NEMA POMAKA?

'OVO JE POTPUNO NEPRIHVATLJIVO!' Prva reakcija sindikata nakon dogovora u Banskim dvorima: 'Njihovi pregovori su završili, a naši nisu ni počeli'

 
Branimir Mihalinec, Sanja Šprem
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Na današnjem sastanku čelnika HDZ-a i HNS-a postignut je dogovor da će Vlada do kraja lipnja 2020. donijeti Uredbu o koeficijentima, no takav dogovor nije pretjerano impresionirao Branimira Mihalinca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, prenosi Dnevnik.hr.

- Njihovi pregovori su završili, a pregovori između Vlade i sindikata još nisu ni započeli jer do sada dijaloga nije bilo", rekao nam je Mihalinec, dodajući da sindikati ipak očekuju dijalog i odazvat će se kada iz Vlade dobiju poziv.

Ideja o povećanju koeficijenta u zasad nepoznatom postotku, koje bi se trebalo dogoditi do kraja lipnja 2020. godine nije im pretjerano zanimljiva.

"Ako je dogovor da je povećanje koeficijenta od 6,11 posto jednak povećanju koeficijenta od 2 posto, onda je to za nas potpuno neprihvatljivo", kaže Mihalinec, uz napomenu da će se detaljnije o svemu očitovati u četvrtak.

Podsjetimo, čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka kako je rješenje da će, osim rasta osnovice od šest posto u sljedećoj godini (2+2+2), ako cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne budu gotovi do 30. lipnja, od 30. lipnja sljedeće godine rasti koeficijenti u prosvjeti dva posto.

Nismo inzistirali na tome da ta uredba treba biti donesena sutra prije proračuna, ali je to politički dogovor koji će biti javno objavljen i predstavljen sindikatima jer će biti obnovljen dijalog, istaknuo je Vrdoljak nakon sastanka s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Osim rasta osnovice, imamo sada rast koefijenata od dva posto na pola godine, rekao je Vrdoljak i dodao da će njegov prijedlog članovima Predsjedništva HNS-a biti da prihvate premijerov prijedlog i da sutra dođu na sjednicu Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:45