ULAZAK U SCHENGEN

'OVO JE VAŽAN, VELIKI DAN...' Plenković odmah nakon zelenog svjetla Europske komisije za Hrvatsku sazvao presicu

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare pozdravio je odluku Europske komisije, koja je potvrdila da je Hrvatska spremna za ulazak u schengenski prostor.

"Ovo je važan dan, veliki, još jedan europski uspjeh Hrvatske", rekao je Plenković, posebno pohvalivši angažman Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i Ministarstva pravosuđa, javlja N1.

"Mi smo na ovaj način napravili veliki iskorak na temelju zakonodavnih, financijskih postignuća. Cilj politika ove Vlade je da Hrvatska ide u što dublji kontekst europske integracije. Dvije piste na kojima radimo su Schengen, druga je euro-područje", rekao je Plenković.

"Na ovaj način Hrvatska je bliže onome što Schengen predstavlja za europski projekt", kazao je Plenković, dodavši da je schengenskim prostorom obuhvaćeno 400 milijuna ljudi.

"Ono što slijedi bit će aktivnosti na razini kontakta prema državama članicama. Najprije će komunikacija prolaziti kroz schengenski odbor. U redu prije nas su Bugarska i Rumunjska. Današnjom preporukom Komisije išli smo naprijed da lovimo korak s Bugarskom i Rumunjskom", rekao je Plenković.

"Detaljna evaluacija se odnosila na područje zaštite podataka, policijsku suradnju, povrat i ponovni prihvat, schengenski informacijski sustav, nadzor vanjske granice i pravosudna suradnja u kaznenim stvarima", rekao je Plenković.

"Radili smo predano, radili smo tiho i, što je najvažnije, postigli rezultat", dodao je.

Na pitanje novinarke o datumu ulaska Hrvatske u šengenski prostor, Plenković je odgovorio da "ne želi spekulirati o preciznom datumu", ali je rekao kako "nije realno" da Hrvatska uđe u šengenski prostor za vrijeme predsjedanja EU-om.

Plenković se referirao na moguće slovensko blokiranje ulaska u šengenski prostor te je kazao da je spor sa Slovenijom "bilateralnog karaktera".

"Mi ćemo nastojati te teme (bilateralne) odvajati od ove teme, jer je to tema koju trebamo rješavati sa Slovenijom na drugi način, dijalogom i traženjem rješenja s kojim će obje strane biti zadovoljne", poručio je premijer.

Plenković je istaknuo kao uspjeh činjenicu da Hrvatska nema dodatni mehanizam nadzora za ulazak u Schengen, koji su imali Rumunjska i Bugarska.

Europska komisija u utorak je ocijenila da je Hrvatska ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor.

"Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni", objavila je Komisija u priopćenju.

Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:12