RIJEČ SINOPTIČARA

'OVAJ JE TJEDAN PREPUN UPOZORENJA!': VAKULA NAJAVIO BURNO RAZDOBLJE Teško podnošljiv toplinski udar vrlo brzo će zamijeniti drastično pogoršanje

Tjedan u koji smo zašli prepun je meteo upozorenja, piše u utorak glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Najprije zbog opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje i zbog kojeg je dobro podsjetiti se preporuka za zaštitu od velikih vrućina, a i zbog vrlo visokog UV indeksa - mjere jakosti sunčeva zračenja, zatim zbog olujnih nevremena koja se čine neprijepornima kada nam od petka počne dolaziti vlažniji i hladniji zrak na ovu odviše zagrijanu podlogu, navodi Vakula, nakon kojega se na HRT-u oglasio i DHMZ-ov meteorolog Tomislav Kozarić koji je donio detaljniju prognozu za dane pred nama.

- U srijedu u istočnoj Hrvatskoj još manje oblaka nego u utorak i gotovo bez vjetra, tako da će prevladavati sunčano, a umjerene naoblake može biti samo u Podunavlju. Najniža temperatura zraka najniža od 16 do 19 °C, najviša od 31 do 33 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano, često i vedro, uz slab vjetar, a danju još i toplije nego početkom tjedna. Najviša temperatura i do 34 °C naznačuje početak toplinskog vala na području Zagreba, gdje će tijekom noći biti oko 20 °C.

Sunčano i vruće i na sjevernom Jadranu i nižim dijelovima gorske Hrvatske s najvišom temperaturom od 30 °C u gorju do 35 °C na obali, gdje se nastavlja toplinski val. Ujutro slaba do umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak, uz uglavnom malo valovito more.

I u Dalmaciji bez znatnije promjene - opasnost od toplinskog ostaje velika zbog najniže temperature oko 25 °C, a najviše od 33 do 36 °C. Ujutro ponegdje umjerena bura, od sredine dana većinom umjeren sjeverozapadnjak te malo do umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske ujutro ponovno može biti jake bure, a poslijepodne će puhati umjeren do jak sjeverozapadnjak, uz moguće valovito more. No prije nego zapuše sjeverozapadnjak temperatura će uz obilje sunca nerijetko premašiti 33 °C, a ponegdje dosezati i 36 °C pa je opasnost od toplinskog vala velika.

Uz pretežno sunčano vrijeme u četvrtak i petak opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje povećat će se i u unutrašnjosti, posebice u središnjoj Hrvatskoj, gdje najviša temperatura može dosezati i 35 °C, a noći bi mogle biti tople. No bit će sve nestabilnije, uz porast vjerojatnosti pljuskova i grmljavine, najprije u gorju, u petak i u središnjoj Hrvatskoj, zatim i u ostalim kopnenim krajevima, pa i na većini Jadrana, osobito na njegovom sjevernom dijelu. Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. Bura će na Jadranu prestati, sjeverozapadnjak slabjeti i okretati na zapadnjak i jugozapadnjak, a zatim će zapuhati jugo, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

Na DHMZ-ovim stranicama meteorolozi za srijedu najavljuju pretežno sunčano, na Jadranu i vedro te vruće. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, a na Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, poslijepodne u Dalmaciji mjestimice s jakim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na obali i otocima od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C.

Zbog vrlo visokih temperatura zraka, DHMZ je putem Meteoalarma za srijedu izdao upozorenja za čitavo hrvatsko priobalje te Zagreb i širu okolicu. Na obali su na snazi narančasta, a u Zagrebu žuto upozorenje.

Sunčano i vruće bit će još i u četvrtak u cijeloj zemlji, a od petka nestabilnije i manje vruće. Lokalnih će pljuskova od petka biti u unutrašnjosti, a u subotu i na Jadranu, većinom na sjevernom dijelu. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab dok će na Jadranu mjestimce umjeren jugozapadni i zapadni vjetar u subotu okrenuti na jugo.

Na 7-dnevnoj DHMZ-ovoj prognozi navodi se da će nedjelja biti najturbulentnija te da se tada očekuju grmljavinske oluje, koje bi se mogle nastaviti i u ponedjeljak, a sve uz osjetan pad temperatura zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:28