvatske demokratske stranke, a što su ovih dana, izvještavajući o novom nalazu Revizije, prenijeli i neki portali. Upitali smo Marijanovića zašto je izašao iz HDZ-a?

- Nisam. Osim, ako me se stranka nije odrekla. A, mogu li ja vas nešto upitati? Zašto novinari ne provjere informacije prije nego što nešto objave? - odgovorio je protupitanjem, očito nesvjestan onoga što na stranici doista piše.

- Pa, provjerili smo i na stranici Općine pored vašeg imena piše Hrvatska demokratska stranka - odgovorili smo mu, a on nas je začuđeno pogledao.

- Stranka? - upitao je začuđeno.

- Da - odgovorili smo.

- Onda je vjerojatno neka greška. Ja sam ponosni član HDZ-a. Kako ste rekli? HDS. Nemam pojma da to piše. Provjerit ću, pa ćemo ispraviti - rekao je Marijanović, nakon čega je kolega fotoreporter na svom mobitelu otvorio predmetnu stranicu i pokazao mu je.

- Ne znam ni da takva stranka postoji. Hvala na opasci. Promijenit ćemo to - kazao je vidno začuđeni HDZ-ov načelnik, koji je praktički odmah naložio ispravak ovog netočnog navoda, pa je HDS ostao bez jedinog općinskog načelnika kojeg su imali, a da za njega vjerojatno nisu ni znali.

Problemi

  • 27 nepravilnosti trebali su ispraviti prema nalogu Revizije iz 2016.
  • 14 točaka je ispravljeno
  • 7,6 milijuna kuna manji je iznos ukupne iskazane imovine od stvarne
  • 1,6 milijuna manje iskazanih obveza od stvarnih
  • 6,7 milijuna manje iskazanih vlastitih izvora od stvarnog stanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 22:38