GUBITNICI ŽURNO SMIJENJENI

'Ovi izbori sasvim su sigurno raskrinkali neke mitove i veličine. Kovača i Brkića nitko više ništa neće pitati, a liste za Sabor sigurno neće vidjeti'

 Goran Mehkek / CROPIX

Šef HDZ-a Andrej Plenković nije dugo čekao sa sankcijama za Milijana Brkića i Miru Kovača. Samo dan nakon što su on i njegov tim Odvažno za Hrvatsku na unutarstranačkim izborima premoćno pobijedili kandidate Opcije za promjene, Brkić je smijenjen s mjesta potpredsjednika Sabora, a njegovo mjesto preuzet će politički tajnik HDZ-a Ante Sanader. I Miro Kovač maknut je s mjesta predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, a o njegovu nasljedniku još se vijeća. Odluke su to donesene na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Plenković je nakon sjednice novinarima kazao da se ne radi o odmazdi, već promjenama sukladnim novom ustrojstvu stranke, s obzirom na to da se radi o važnim dužnostima na kojima žele ljude koji podržavaju smjer stranke koji je jučer dobio povjerenje. Dodao je da ih je o tome obavijestio glavni tajnik te kako ne zna kako su na to reagirali. Na sjednici je dogovoreno i da se do daljnjega odgode unutarstranački izbori na ostalim razinama.

Iako u Plenkovićevu pobjedu gotovo nitko u HDZ-u nije sumnjao, dio članova ipak je bio iznenađen ogromnom razlikom kojom je njegov tim dobio izbore, kao i činjenicom da u vodstvo stranke nije prošao niti jedan član Opcije za promjene. Plenković je na izborima, podsjetimo, osvojio 79 posto, a Kovač 21 posto glasova, dok je Plenkovićev kandidat za zamjenika Tomo Medved dobio vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu s razlikom 71:29 posto. Nisu uspjeli ni Davor Ivo Stier, Milijan Brkić i Tomislav Tolušić.

S obzirom na teške riječi i uvrede koje su se mogle čuti u kampanji, ne čudi što je jučer u stranačkim kuloarima jedno od glavnih pitanja bilo kakva sudbina u stranci dalje očekuje Kovača, a posebno Brkića, kojeg su mnogi proglasili najvećim gubitnikom izbora.

Pragmatični članovi

- Ovi izbori sasvim su sigurno raskrinkali neke mitove i veličine. Plenković će im se sigurno osvetiti. Koliko znam, Plenkoviću je posebno zasmetalo sučeljavanje s Kovačem. Teško će preko toga prijeći. Mislim da mu nitko nije tako otvoreno rekao neke stvari kao Kovač - kazao je jučer jedan od sugovornika iz HDZ-a, uvjeren da će Kovač i Brkić brzo biti marginalizirani.

- Nitko ih više ništa neće pitati, a liste za Sabor sigurno neće vidjeti. Od svih njih Plenković bi možda jedino mogao postići neki dogovor sa Stierom - procijenio je jedan dugogodišnji HDZ-ovac. Kaže kako je i sam iznenađen što u vodstvo stranke nije prošao nitko iz Opcije za promjene, ali da članstvo u ovoj situaciji očito nije htjelo nikakve dodatne probleme.

- HDZ-ovci su uvijek pragmatični. Bilo je jasno da će Plenković osvojiti novi mandat i ostati šef, pa nitko nije htio dovoditi u pitanje, prije svega, svoju poziciju. Mislim da je to jedan od razloga zašto se glasalo za cijelu Plenkovićevu listu. Osim toga, očito je da članovi podržavaju rad Vlade. Nitko u ovom trenutku, pogotovo uzme li se u obzir i situacija s epidemijom koronavirusa, nije htio nešto mijenjati - kaže jedan od sugovornika. Ističe da se Plenković ovim izborima konačno uspio riješiti Brkića te kako mu je sada preostao samo još jedan zadatak - riješiti situaciju u zagrebačkom HDZ-u.

Stega

Ogromnu razliku kojom su Plenković i njegov tim pobijedili na izborima članovi stranke skloniji Opciji za promjene komentirali su riječima kako je "očito da je stranački aparat funkcionirao i odradio posao za Plenkovića".

- Očito se poštovala stranačka stega, iako sam ja mislio da će kolege tome pristupiti s više slobode. Članstvo očito nije u dovoljnoj mjeri prepoznalo ono što je ekipa iz "alternative" govorila - da su potrebne promjene, a neki su u posljednjih 7-8 dana shvatili da Kovač i njegov tim nemaju velike šanse, pa su htjeli ostati uz pobjednika - komentirao je jedan sugovornik koji je podržavao Opciju za promjene. Kaže kako je Plenković kao šef Vlade u svojim rukama imao cijeli aparat te da je problem Kovačeva tima bio i u tome što ih se prikazivalo kao rušitelje stranke i Vlade.

Zanimljivo je da je od trojice kandidata Opcije za promjene - Stiera, Brkića i Tolušića - najmanje glasova osvojio bivši potpredsjednik Plenkovićeve Vlade i bivši župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, koji je dobio 18.900 glasova - gotovo 16 tisuća manje od potrebnog broja.

Tolušićev poraz

Tolušiću nije pomogao ni vrlo dobar rezultat na "domaćem terenu". U Virovitičko-podravskoj županiji, od 2950 članova HDZ-a, bivši župan osvojio je 2068 glasova - najviše od kandidata za potpredsjednike stranke.
Nakon nedjeljnih rezultata Tolušićev opstanak u visokoj politici visi o niti, stoga mu je presudno kako će proći na izborima za novog predsjednika HDZ-a Virovitičko-podravske županije, na kojima će se sukobiti sa svojim bivšim političkim mentorom Josipom Đakićem, aktualnim šefom županijske organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:11