NESLUŽBENI REZULTATI

Radić i Mlinarević u drugom krugu za gradonačelnika Osijeka, HDZ-ovac Anušić ostaje župan

Ivan Anušić ostaje osječki župan. Nakon 99,15% obrađenih biračkih mjesta, osvojio je premoćnih 58,12% glasova.
Ivan Radić i Berislav Mlinarević
 Cropix, Ilustracija: Vesna Veselić

HDZ-ov Ivan Radić, prema očekivanjima, uvjerljivi je pobjednik prvog kruga izbora za gradonačelnika Osijeka, no za njega još nije sve završeno, premda je teško očekivati da drugi odabir birača u Osijeku, poduzetnik Berislav Mlinarević kao kandidat Domovinskog pokreta i Mosta, može nadoknaditi i više nego dvostruku prednost koju Radić nosi u drugo poluvrijeme.

Većina u Gradskom vijeću

- Drago mi je da su građani prepoznali projekte koje nudimo i hvala svima koji su izašli na izbore. Očekivali smo da ćemo biti relativni pobjednici, ali ne uz ovakav rezultat. Svejedno nam je tko će ići u drugi krug, pozivamo građane da iziđu u što većem broju, a tamo očekujem fer utakmicu, da sučelimo programe, vizije i timove, i nadam se da će građani i u drugom krugu prepoznati da je ovo što nudimo potrebno Osijeku da ga se pokrene, a to je nova energija, i da Osijek bude slavonska metropola, što svi priželjkujemo, a za što će nam trebati i iskorak prema državnom proračunu te fondovima EU, što će nam uz uvjerljivu pobjedu župana Ivana Anušića i suradnju s Vladom premijera Andreja Plenkovića biti puno lakše - rekao je Radić, koji je tako na dobrom putu da postane prvi HDZ-ovac na čelu Osijeka od 1993., kad su održani prvi lokalni izbori u neovisnoj Hrvatskoj. Mladi HDZ-ovac istaknuo je i važnost dobrog rezultata njihove liste za Gradsko vijeće, gdje im se smiješi većina.

image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix

- Važno je što već imamo gotovo većinu u Gradskom vijeću, jer Osijeku treba stabilnost, a ne podjele i inat - istaknuo je Radić. No, sudeći po prvim izjavama njegova protukandidata u drugom krugu, fer bitku teško možemo očekivati. Nakon dosadašnje "kamilica" kampanje, u sljedeća dva tjedna možemo očekivati "skidanje rukavica". Mlinarević je za početak rekao: "S obzirom da se dosad nisam bavio politikom, ovo je više nego dobro, bolje od očekivanoga".

'Nude samo obećanja'

- Vjerujem u ovaj grad, da možemo bolje, pa i izlaznost u drugom krugu može biti bolja. Dosad nisu vjerovali, a sada će, vjerujem, građani Osijeka početi promišljati drukčije, povjerovati u mene i moje životno iskustvo, program koji je realan - rekao je Mlinarević koji je u prvoj izjavi nakon zatvaranja birališta rekao i kako "očekuje da pobijedi zlo koje je zadesilo Osijek" pa smo ga upitali na što je mislio.

image
Ivan Radić i Ivan Anušić
Vlado Kos/Cropix

- Mi smo zadnji na svim mogućim ljestvicama, gospodarski, financijski, po zaduženosti... To što oni nude nisu promjene, nego opet obećanja koja se neće ispuniti, jer se točno zna da se iza ovoga slaže nepotizam, mito i korupcija. Bez obzira što je mladi vuk, gospodin Radić, obukao janjeće krzno, iza njega slijedi čopor vukova i znamo što iza toga slijedi - poručio je Mlinarević, kojega smo upitali i očekuje li u drugom krugu javnu podršku SDP-a i njihova kandidata Gorana Kušeca.

- Naravno. Predstoji novi krug i preslagivanje karata. Očekujem glasove i lijevih i desnih, jer sam na izbore izašao s čistom željom i namjerom da napravim bolje - istaknuo je Mlinarević. SDP, je pak, doživio poraz koji graniči s debaklom, iako je presudilo 500-tinjak glasova.

- Ne mogu reći da sam razočaran u sebe, tim i trud koji smo uložili. Jedino si zamjeram što nisam uspio izvući barem 50 posto od 50.000 ljudi koji nisu izašli na izbore. Razočaravajuće je da će netko tko je osvojio 10.000 glasova sada vladati gradom. To je katastrofa - rekao je Kušec, koji je na naše pitanje hoće li podržati Mlinarevića odgovorio:

- Čestitam mu na fer i korektnom odnosu, bila je mrtva utrka. Cijenim ga kao čovjeka i poduzetnika i želim mu sreću, a o bilo kakvim kombinacijama prerano je govoriti.

Na razini Osječko-baranjske županije uvjerljivo je već u prvom krugu pobijedio aktualni HDZ-ov župan i potpredsjednik stranke Ivan Anušić.

Povijesni trenutak

- Politika je jednostavan posao ako odete na izbore i kažete što ćete napraviti i da je to na korist građana županije. Tada se ne treba sekirati i tada dobijete 61, 62 posto glasova u prvom krugu. Ovo je kruna mog dosadašnjeg mandata. Već od sutra krećem s nastavkom započetih projekata i pokretanjem novih - rekao je Anušić, dodavši i da za dva tjedna očekuje Radićevu pobjedu te da će to biti "povijesni trenutak za Osijek".

- Moja suradnja s Gradom bila je dobra u prve dvije godine mandata, ali nakon što je gradonačelnik Vrkić obolio, to više nije bilo tako. Za dva tjedna kad se potvrdi mandat gradonačelnika Ivana Radića, sinergija Osijeka i Osječko-baranjske županije dovest će do toga da ćemo postati nositelj političkih, gospodarskih, društvenih, sportskih, znanstvenih kretanja istoka Hrvatske. Više se o nama neće govoriti kao o nekome tko je zaostao - rekao je Anušić. Nezadovoljna nije bila ni DP-ova Vesna Vučemilović, koja je ostala daleko iz Anušića, ali je iskazala "veliko zadovoljstvo što smo druga po snazi politička opcija u županiji i sada na ovim temeljima nastavljamo graditi svoju kuću".

Možemo! bez kampanje ušli u Gradsko vijeće i ostavili iza sebe Šišljagića s 577 glasova

Kad je riječ o ostalim listama, najzadovoljniji mogu biti u platformi Možemo! koja je bez ikakve kampanje ostvarila vrlo dobar rezultat i ušla u Gradsko vijeće.

U manje od dva mjeseca predvođeni umirovljenom liječnicom i mirovnom aktivisticom dr. Katarinom Kruhonja, platforma Možemo! je bez plakata uspjela privući pozornost građanskog, liberalnog i lijevog Osijeka pa su iza sebe ostavili i političkog veterana Vladimira Šišljagića, ali i HNS, koji je u posljednjih 14 godina participirao u gradskoj vlasti i s lijevima i s desnima, a sada su zamalo prešli izborni prag. Ovi su izbori, pak, potvrdili i da je HDSSB politička prošlost. Nekadašnji vladari Osijeka i županije dobili su mizernih 577 glasova.


U nastavku pročitajte tijek događanja u Osijeku nakon zatvaranja birališta

NOVO 23:10 Kandidat HDZ-a za osječkog gradonačelnika Ivan Radić koji s 39,07 posto glasova ulazi u drugi krug, izjavio je u nedjelju da je vrlo zadovoljan što su građani prepoznali njegove projekte koje je ponudio u kampanji, jer Osijeku trebaju stabilnost i suradnja, a ne podjele, svađe i inat.

Prema podatcima prikupljenih s 112 od ukupno 117 biračkih mjesta (95,73 posto), HDZ-ov Ivan Radić dobio je 39,07 posto glasova, a nezavisni kandidat Berislav Mlinarević, kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, osvojio je 19,65 posto glasova

U izjavi novinarima u HDZ-ovom Izbornom stožeru Radić je istaknuo kako su u stranci očekivali da će biti relativni pobjednici, ali da ovakav dobar rezultat nisu očekivali.

Ističe kako mu je svejedno tko će od protukandidata ići u drugi krug za gradonačelnika Osijeka, a očekuje da se u kampanji za drugi krug, u fer utakmici, sučeliti programe, vizije i timove.

image
Ivan Anušić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Anušić i Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix

Nada se da će Osjećani i u drugom krugu prepoznati da je ovo što nudi HDZ potrebno Osijeku da ga se pokrene, a to je nova energija, i da Osijek bude slavonska metropola, što svi priželjkujemo

Ocijenio je kako je iznimno bitno što HDZ već večeras skoro ima većinu u Gradskom vijeću (38,54 posto), jer, kako ističe, Osijeku treba stabilnost, a ne podjele, stabilnost i inat.

Treba nam suradnja, koja će biti bolja ako je Gradsko vijeće stabilno, dodao je Radić.

Najavio je kako će jedna od prvih stvari koje će napraviti kada preuzme odgovornost za vođenje grada, biti poziv na sastanak svim bivšim živućim osječkim gradonačelnicima, jer smatra da je svatko od njih napravio dobre stvari za grad, a on je spreman poslušati svačiji savjet i iskustvo te tako voditi grad.

Osječani mogu očekivati da ćemo od Osijeka napraviti slavonsku metropolu, ali za to nam nije dovoljan samo gradski proračun, moramo napraviti iskorak prema državnom proračunu, ali i prema EU fondovima, poručio je Radić.

image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Nezavisni kandidat Berislav Mlinarević kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, izjavio je u svom Izbornom stožeru kako je zadovoljan rezultatima, a s obzirom da se do sada nije bavio politikom, smatra kako su rezultati i bolji od očekivanih.

Vjerujem da će građani Osijeka nakon ovih rezultata početi promišljati drugačije i da mogu povjerovati i njegovo životno iskustvo te program koji je realan.

Na upit novinara na koje je zlo mislio da ga treba pobijediti u izjavi nakon izlaznih anketa, Mlinarević je ustvrdio kako je Osijek među zadnjima na svim mogućim ljestvicama, gospodarski, financijski i po zaduženosti.

"Bez obzira što je mladi lav ili u ovom slučaju mladi vuk, gospodin Radić obukao janjeće krzno, iza njega slijedi čopor vukova i znamo što iza toga slijedi", izjavio je Mlinarević.

Nezavisni Mlinarević kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, rekao je i da u drugom krugu izbora za gradonačelnika Osijeka očekuje glasove i lijevih i desnih.

image
Ivan Radić, Ivan Anušić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Radić kandidat HDZ-a za gradonačelnika Osijeka, Ivan Anušić kandidat HDZ-a za župana osječko-baranjskog
Vlado Kos/Cropix

23:00 Nakon obrađenih 99,15% biračkih mjesta dileme više nema, u drugi krug na izborima za gradonačelnika Osijeka ulaze Ivan Radić (HDZ) sa 38,68 % posto glasova i Berislav Mlinarević (DP, Most) sa 19,62 posto glasova.

Ivan Anušić ostaje osječki župan. Nakon 99,15% obrađenih biračkih mjesta, osvojio je premoćnih 58,12% glasova.


21:15 - Nakon što je obrađeno 52,99% biračkih mjesta, Ivanu Radiću se neznatno istopila prednost, pa sada ima 39,68%, drugi je Berislav Mlinarević sa 19,06% te Goran Kušec sa 17,77% glasova.


21:05 Što se tiče utrke za župana, prema prvi neslužbenim rezultatinma DIP-a, u uvjerljivom vodstvu je HDZ-ov Ivan Anušić sa 59,78% glasova sa obrađenih 39,32% biračkih mjesta. Druga je Vesna Vučemilović iz Domovinskog mosta s 19,96% glasova. Treći je Ivica Mandić kojega su podržali HNS, HSS i Reformisti.


21:00 - Objavljeni su prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva. Vodi Ivan Radić (HDZ) sa 41,33 posto glasova. Na drugom mjestu je Berislav Mlinarević (Domovinski pokret) s 18,62 dok je treći Goran Kušec (SDP) sa 16,97.

Iza njih su Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) sa 7,78 posto, HNS-ov Vladimir Ham 5,57 posto, Katarina Kruhonja (Možemo!) sa 3,95 posto te nezavisni Miroslav Vanek sa 3,24 posto.

Obrađeno je 45 od ukupno 117 biračkih mjesta, odnosno 38,46%.


HDZ-ov Ivan Radić, prema očekivanjima, uvjerljivo vodi u utrci za gradonačelnika Osijeka. Prema prvim izlaznim anketama koje su objavili Nova TV i HRT, glas mu je dalo 41,45 posto Osječana koji su izašli na izbore, što je i više nego dvostruko više od prvog pratitelja Berislava Mlinarevića, kandidata Domovinskog pokreta i Mosta, koji je sa 19,25 posto glasova u blagoj prednosti u odnosu na SDP-ovog Gorana Kušeca koji je dobio 16,62 posto.

Iza njih smjestili su se Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) sa 8,29 posto, HNS-ov Vladimir Ham 5,54 posto, Katarina Kruhonja (Možemo!) sa 4 posto te nezavisni Miroslav Vanek sa 2,63 posto.

Prema drugim izlaznim anketama prednost Radića se smanjila. U vodstvu je sa 39,89 posto glasova, Mlinarević dobiva 19,55 dok je treći Kušec (SDP) sa 17,22%.

Radić, koji je na dobrom putu da postane prvi HDZ-ovac na čelu Osijeku, nije krio zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa.

- Osjećam se super, energično. Zahvaljujem svim biračima koji su izašli i pozivam ih da u što većem broju izađu i u drugom krugu i biraju tim koji može donijeti promjene koje su Osijeku potrebne i koji može napraviti od njega pravu slavonsku metropolu. Ovo je izvrstan rezultat, iznad svih očekivanja i anketa. Prezadovoljni smo, ali nismo euforični, nego nastavljamo raditi i u sljedeća dva tjedna – rekao je Radić, a zadovoljan je bio i Mlinarević kojemu se smiješi drugi krug, no sa velikim zaostatkom.

image
Berislav Mlinarević
Ivan Peric/Cropix
image
Berislav Mlinarević sa suradnicima
Ivan Peric/Cropix

- Očekujem da sve bude na našoj strani i da pobijedimo zlo koje je zadesilo Osijek. Rezultat je bolji nego što sam mislio da će biti i to je put ka pobjedi. Čekamo konačne rezultate, pa ćemo onda vidjeti od koga možemo tražiti i očekivati podršku – kazao je Mlinarević.

HDZ-u 42,5% u Gradskom vijeću, Domovinskom pokretu i Mostu 18,7%

Prema izlaznim anketama, HDZ je u Osijeku osvojio 42,49 posto glasova, što bi mu donijelo 15 mjesta od mogućih 31 u Gradskom vijeću.

Sljedeća po osvojenim glasovima je koalicija Domovinskog pokreta i Mosta s osvojenih 18,76 posto glasova i šest mjesta u Vijeću.

Treći je SDP s osvojenih 15,40 posto glasova, što bi značilo pet gradskih vijećnika.

Snaga SiB je četvrta sa 6,72 posto glasova i dva vijećnika. Dva vijećnika osvaja i Možemo! sa 6,04 posto glasova.

U Gradsko vijeće još ulazi koalicija HNS, HSS i Reformisti s osvojenih 5,24 posto glasova i jednim vijećnikom.

U Vijeće ne bi ušli Nezavisna lista Miroslav Vanek s osvojenih 3,61 posto glasova te HDSSB s 1,74 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:24