TRAŽILI AZIL, ALI...

'OVO JE KAO ZATVOR, NE OVO JEST ZATVOR!' Obitelj preminule Medine potpuno izgubljena i očajna u tranzitnom centru Tovarnik

 
 Hanza Media

“Ovo je kao zatvor. Ne, ovo jest zatvor”, tvrdi obitelj preminule djevojčice Madine Hussiny, koja se trenutačno nalazi u Tranzitnom centru u Tovarniku kamo su prebačeni nakon što su u noći s 20. na 21. ožujka prešli granicu s Hrvatskom te zatražili međunarodnu zaštitu.

Unatoč tome što su zatražili azil, obitelj tvrdi da i dalje ne znaju što se događa i što će biti s njima.

U Centru za mirovne studije (CMS) kažu kako im se obitelj požalila da nisu upoznati sa svojim pravima, da su i dalje lišeni slobode te da ne dobivaju odgovor na to kada će, s obzirom na to da su zatražili azil, biti smješteni u prihvatilište.

Obitelj tvrdi da je smještena u nekoliko različitih soba i nemaju mogućnost međusobnog kontakta, osim tijekom obroka. Nije im omogućen, navode, ni kontakt s njihovom odvjetnicom Sanjom Bezbradicom Jelavić, pod argumentom da je punomoć o zastupanju potpisana u Srbiji te da nije važeća. Rečeno im je, dodaju, i da ne mogu imati istog odvjetnika u oba procesa, onom vezanom uz slučaj Madinine smrti te onom oko azila, i da će im biti dodijeljen drugi odvjetnik. Kako navode, prijetilo im se da će biti vraćeni u Srbiju, a od Madinine majke se tražilo da potpisuje dokumente koji su na hrvatskom, dakle dokumente koje ne razumije. Isto tako, Madinina majka i otac u nedjelju su bili odvezeni na sud gdje ih se tražilo da daju iskaz o okolnostima smrti njihove kćeri.

- CMS će i dalje pokušavati i tražiti dopuštenje da stupimo u kontakt s njima i osiguramo pristup pravnoj pomoći, što će nastojati i odvjetnica, te ćemo inzistirati na tome da što prije budu preseljeni u prihvatilište zato što je iznimno problematično što su djeca toliko dugo u detenciji koja bi se trebala koristiti kao posljednja mjera te je protivna najboljem interesu djeteta. Iznimno je problematično i to što su oni žrtve kaznenog djela te su isto toliko dugo lišeni slobode, bez informacija, bez pristupa pravnoj pomoći, ali i bilo kojoj drugoj podršci kao što je psihološka. To samo dodatno pridonosi ponovnoj viktimizaciji i retraumatizaciji obitelji s obzirom na sve što su preživjeli. I te nekakve informacije koje dobivaju od MUP-a djeluju dosta manipulativno s obzirom na prijetnje vraćanjem i što im se govorilo o punomoći - rekla je za Jutarnji list Lea Horvat iz CMS-a.

Odvjetnica obitelji, Sanja Bezbradica Jelavić, potvrđuje nemogućnost kontakta.

- Obitelj pokušava stupiti u kontakt sa svojom odvjetnicom, ali to im se ne omogućava, a s druge strane ja pokušavam stupiti u kontakt sa svojim strankama, ali mi se to ne omogućava. Poduzet ću sve potrebne radnje kako bi se obitelji omogućilo da ima pravo na odvjetnika kojeg su izabrali i koji treba biti pozivan na sve radnje koje se poduzimaju u povodu njihovih traženja - tvrdi Bezbradica Jelavić.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije davalo detalje o slučaju.

“Za sve osobe koju su izrazile namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj postupak se provodi sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (“Narodne novine” br. 70/15 i 127/17). U članku 19. stavku 5. navedenog zakona propisano je da osobni i drugi podaci prikupljeni tijekom postupka odobrenja međunarodne zaštite, osobito činjenica da je zahtjev podnesen, predstavljaju službeno neobjavljive podatke te se ne smiju dostaviti zemlji podrijetla tražitelja, azilanta ili stranca pod supsidijarnom zaštitom ili drugim tijelima koja ne sudjeluju u postupku, stoga nismo u mogućnosti dostaviti detaljnije podatke”, glasio je odgovor MUP-a.

Podsjetimo, petogodišnja Madina Hussiny preminula je od posljedica naleta vlaka u studenome prošle godine nakon što je njezina majka s djecom prešla granicu s Hrvatskom i zatražila zaštitu, ali je, kako tvrdi, vraćena u Srbiju. Iako je, kako je tada ispričala, molila policiju da joj dopuste barem prenoćiti u Hrvatskoj te da je deportiraju idući dan, policajci su ih, kaže, uputili da se vrate tračnicama u smjeru Šida. Hrvatska policija negira odgovornost za Madininu smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:53