POBUNA ZBOG SKANDALOZNE CENZURE

'OVO JE INKVIZICIJA' Počeo rat protiv Milana Bandića jer je iz Gavelle skinuo plakat Fine mrtve djevojke!

 CROPIX

To je civilizacijska sramota i pitam se je li gradonačelnik možda član gotovo tajne katoličke sekte Opus Dei, komentirao je teatrolog Vjeran Zuppa odluku o povlačenju plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” u kazalištu Gavella.

Sekularnost

Gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je naložio da se plakati za predstavu na kojoj su prikazane dva zagrljena kipa Blažene Djevice Marije žurno uklone sa svih javnih površina. Javnost je o svojoj odluci, po svoj prilici motiviranoj skorašnjim izborima, obavijestio priopćenjem koje je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, istaknuvši i kako se ravnatelj Gavelle Darko Stazić obvezao da će neprimjereni plakat biti povučen.

Frljić otkazao suradnju s Gavellom: 'Pod pritiskom biste uklonili i moju predstavu o ubojstvu Aleksandre Zec'

A kako ne bi bilo sumnje u motive koji stoje iza te odluke, dodana je i rečenica u kojoj i Gradski ured izražava žaljenje što je nepromišljenim činom kazalište Gavella povrijedilo osjećaje vjernika . No, iako se možda dijelu vjernika Bandićev čin svidio, taj potez, sudeći po reakcijama kulturne javnosti, ali i običnih građana, baš i nije dočekan s odobravanjem. A pitanje koja se nameće u svim izjavama jest smiju li se takvi incidenti događati u sekularnoj državi. Za Vjerana Zuppu sumnje nema, potez je potpuno neprihvatljiv:

- Naredba koju je izdao gradonačelnik Bandić, kao i priopćenje koje potpisuje Ivica Lovrić, jedan je od primjera za koji bi se moglo reći da je gradska uprava u službi Crkve, odnosno da je nesposobna raspraviti što su ne samo prava nego i dužnosti sekularne države. Ono što Crkva momentalno radi obnova je inkvizicijskog jezika i preporučujem im svima da pogledaju film ’Goyini duhovi’ o buđenju inkvizicije u Španjolskoj.

Pritisci katoličkih udruga

Uskoro možemo očekivati još ovakvih čistki Crkve i njezinih ogranaka koji nastoje uvesti svoj red u sekularnoj državi. Stvar postaje ozbiljna i smatram da je ovo opasnije od halabuke oko zdravstvenog odgoja - istaknuo je Zuppa.

Bandić: 'Da, naložio sam uklanjanje plakata za predstavu. Moram voditi računa da se ne vrijeđaju vjernici'

Redatelj Oliver Frljić, pak, javnosti je uputio otvoreno pismo u kojem ističe kako odustaje od planirane suradnje s kazalištem Gavella u kojoj je ove godine trebao raditi dva projekta: ‘Zločin i kaznu’ te autorski projekt o ubojstvu Aleksandre Zec, djevojčice srpske nacionalnosti, od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Neprimjereni kontekst

Potez, među ostalim, objašnjava i time da svojim radom ne želi davati legitimaciju kazalištu i upravi koji se tako lako povlače pod pritiscima jedne katoličke udruge i centara političke moći te zadiru u umjetnički integritet predstave i njezinih autora.

Slučaj plakata, inače, jedna je u nizu akcija koju su pokrenule različite vjerske udruge posljednjih mjeseci, a zamah im je dala i rasprava o spolnom odgoju u školama.

No, ovaj put upornost udruga očito je imala rezultata. Konkretno, u Gavelli su isprva odbijali maknuti plakat. Promjenu odluke pojasnili su time da je na njih vršen neviđeni pritisak, ali ne samo na njihovo kazalište, već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na suradnike i sponzore.

Kontaktirali smo neke s poduže liste sponzora predstave. U Turističkoj zajednici grada Zagreba tvrde kako u spomenutom slučaju nije bilo komentara, pa tako ni pritisaka i prijetnji.

Marko Piličić, pomoćnik direktora Radija 101, rekao je kako ih nije kontaktirala nijedna katolička udruga ili institucija, ali da su zaprimili nekoliko protestnih mailova građana u kojima su stajale sljedeće primjedbe: “Molim vas, u ime Isusa Krista Nazarećanina, da uklonite plakat na kojem se prikazuje Presveta Djevica Marija u neprimjerenom kontekstu”.

Neslužbeno doznajemo da se pritisak zbog sponzorstva nad predstavom vršio i na hotel Palace te tvrtku Europlakat. Autor plakata Vanja Cuculić nije bio dostupan za komentar, ali u njegovu obranu reagiralo je i Hrvatsko dizajnersko društvo koje izražava ozbiljnu zabrinutost zbog povlačenja plakata.

Protestno pismo uputili su i iz udruge Domino (Queer Zagreb).

Dan nakon odluke Bandić nije iskazao žaljenje. Istaknuo je kako kao gradonačelnik mora voditi računa da ne vrijeđa vjerske osjećaje građana te dodao: - Reagirao sam sada kada su u pitanju ovi plakati, ali ako budu drugi plakati vrijeđali neku drugu manjinsku skupinu, reagirat ću opet. To je civilizacijski iskorak. Ja sam gradonačelnik svih građana.

Plakat kvalitetan

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić komentirajući skandal s Gavellinim plakatom, izjavila je, među ostalim, da smatra da “plakat treba i dalje koristiti jer on na kvalitetan način poziva građane na predstavu koja govori o njihovim problemima” te dodala: “Problem nije plakat, nego cenzura koja dokazuje da su ovakve predstave, a i plakati itekako potrebni. Nije točno da je plakat povrijedio osjećaje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila prostor umjetničkih sloboda”.

Vjeran Zuppa, teatrolog

Gavellina odluka o povlačenju plakata civilizacijska je sramota, je li naš gradonačelnik možda član gotovo tajne katoličke sekte Opus Dei? Naredba koju je izdao Bandić, kao i priopćenje koje potpisuje Ivica Lovrić, jedan je od primjera za koji bi se moglo kazati da je gradska uprava u službi Crkve, odnosno da je nesposobna raspraviti što su ne samo prava nego i dužnosti jedne sekularne države.

Ono što Crkva momentalno radi obnova je inkvizicijskog jezika i preporučujem im svima da pogledaju film ‘Goyine slike’ o buđenju inkvizicije u Španjolskoj. Uskoro možemo očekivati još ovakvih čistki Crkve i njezinih ogranaka koji nastoje uvesti svoj red u sekularnoj državi. Stvar postaje ozbiljna i smatram da je ovo opasnije od halabuke oko zdravstvenog odgoja

Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti i predsjednik gradskog Odbora za kulturu

Pritisak Katoličke crkve i udruga da se povuče plakat za vrlo dobru predstavu koja je imala premijeru prije nekoliko dana smatram atakom na elementarna građanska prava. Argument koji se ovdje poteže i čini pritisak na upravu kazališta Gavella nije argument koji se može prihvatiti. Riječ je o primitivnom inatu koji samo dokazuje da je Katolička crkva u Hrvatskoj ušla u neke tokove koji me podsjećaju na ponašanje nekih drugih vjerskih zajednica s nekih drugih neeuropskih prostora.

Hrvatsko dizajnersko društvo, (priopćenje)

Hrvatsko dizajnersko društvo izražava ozbiljnu zabrinutost zbog povlačenja već usvojenog, otisnutog i distribuiranog plakata za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’, čiji je naručitelj i nakladnik Kazalište Gavella, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića da se plakat povuče iz upotrebe. Istovremeno, kao krovna nacionalna strukovna udruga svih profesionalnih dizajnera, izražavamo punu podršku autoru plakata, Studiju Cuculić, koji svojim djelovanjem kontinuirano gradi dobar imidž kuća s kojima surađuje, pa tako i Gavelle...

Otvorena cenzura od strane institucija, pod pritiskom bilo kojeg subjekta, predstavlja ne samo obezvređivanje ideje slobode vizualnog izražavanja i slobode izražavanja vlastitog identiteta nego u konačnici znači dokidanje svake mogućnosti javnog dijaloga. U nadi da se ovim činom narušeno može ipak ispraviti, ohrabrujemo Gradsko dramsko kazalište Gavella da se ne odrekne za javnost vrlo vrijednog iskaza koji su i kazališnom produkcijom i njenom javnom promocijom inicirali.

Mima Simić, spisateljica, filmska kritičarka i aktivistica

Slučaj Gavelle samo je šlag na torti od govna koja se na Kaptolu peče mjesecima. Zgražamo se nad islamskim fundamentalistima koji su zbog prikaza Muhamedova lika spremni dignuti sebe i bližnje u zrak, a u vlastitoj (sekularnoj!) zemlji dopuštamo da Crkva odlučuje o umjetničkoj (i političkoj! i građanskoj!) slobodi. Truli su temelji demokracije koja dopušta da je Crkva cenzurira. Bandić je pritom vrh ledenog brijega - populist kojem nikada nije teško pregaziti interese građana i zaobići demokratske procese kad je riječ o njegovim interesima i političkom opstanku. Ipak, treba gledati na vedriju stranu: možda će upravo slučaj Gavelle biti čavao u lijesu njegova samovlađa - i zvono za uzbunu građanima koji ne žele da im Kaptol kroji zakone.

Snježana Banović, teatrologinja i predsjednica Kazališnog vijeća pri Ministarstvu kulture

U pitanju je autocenzura u svom najgorem obliku, a to je još jedan dokaz da je ravnatelj Gavelle Darko Stazić čovjek struktura, a ne struke. Ista stvar se dogodila i kada je intendant splitskog HNK Milan Štrljić s repertoara skinuo predstavu ‘Bakhe’. Jako me zanima što će se dogoditi kada u Gavellu dođe Oliver Frljić režirati predstavu o slučaju obitelji Zec, zna li Darko Stazić uopće što će to biti?

Radio 101, sponzor predstave

Pomoćnik direktora Radija 101 Marko Piličić rekao nam je da ih nije kontaktirala nijedna katolička udruga ili institucija, no zaprimili su nekoliko protestnih mailova građana: ‘Molim vas u ime Isusa Krista Nazarećanina da uklonite plakat na kojem se prikazuje Presveta Djevica Marija u neprimjerenom kontekstu’.

Udruga Domino, (Queer Zagreb), (priopćenje)

Politički pritisak kao oblik nasilja od strane gradonačelnika Zagreba nad djelatnicima kazališta bio je razlog da se plakat povuče. Nikada ne smijemo pristati da nasilje postane legitimno. Nedopustivo je da pod pritiskom vjerskih fundamentalista dolazi do ograničavanja slobode izražavanja koje rezultira političkim odlukama nauštrb slobode izražavanja.

Turistička zajednica grada Zagreba, sponzor predstave

- U spomenutom slučaju nije bilo komentara, pa tako niti pritisaka i prijetnji upućenih Turističkoj zajednici grada Zagreba - izjavio je Davor Gevo iz Turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:55