SNIJEG OTEŽAVA VOŽNJU

'OVAKVO JE STANJE U 8 UJUTRO, NAKON PLAĆENE SKUPE CESTARINE. SRAMOTA!' Vozači ogorčeni situacijom na autocesti, u četvrtak stiže vrhunac pogoršanja

 
 DHZM/Snimio čitatelj

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb otvorene su za sva vozila, no snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske te mjestimice u zaleđu Dalmacije, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Da problema sa snijegom ima i na autocesti A5, javio nam je čitatelj Jutarnjeg koji je jutros prolazio Slavonikom kraj izlaza za Đakovo.

- Ako vas zanima stanje na Slavonici u 8 ujutro nakon plaćene skupe cestarine. Sramota - komentirao je uz priloženih nekoliko fotografija koje jasno pokazuju autocestu zametenu snijegom i automobile koji se voze gotovo u koloni.

Zametenu A5 komentirali su i iz HAC-a te tvrde da se na fotografijama koje je poslao čitatelj jasno vidi da je vozna traka očišćena od snijega - 'crna je'. Uz to su priložili fotografije autoceste očišćene odmah po prolasku ralice, kao i fotografije u razmaku od 10 i 30 minuta od prolaska ralice kojima su htjeli pokazati kako snijeg toliko pada da jednostavno ne mogu sve počistiti, odnosno kako je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.

Također, iz Hrvatskih autocesta ističu kako Pravilnikom o cestarini, općim uvjetima korištenja kao ni pozitivnim propisima nije predviđen besplatan prolaz ili umanjenje cestarine zbog otežane vožnje autocestom u zimskim uvjetima, te kako takva mogućnost ne postoji ni u drugim zemljama Europe.

Zimski uvjeti

HAK javlja kako je zbog niskih temperatura moguća poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 između Karlovca i Knina i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice.

Za sav promet zbog sniježne vijavice u Lici zatvorene su: državna cesta DC218 Dobroselo - Mazin - Bruvno (D1), ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, te lokalne ceste Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Zbog vjetra na autocesti A7 Draga-Šmrika te na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj -Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Novi Vinodolski -Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog prometne nesreće opreznije treba voziti na autocesti A3 Bregana-Lipovac između Kutine i Novske, u smjeru Lipovca te između Velike Kopanice i Babine Grede u smjeru Zagreba, gdje se vozi jednim trakom.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima, a trajekti i katamarani plove redovito.

Vrhunac pogoršanja u četvrtak

Iako je i danas u većini unutrašnjosti možemo očekivati susnježicu, novi sniježni pokrivač stvarat će se poglavito u gorskim predjelima.

DHMZ najavljuje kako malo snijega može pasti i duž obale sjevernog i dijela srednjeg Jadrana, no pravi snijeg počet će padati tek sutra, a prognostičari tvrde da će ponegdje padati sve do petka s tim da se u noći sa srijede na četvrtak i tijekom četvrtka očekuje vrhunac pogoršanja.

Najviše snijega past će u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se debeli snježni pokrivač podebljati s novih od 50 do 70 centimetara snijega. Tako bi u Delnicama ukupna debljina snježnog pokrivača mogla dosegnuti metar i pol.

U središnjim dijelovima Hrvatske očekuje se između 20 i 30 centimetara novog snijega, najviše na karlovačkom i sisačkom području.

Snijega će biti u Slavoniji i Baranji, najviše u zapadnim predjelima i na višim područjima Papuka, Psunja i Krndije, gdje ga se očekuje do 20 centimetara.

Padat će i na zagrebačkom području - u okolici će ga biti do 30 centimetara, a u centru grada do 15 centimetara jer će se temperature zraka kretati oko nule, pa će se teže primati za tlo, kazali su iz DHMZ-a za Tportal.

Iako temperature zraka neće biti osobito niske, sve do vikenda kada se očekuje i -10°C, vjetar i snijeg pojačavat će osjećaj hladnoće, pa će tako na sjevernom Jadranu temperature krajem tjedna biti oko 3 °C, no osjećaj će biti kao da je -8 °C. U unutrašnjosti vjetar neće biti toliko jak pa će uz realnu temperaturu oko nule osjećaj hladnoće biti oko -5 °C.

Zimske službe su o predstojećim vremenskim neprilikama dobro obaviještene tako da ih obilne padaline ne bi trebale iznenaditi.

HAC upozorava: Zbog obilnijih padalina i zimskih uvjeta vozite oprezno

Prema prognozi DHMZ-a tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a naročito u Gorskom kotaru i Lici uz mogućnost jakih do olujnih udara vjetra u gorskim i podvelebitskim dionicama. Obzirom na vremenske prilike te mogućnost pojave ledene kiše, apeliramo na vozače na poseban oprez. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, u službi koja traje 24 sata, 7dana u tjednu, sudjeluje ukupno 800 radnika i 183 teretnih i specijalnih vozila (posipači, snježni plugovi, ralice do 4,8m širine, bočne ralice, bočni odbacivači snijega). HAC-ovi timovi u zimskom periodu održavaju 28 milijuna m2 asfaltnih površina, odnosno 1100 km autocesta.

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, molimo korisnike da provjere stanje na cestama.

Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu.

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps.

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a da nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan. Činjenica je da vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni. Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja. Vozači moraju biti svjesni zakonske obveze zimske opreme te da cesta dok snijeg pada ne može biti „crna“ - jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba u drugim državama sa sličnim klimatskim uvjetima.

Poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme te su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi isti u mnogočemu otežavaju rad. U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći , samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu. Prepriječeni tegljač prvo treba ukloniti s kolnika i tek onda nastaviti čišćenje snijega, a za navedeno je potrebno vrijeme. U zimskim uvjetima vremena je potrebno više nego uobičajeno. Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe.Još jednom podsjećamo da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

Na kraju. želimo istaknuti da vozači često negoduju kako autocesta nije dovoljno očišćena ili da se uopće ne čisti. U tri slike može se vidjeti kako izgleda autocesta za vrijeme padalina, odmah nakon prolaska ralice te nakon 10 i 30 minuta:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:01