VREMENSKA PROGNOZA

OVO JE IDEALNA PRILIKA ZA OSTANAK KOD KUĆE Vakula najavio radikalnu promjenu vremena, spominjao je i snijeg

OVO JE IDEALNA PRILIKA ZA OSTANAK KOD KUĆE Vakula najavio radikalnu promjenu vremena, spominjao je i snijeg, a temperatura će u kratkom roku pasti za više od deset stupnjeva
 Damjan Tadic / CROPIX

"Pretežno sunčano i danju relativno toplo vrijeme prošlih dana, unatoč jutarnjem mrazu u kopnenom području, vjerojatno je većini bilo znatno manje zanimljivo i važno od vijesti o koronavirusu", izvještava meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula.

"U ovoj situaciji nije 'nešto' ni inače zanimljiv podatak koji pripada u rubriku "vjerovali ili ne" - jutro u utorak, 17. ožujka, bilo je tek prvo u ovome mjesecu bez zabilježene 24-satne količine oborine. Osobito zanimljivo mnogima neće biti ni do vikenda, iako će srijeda biti prolazno oblačnija, uz gdjekoju kišnu kap, na Jadranu i uz mjestimice jaku buru s olujnim udarima", navodi.

"No, znatna promjena vremena za vikend vjerojatno će barem nakratko pobuditi veću pozornost - ne samo zbog osjetnog pada temperature i kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom, nego i zbog mjestimičnog snijega u gorju, možda čak i poneke pahulje u nekim nizinama, te osobito zbog bure, koja bi diljem Jadrana trebala biti ona prava 'marčana' - jaka, olujna, gdjegod i orkanska", nastavlja.

"S njom će nam doći hladniji zrak pa će sljedeći tjedan, iako prvi u kalendarskom proljeću, biti u znatno manje proljetnom ugođaju od ovoga. Štoviše, mogući mraz mogao bi naštetiti nezaštićenom bilju..."

Dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda Krunoslav Mikec za HRT je rekao da će drugi dio srijede u istočnoj Hrvatskoj biti sunčaniji od prvoga.

"Tada bi mjestimice moglo pasti vrlo malo kiše, i to uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Vjetar će biti većinom slab, a temperatura će od jutarnjih 0 do 5 °C, danju porasti do vrijednosti između 17 i 19 °C. Podjednako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj. U noći i ujutro bit će umjerene i povećane naoblake, mjestimice i poneke kapi kiše, a od sredine dana postupno razvedravanje. Puhat će ponegdje umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak", dodao je Mikec.

"I u gorju će mjestimice biti umjerenog istočnog i sjeveroistočnog vjetra. Na sjevernom Jadranu puhat će bura, podno Velebita mjestimice moguće jaka s olujnim udarima, a poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak. Noć i prijepodne bit će promjenljivo oblačni, samo rijetko uz malo kiše, a u drugom dijelu dana će prevladavati sunčano. Najviša temperatura zraka bit će od 15 do 18 °C, na sjevernom Jadranu i do 20 °C."

Mikec za srednji Jadran prognozira obilje sunca. "U noći i ujutro puhat će bura, uglavnom umjerena, a sredinom dana i poslijepodne uz obalu zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenom moru sjeverozapadni. Temperatura će i porasti do 20 °C, u unutrašnjosti Dalmacije možda i malo više", dodao je.

"Najviše dnevne vrijednosti od 18 do 22 °C bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. Srijeda će pritom biti pretežno sunčana, s burom u prvom dijelu dana te poslijepodne zapadnim, jugozapadnim i sjeverozapadnim vjetrom. More uz to većinom malo valovito, uglavnom na otvorenome umjereno valovito."

Mikec je konstatirao da će u Hrvatskoj do vikenda biti većinom sunčano i toplo. Onda slijedi promjena.

"Sunce i iznadprosječna toplina obilježit će sljedeća dva dana. Samo ponegdje u kopnenom području ujutro može biti magle. U subotu postupno jače naoblačenje s kišom, prema kraju dana uz jačanje sjeverca s kojim će se sniziti temperatura pa u noći na nedjelju u gorju može biti snijega. Od nedjelje osjetno hladnije te vjetrovito", rekao je Mikec.

"Vjetrovito će, uz buru, od nedjelje biti i na Jadranu. U subotu će pak ponegdje i na Jadranu biti kiše, uglavnom na sjevernom dijelu. Prije toga posvuda će prevladavati sunčano, uz slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak sredinom dana i poslijepodne. Do subote se temperatura zraka neće značajnije promijeniti, a od nedjelje će i na Jadranu biti zamjetno niža."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31