BIRA SE NA PET GODINA

OVO SU OSNOVNE STVARI KOJE MORATE ZNATI O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA Kad će se održati, koliko potpisa kandidati moraju skupiti i koliko smiju potrošiti

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.10.2019. u 21:19

Zagreb, 281214.
Palmoticeva ulica 30.
Gradjani glasaju na izborima za Predsjednika RH.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Ilustracija

 

Desetak objavljenih kandidatura, među kojima je posljednja aktualne predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović za drugi predsjednički mandat, prilika je za podsjetiti se na osnovne činjenice o izborima za predsjednika države.

Ti se izbori održavaju svake pete godine, raspisuje ih hrvatska Vlada u roku koji omogućava da se oni održe najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata predsjednika. Posljednji predsjednički izbori održani su 28. prosinca 2014. (prvi krug) odnosno 11. siječnja 2015.(drugi krug).

Predsjednika države, na vrijeme od pet godina, biraju punoljetni hrvatski državljani na neposrednim izborima. Biraju ga većinom glasova svih birača koji su glasovali.

Za kandidaturu 10 tisuća potpisa

Kandidate za predsjednika mogu predlagati političke stranke i birači, kad ga predlažu birači, naziva se „nezavisnim kandidatom“.

Za pravovaljanost kandidature i stranke i birači moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača, dakle punoljetnih hrvatskih državljana. Potpisi se prikupljaju isključivo na obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo za te izbore.

Predsjednički kandidat bit će, dakle, onaj koji skupi 10 tisuća potpisa i kad DIP potvrdi njegovu kandidaturu, sada su to sve 'potencijalni kandidati'.

Kandidaturu potpisom mogu podržati svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina, a svaki birač može potpis dati samo jednom kandidatu.

Prijedlozi predsjedničkih kandidatura moraju DIP-u prispjeti najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

Na kampanju osam milijuna kuna

Službena izborna promidžba počinje danom objave DIP-ove liste kandidata za predsjednika države, a  završava 24 sata prije dana održavanja izbora.

Ne dobije li u prvom krugu niti jedan kandidat većinu glasova svih birača koji su glasovali, izbor se ponavlja nakon 14 dana (drugi krug).

Sudjeluje li na izborima više kandidata, u drugi krug ulazi dvoje koji su u prvom dobili najviše glasova. Izabranim se smatra kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Na kampanju svaki kandidat može maksimalno potrošiti osam milijuna kuna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo