POPIJAČ SAZVAO PRESICU

Ovo Vlada skriva: U Hrvatskoj čak 334.327 nezaposlenih!

Ministar gospodarstva Đuro Popijač će na konferenciji za novinare danas u 9 sati govoriti o novom rastu nezaposlenosti. Točna brojka nezaposlenih nije objavljena, no izračunom iz grafova proizlazi da je broj prijavljenih na burzi dosegao vrlo visokih 334.327
 Sandro Lendler/CROPIX

Hrvatski zavod za zapošljavanje , nakon nekoliko dana kašnjenja, u utorak je objavio izvještaj o stanju na tržištu rada, uključujući podatke o kretanju zaposlenosti i nezaposlenosti, ali ne i samu brojku prijavljenih na burzi.

S obzirom na to da je međugodišnja stopa nezaposlenosti porasla osam posto posto, izračunom iz grafova proizlazi da je broj nezaposlenih u siječnju porastao oko 14.480. Tako je broj prijavljenih na burzi dosegao oko 334.320.

HZZ je u utorak tek objavio stopu anketne nezaposlenosti (prema kojoj je zaposlen svatko onaj tko je u tjednu radio najmanje sat). Za siječanj iznosi 12,6 posto, a prosincu je bila 12,4 posto.

Pregledavajući graf za siječanj o nezaposlenim osoba prema spolu, vidljivo je kako je nezaposleno oko 155.000 muškaraca te čak 180.000 žena, što znači da je u odnosu na prosinac bez posla 15 155 ljudi više. Poražavajuća činjenica je i to da je čak 25,4 posto nezaposlenih u dobi od 25 do 34 godine.

Cijelovitu studiju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o stanju na tržištu rada u prošlom mjesecu, kojeg je HZZ objavio na internetskim stranicama navodeći da je 'da je fokus javnosti u zadnje vrijeme bio usmjeren na anketnu i registriranu stopu nezaposlenosti ' možete pročitati OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55