JUTARNJI OTKRIVA

Ovo je crkveni kralj društvenih mreža koji je pokrenuo boj protiv Vlade

John Vice Batarelo, povratnik iz Australije i laik, šef je Ureda za pastoral obitelji u Zagrebu

Katolička crkva gotovo da nema nikakve veze s posljednjim akcijama vezanim uz referendum o braku ili zabranu spolnog odgoja u školama.

Naravno, crkvene vlasti su osigurale infrastrukturu, ali ovi objektivni uspjesi rezultat su angažmana svega nekoliko katoličkih aktivista koji stoje iza svega.

Oni su pokrenuli ove događaje i postali stvarni vođe pokreta koji je okupio stotine tisuća vjernika, a Vladi zadao prilično snažan udarac, ustvrdio je jedan od poznatijih aktivista s kojim smo razgovarali o posljednjim događajima, svojevrsnom vjerskom pokretu otpora.

ZA REFERENDUM NEDOSTAJE JOŠ 70.000 POTPISA Aktivisti inicijative 'U ime obitelji' pogrešno računali ukupni broj birača

Ovaj aktivist je u pravu. Početkom prosinca Katolička crkva počela je koordiniranu i široku operaciju protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. U nizu župa i dekanata svećenici i biskupi okupljali su vjernike i tražili od njih da sabotiraju nastavu zdravstvenog odgoja. Ali u pozadini ovog pokreta nalazi se nekoliko katoličkih aktivista, među kojima je troje najistaknutijih: Vice Batarelo, Željka Markić i Ladislav Ilčić.

Ovaj je trojac sa suradnicima uspio u posljednjih šest mjeseci osigurati potporu Ustavnog suda oko zabrane spolnog odgoja u školama, a uskoro bi mogao osigurati i više od 400.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma kojim se traži definiranje braka kao isključivo muško-ženske zajednice.

Za razliku od “službene” Crkve koja, unatoč žestokoj agitaciji, nije uspjela spriječiti rad nedjeljom, zabraniti pobačaj i donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, Batarelo, Ilčić i Željka Markić, svi odreda katolički laici, pokrenuli su uspješnu konzervativnu revoluciju.

Najdiskretniji među njima je John Vice Batarelo, australski Hrvat koji se vratio 1990. Prvo je radio u današnjem Institutu “Ivo Pilar”, a zatim desetak godina u Caritasu, da bi 2010. postao predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

'BUREK JE PRIRODNA ZAJEDNICA TIJESTA I MESA, NIČEG DRUGOG!' Grupa 'Hoću da to uđe u Ustav' u 12 sati prikupila 22.000 članova

Malo je poznato da je zimus upravo Batarelo pokrenuo crkvenu akciju otpora uvođenju spolnog odgoja, koju su potom podržali biskupi i svećenici. Za razliku od dosadnih biskupa, Batarelo je izrazito komunikativna osoba, koja ideje promovira preko društvenih mreža.

Tako se ovih dana na Facebook profilu pohvalio, kako je to definirao, “pobjedom šutljive većine nad postkomunističkim vladajućim elitama, unatoč čak i fizičkom nasilju nad dijelom katoličkih volontera”.

Usput je žestoko kritizirao premijera Milanovića zbog napada na protivnike spolnog odgoja. “Milanović je u pravu kada kaže da je ovo rat kultura, ali je stvarno pitanje tko je agresivan u ovome svemu”, glasi Batarelova teza.

- Premijer koristi dobro poznati termin koji se rabi na zapadu: culture wars. To su ‘sukobi’ unutar demokracije oko vrednota unutar društva. To je dobro za demokraciju jer treba biti različitih mišljenja. Problem je u tome što premijer teško prihvaća da postoji i druga strana koja ima drugačije mišljenje i njegov pridjev ‘agresivni’ potpuno je neprihvatljiv. Agresiju vidimo od protivnika potpisivanja referenduma o braku koji fizički napadaju volontere, a premijer i njegovi ministri šute - kaže Batarelo.

Međutim, na pitanje smatra li da današnju Hrvatsku vodi vlast u kojoj su protivnici Katoličke crkve i religije, Batarelo je bio suzdržaniji.

- Ovo je izabrana vlast koja ima svoje određene ideološke parametre. Katolički laici koji su aktivni istovremeno su i građani i porezni obveznici koji u sekularnoj državi imaju ne samo pravo nego i obavezu ukazivati na određene pojave i zagovarati svoje stavove. Opasno bi bilo da smo izloženi samo jednom mišljenju.

Pomažu bivša novinarka i sitni političar

Među najbliže Batarelove suradnice spada Željka Markić, s kojom je u jesen 2012. održao seriju javnih nastupa na kojima su mobilizirali vjernike na otpor uvođenju spolnog odgoja. Markić je uglavnom poznata kao glavna organizatorica referenduma kojim se u Ustav želi uvesti eksplicitna definicija braka kao heteroseksualne zajednice.

Tijekom 1991. bila je ratna reporterka za HTV, a uređivala je i Dnevnik Nove TV.

Ladislav Ilčić, pak, vodi marginalnu stranku Hrast. Poznatiji je kao žestoki katolički aktivist, koji je sa sestrom 2003. pokrenuo TEEN STAR - udrugu za cjeloviti spolni odgoj u kojoj se križarskim žarom bore protiv uvođenja iole liberalnijih nazora o spolnosti u obrazovni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:33