METEOROLOGIJA

'OVO U ZADNJIH TJEDAN DANA DOSAD NIJE BILO ZABILJEŽENO': VAKULA OTKRIO KAKVI SU REKORDI PALI OVIH DANA Najavio i novu promjenu te prognozu za jesen

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2019. u 19:01

CROPIX

- Osvježenje je stiglo! I u većini Hrvatske, osim u dijelu Dalmacije, prekinulo niz vrućih dana, koji je ponegdje, primjerice u Makarskoj, dug već 15 dana, a u Šibeniku čak 28 dana. Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najviša temperatura zraka od 6. do 13. kolovoza u Kninu bila visoka kao nikada u dosadašnjoj znanoj povijesti mjerenja tog dijela godine, piše u srijedu glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula osvrćući se na turbulentne vremenske prilike s kojima se Hrvatska suočava ovih kolovoških dana.

- I kiše je od utorka do srijede navečer bilo gotovo posvuda, ponegdje i obilnije, osobito u Gorskome kotaru, te na riječkome području Rijeke i u Hrvatskome zagorju. A ni jaka i olujna bura nije izostala, podsjeća Vakula.

- Sljedećih će dana biti i svježine i vrućine, samo ponegdje možda još i malo oborine, te na Jadranu sigurno još u četvrtak i "buretine".

Najizraženije svježine će biti ujutro, uz more uz buru, gdjekad i jaku, s olujnim udarima, te osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimične magle. Dodatna pozornost u prometu nužna je ne samo zbog meteoroloških uvjeta, nego i zbog mnogobrojnih hodočasnika u marijanska svetišta, kao i zbog povećane gužve zbog početka mnogima produljenoga vikenda. Tijekom njega će ponovno u većini Hrvatske biti vruće, osobito u nedjelju, a i početkom sljedećega tjedna. Kiša je moguća samo rijetko i kratkotrajno - uglavnom u četvrtak još gdjekoja kap ili kratkotrajni pljusak na istoku i jugu zemlje, te u u petak u sjevernijim krajevima, najavljuje Vakula.

- Vjerojatnost za novu promjenu vremena, kišu i pad temperature znatnije se poveća sredinom sljedećega tjedna, ali i tada - kao i sada - najvjerojatnije samo prolazno i kratkotrajno. Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama - dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to, nego je i dalje povećana vjerojatnost za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine, navodi Vakula za HRT.

U nastavku slijedi i detaljnija prognoza DHMZ-ove meteorologinje Dunje Plačko Vršnak, koju je ona također pripremila za HRT.

- Tijekom blagdana Velike Gospe u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro mjestimice može biti magle. Jutro će biti razmjerno svježe, a najviša temperatura ugodna, uglavnom između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također svježe jutro s temperaturom između 12 i 14 °C, a mjestimice može biti magle. Danju pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i temperaturu nižu od prosječne za sredinu kolovoza, uglavnom 24 i 25 °C.

U gorju još svježije, ujutro oko 11 °C, danju oko 22 °C. Također može biti kratkotrajne magle, a danju će biti barem djelomice sunčano. Na sjevernom Jadrana prevladavat će sunčano, u prvom dijelu dana još i vjetrovito, uz umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru. Bura će prema kraju dana oslabjeti. Poslijepodnevna temperatura većinom 27 i 28 °C, a i temperatura mora zbog bure malo niža nego prošlih dana.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak uz umjereno valovito i valovito more. Vjetar će prema kraju dana slabjeti. Jutarnja temperatura između 20 i 23 °C, u unutrašnjosti oko 17 °C. Danju vrlo toplo, uglavnom s temperaturom nižom od 30 °C.

Podjednako pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, pri čemu uglavnom u zaobalju prolazno može biti umjerene naoblake i ponekog pljuska. Umjerena i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak postupno će slabjeti. Najviša dnevna temperatura oko 29 °C.

U petak će u većini unutrašnjosti ponovno biti prolazno više oblaka, a osobito u središnjoj Hrvatskoj može biti kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Za vikend te početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano i postupno toplije, od nedjelje i vruće, ali će jutra još biti razmjerno svježa.

Na Jadranu će do kraja ovog te početkom sljedećeg tjedna prevladavati sunčano i postupno toplije, pa će vruće biti već ponovno za vikend. Uz obalu će puhati uglavnom slaba, u petak još ponegdje i umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak, prognozirala je za HRT Dunja Plačko.Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo