PODACI MINISTARSTVA FINANCIJA

OVAJ GRAD POSTAJE REKORDER PO DOBIVENIM SREDSTVIMA IZ EUROPSKIH FONDOVA U zadnje dvije godine povukli 144 milijuna kuna

Ako primijenimo kriterij 'per capita', onda je to 8.181 kuna po stanovniku godišnje. Na ovaj podatak, pak, rekord Grada Senja iz razdoblja 2013. – 2015. s 628 'europskih kuna' po stanovniku – čini se poput 'kapi u moru'.
 CROPIX

Na temelju podataka iz Ministarstva financija, portal gradonačelnik.hr objavio je analizu povučenih sredstava iz EU fondova po gradovima za razdoblje od 2013. do 2015. godine.

Po kriteriju 'per capita', titulu rekordera ponio je Grad Senj sa 628 'europskih' kuna po stanovniku godišnje. Gradska uprava Senja uspjela je u navedenom trogodišnjem razdoblju realizirati EU projekte vrijedne ukupno 13,5 milijuna kuna ili 4,5 milijuna kuna po godini.

Na toj ljestvici na visokom četvrtom mjestu našao se Grad Vodice s godišnjim prosjekom od 275 kuna po stanovniku i to zahvaljujući izgradnji Memorijalnog centra 'Faust Vrančić u Prvić-Luci. Za taj projekt iz europskog fonda dobiveno je 7,5 milijuna kuna ili prosječno 2,5 milijuna kuna godišnje.

Za isto ovo razdoblje, na ljestvici najuspješnijih gradova po ukupnom iznosu dobivene pomoći iz europskih fondova prednjači Zagreb s prosjekom od 6,9 milijuna kuna godišnje. I na toj ljestvici Vodice zauzimaju visoko 10. mjesto s 2,5 milijuna kuna po godini.

To su pokazale analize za vremenski period od 2013. do 2015. godine. No, ako se poigramo relevantnim brojkama i realnim stanjem oko novca iz europskih fondova za 2016. i tekuću 2017. godinu, onda ćemo doći do zaključka kako će Grad Vodice za to razdoblje na ljestvicama najuspješnijih hrvatskih gradova 'zasjesti na sam vrh'. Naime, u tom razdoblju započet je i nedavno završen projekt izgradnje vodičke zaobilaznice. Taj projekt vrijedan 70 milijuna kuna, sa 85 posto sredstava ili 59 milijuna kuna isfinanciran je upravo iz EU fonda. Nadalje, u tijeku su intenzivni radovi, a koji su počeli prošle godine, na izgradnji kanalizacijskog sustava Srima – Vodice – Tribunj. Taj najveći vodički projekt od hrvatske samostalnosti 'težak' je ukupno 141 milijun kuna, a za njega je iz Kohezijskog fonda Europske Unije odobreno 85 milijuna kuna bespovratnog novca.

Nije teško izračunati da će pomoć iz EU fondova Vodicama u ove zadnje dvije godine dosegnuti 'vrtoglavih' 144 milijuna kuna ili 72 milijuna kuna godišnje. Ako primijenimo kriterij 'per capita', onda je to 8.181 kuna po stanovniku. Na ovaj podatak, pak, rekord Senja iz razdoblja 2013. – 2014. s 628 'europskih kuna' po stanovniku – čini se poput 'kapi u moru'.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev – Martinčev kaže kao Vodičani imaju itekako razloga da ponosno čekaju objavu izvješća Ministarstva financija o povučenih sredstvima iz EU fondova za razdoblje 2016. i 2017. godine.

- Ako naše gradske projekte iz ove zadnje dvije godine, usporedimo s prvim na listi povućenih pomoći iz fondova Europske unije za razdoblje od 2013 – 2015., a to je Grad Zagreb s prosječnim godišnjim iznosom od 6,9 milijuna kuna, onda s pravom možemo konstatirati da će Vodice postati apsolutni rekorder s višestruko većim iznosom – rekla je vodička gradonačelnica na odlasku, Branka Juričev – Martinčev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:36