OTKRIVAMO ČUDNOVAT SPOJ

OVO JE LIJEPA ODVJETNICA KOJA BRANI ŠEFA MOL-a Hernadi ne zna da ona postoji

Valković je i napisala žalbu na odluku o pritvaranju njezina klijenta o kojoj sud neće odlučivati dok on ne bude priveden

Zagrebačka odvjetnica Laura Valković je osoba koju je zagrebački Županijski sud dodiojelio kao braniteljicu po službenoj dužnosti predsjedniku Uprave mađarskoga MOL-a Zsoltu Tamasu Hernadiju.

Odvjetnike po službenoj dužnosti sud dodijeljuje abecednim redom, dakle slučajnim odabirom, a zanimljivo je da za svoju zagrebačku braniteljicu do sada ne zna niti sam Hernadi budući se on nalazi u Budimpešti, dok mu je sud zagrebački sud odvjetnika po zakonu morao dodijeliti nakon što je Hernadiju prije desetak dana u odsutnosti određen pritvor. Valković nam je potvrdila da trenutno po “službenom zadatku” zastupa Hernadija te da je na odluku o pritvaranju podnijela žalbu budući je to morala učiniti u roku od tri dana od kada je u pošti zaprimila obavijset o imenovanju, no ništa nam o slučaju nije željela komentirati.

Međutim pitanje je što njezina žalba u ovome trenutku može promijeniti u Harnadijievom slučaju.

Napisala i žalbu

Sud će njezinu žalbu razmotriti tek kada nastupe posljedice odluke o pritvaranju Hernadija, odbnosno i kada ovaj eventualno bude uhićen i izručen Hrvatskoj. Mađarske vlasti su Hernadija dva puta odbile ispitati na osnovi hrvatske zamolnice, a treći puta su mu odbili uručiti poziv za saslušanje u Hrvatskoj. Ta je situacija prekinuta prije desetak dana kada je Uskok podnio zahtjev za pritvaranjem Hernadija obrazlažući ga trima mađarskim odbijenicama, činjenicama da su Hernadija pokušali pozvati preko njegovoga zamjenika Sandora Csanya, da je u “Globusu” objavljena Hernadijeva izjava prema kojoj zna da je pod istragom, da je na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL ispitivani i visokopozicionirane osobe MOL-a....

Tri razloga protiv

Sudac istage zahtjev je ocijenio opravdanim. No, upravo zbog te nemogućnosti da se Hernadija obavijesti o istrazi protiv njega Valković je vidjela razloge žalbe, te smatra da on nije bio pozvan na ispitivanje sukladno ZKP-u, a za to nije kriv on nego Mađari. Iz istih razloga nije postojala ni opasnost od bijega.

Izdvajamo