'NAGRADA' ZA TRUD

OVO IM JE HVALA ZA TRUD Volonteri uređivali piramidu na Japetiću i na kraju su za to 'nagrađeni s 500 kuna kazne: 'Radi se o namjernom prekršaju'

 
 hpd-jastrebarsko.hr

Dvanaest metara visoka željezna piramida na Japetiću, najvišem vrhu Samoborskog gorja, iduće godine "slavi" 130. rođendan, a kako bi je sačuvali za što više generacija, članovi Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko svakih deset godina je obnavljaju.

To su napravili i ove godine.

Akcija je provedena u svibnju i trajala je dva dana, a 49 volontera koji su udružili snage na kraju su "nagrađeni" s 500 kuna kazne!

Naime, Damir Otmičić, glavni čuvar Parka prirode Žumberak, fotografirao je i prijavio prekršaj.

- Zatekao sam vozila parkirana u rezervoaru šumske vegetacije. Prema Zakonu o zaštiti prirode, gotovo nikakva djelatnost nije dozvoljena osim znanstvenih kretanja po označenim stazama, tako da je bilo kakvo kretanje vozilima prekršaj - kaže Otmičić i dodaje da su vozila bila napuštena i da se radi o namjernom prekršaju.

- Sama akcija zbog koje oni navode da su parkirali automobile rađena je izvan rezervoara i postoje šumski putevi koji vode do tzv. piramide na Japetiću. Zakonski nije dozvoljeno da se tim mjestom prolazi automobilom. Usto, postoji šumski dio koji je predviđen za to da se traktorom ili terenskim vozilima preveze mehanizacija - zaključuje Otmičić.

S druge strane, Jadranko Šeper, predsjednik HPD-a Jastrebarsko, kaže da ne postoji nikakav prilazni put osim prolaska kroz zaštićeni dio parka.

- Mi smo volonteri i upravljamo planinarskim domom Žitnica na Japetiću te piramidom na samom vrhu. Ta piramida se zapravo nalazi na našoj parceli, odnosno članovi našeg društva su je otkupili vlastitim sredstvima prije nekoliko godina. Ona je katastarski i gruntovno provedena i nema nikakvog spora - pojašnjava Šeper i dodaje da je riječ o obnovi čelične konstrukcije koja se provodi jednom u deset godina.

- Imali smo kontakte u PP-u tako da smo i najavili čuvaru, a znao je i ravnatelj. Riječ je bila o neslužbenim mailovima. Čuvar prirode se u nedjelju pozdravio s nekima od naših članova i spustio se ispod piramide, gdje je bilo pet vozila. Poslikao je vozila, a nama su stigle obavijesti o tome da prijavimo tko je vozio. Nismo uopće negirali da smo bili tamo - kaže.

Poslali su i žalbu, kaže Šeper, ali i podatke o vozačima, a to su bili organizatori koji su morali dopremiti sve stvari.

- Prije nekoliko dana tražio sam mišljenje Ministarstva zaštite okoliša, kao nadležnog za park prirode, kako bismo vidjeli koji je njihov službeni stav. Ovdje se ipak radi o zaštićenom spomeniku - kaže Šeper i zaključuje da su kazne ipak platili, i to svaki 250 kuna, jer je bilo naznačeno da će se kazna prepoloviti ako se plati u roku od tri dana.

- Postupali smo sukladno zakonu, što je rezultiralo naplatom kazne. Samu činjenicu da su platili kaznu smatram neformalnim priznanjem da je pogrešno doći automobilom u park prirode - zaključuje čuvar prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:13