MOST I HDZ U RAZGOVORIMA

OVO SU KANDIDATI ZA NOVE MINISTRE Jutarnji donosi sva imena spomenuta u pregovorima HDZ-a i MOST-a!

Arhiva EPH

Rok da Vlada dobije povjerenje u Saboru istječe 23. siječnja

Rok da Vlada koju bi trebao sastaviti mandatar Tihomir Orešković dobije povjerenje u Saboru istječe 23. siječnja, s tim da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović može Oreškoviću i produžiti taj rok za 30 dana. No, kako je više puta najavio šef HDZ-a Tomislav Karamarko, Vlada bi mogla dobiti povjerenje i pet dana ranije, odnosno 18. siječnja kada bi trebala biti održana sjednica Sabora.

Konkretna imena

Tko će preuzeti koje ministarstvo u ovom se trenutku ne može sa sigurnošću reći, a ono što se zna je da se ide sa starom shemom 20 ministarstava od kojih će šest pripasti Mostu. Eventualno smanjenje broja ministarstava na 17 ili 18, prema sadašnjim najavama, trebalo bi se obaviti u narednih šest mjeseci. Iz HDZ-a i Mosta zadnjih su dana poručivali kako razgovori o konkretnim imenima počinju tek sljedeći tjedan.

- Prema planu, razgovori o pojedinim ministrima trebali bi se održati u ponedjeljak, utorak i srijedu - kazao nam je izvor iz Domoljubne koalicije. Kaže kako je za svako ministarstvo u igri nekoliko imena, te da će se izabrati onaj oko kojeg se na kraju usuglase HDZ i Most, dok će zadnju riječ imati mandatar Tihomir Orešković. Iako ni u Mostu, ni u HDZ-u nisu htjeli potvrditi ni jedno ime s kojim se ovih dana špekuliralo u javnosti, doznajemo da neki kandidati ipak slove kao “sigurni”. U tu grupu u prvom redu spadaju HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić koja bi trebala preuzeti Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, zatim Miro Kovač koji bi se trebao naći na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te Damir Krstičević koji bi trebao biti novi ministar obrane. Krstičević je ovih dana, navodno, zamrznuo i status u svojoj firmi kako bi mogao prihvatiti novu funkciju. Nikolina Babić i Domagoj Milošević, doznajemo, u kombinacijama su za Ministarstvo obrta i poduzetništva. Kao ministar prometa spominje se Oleg Butković koji ima potporu i vrha HDZ-a, ali i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Stranačka linija

Čak 23 milijarde kuna s koliko raspolaže godišnje Ministarstvo zdravlja čini taj resor vrlo primamljivim u postizbornoj podjeli ‘plijena’, pa stoga ne čudi da se, što javno a što ispod stola pokušava i u tekućim pregovorima oko sastavljanja Vlade nametnuti svog kandidata, kojih ne nedostaje što po stranačkoj što po interesnoj liniji. Premda ‘na van’ to ne izgleda previše burno, neke informacije govore da se za zdravstvo vodi rovovska bitka čak i unutar svake od stranaka u pregovorima, a najglasnija u tome je mostovka dr. Ines Strenja Linić. Naime, od početka pregovora kao najizgledniji kandidat HDZ-a za ministra zdravstva je prof. dr. Ante Ćorušić, pročelnik Zavoda za ginekološku kirurgiju KBC-a Zagreb, koji ima potporu predsjednika stranke. No, neko vrijeme i Strenja Linić navodno je bila jako zainteresirana za taj resor. Kako zadnje informacije govore, Most ne želi Ćorušića već nestranačku osobu na toj funkciji.

Tko za koga lobira?

Upravo Strenja Linić navodno lobira kod članova Hrvatske udruge bolničkih liječnika da svojim utjecajem nametnu u ministarsku fotelju tajnika te udruge, dr. Krešimira Luetića, gastroenterologa sa Svetog duha, inače člana HSLS-a. Tako bi premda ne bi bila ministrica, Strenja Linić nedvojbeno imala ključni utjecaj na to ministarstvo, s obzirom da je donedavno obnašala dužnost predsjednice skupštine HUBOL-a.

Kao ministar uprave u kuloarima se spominje Mostov Robert Podolnjak, a kao ministar pravosuđa odvjetnik Juro Martinović, također iz Mosta. No, Martinović nam je jučer rekao kako on nije kandidat.

- Niti me tko nominirao, niti sam se sam nominirao za to mjesto - kazao je kratko Martinović. Ministarstvo poljoprivrede moglo bi pripasti Mostovoj Ružici Vukovac, a spominje se i Krešimir Kuterovac, bivši zaposlenik Agrokora i bivši tajnik Petra Čobankovića. Kandidat za Ministarstvo zaštite okoliša, navodno, je Mostov Slaven Dobrović. Najviše je kandidata u ovom trenutku za Ministarstvo financija.

U kombinacijama za to mjesto od jučer se na prvom mjestu, doznajemo, našao HSLS-ov Josip Budimir, koji je bio i u igri za šefa budućeg Holdinga, potom HDZ-ov Goran Marić, te Tomislav Ćorić i Dubravko Štimac iz PBZ-a. Zdravko Marić, bivši zamjenik Ivana Šukera, navodno je odbio tu ponudu. Kandidat za ministra gospodarstva navodno je Ivan Lovrinović, iako se i tu računa na Budimira. Ambicije da se vrati u fotelju ministra kulture iskazuje, doznajemo u HDZ-u, Jasen Mesić, dok su se šanse Anje Šovagović Despot u zadnje vrijeme smanjile. Više je kandidata i kad je riječ o ministarstvu branitelja, tu se spominju Miodrag Demo, s liste Milana Bandića, dok bi HDZ na tom mjestu, kako se priča u stranci, htio vidjeti Stjepana Adanića, ali i Zvonka Milasa.

Stari kadrovi

Na čelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moga bi doći Milena Žic Fuchs, članica predsjedništva HAZU i profesorica na Filozofskom fakultetu. Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova, priča se da je jedan od Mostovih kandidata Joško Morić, koji je 90-tih bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova. U kombinacijama za ministra turizma su, doznajemo, Anton Kliman, Gari Cappelli i Niko Bulić.

Izdvajamo