StoryEditor
RIJEČ SINOPTIČARA

'OVOG JE TJEDNA ZABILJEŽENO NEŠTO ŠTO SE U HRVATSKOJ U ZADNJIH 40 GODINA GOTOVO NE PAMTI' Vakula otkrio intrigantne podatke i najavio pravu jesen

 Srđan Vrančić / CROPIX, Biljana Blivajs / CROPIX

Za razliku od raznih ekstrema zbog klimatskih promjena te naše nedovoljne prilagodbe i pokušaja smanjivanja djelovanja na okoliš, ovotjedna promjena vremena, bura i zahladnjenje i nisu nešto osobito. A neće biti ni nova promjena početkom sljedećega tjedna, piše u svojoj najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Ipak, zanimljivo je primijetiti kako je jutarnja temperatura zraka u četvrtak ponegdje na kopnu bila niska kao rijetko kada od 1. do 20. rujna u posljednjih 40 godina. U Zagrebu je, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, niža bila samo 5 puta. Pri čemu u ovom tisućljeću samo jednom - 19. rujna 2008!, navodi Vakula.

- Naravno, mjestimice je bilo i slabog mraza, a bit će ga i tijekom pretežno sunčanoga vikenda, koji će na Jadranu početi s burom, a završiti s jugom. S jugom pak stiže nova promjena vremena, na sjevernom Jadranu primjetna već do kraja nedjelje, a diljem Hrvatske početkom sljedećega tjedna, koji će u većini krajeva biti topliji od ovoga. Vjerojatno i kišovitiji! Stoga je aktivnosti na otvorenome koje zahtijevaju suho vrijeme najbolje obaviti tijekom ovoga vikenda, kada je idealno vrijeme i za barem malo promišljanja o ljudskim (ne)djelima prema prirodi. A i za činjenje dobrih djela i čišćenje nečijih nedjela! I to ne samo zbog subotnjeg Svjetskog dana čišćenja okoliša, zaključuje Vakula.

U nastavku slijedi detljnija prognoza koju je za HRT pripremio DHMZ-ov Krunoslav Mikec, dipl. ing.

- U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, ujutro mjestimice uz mogućnost magle i slabog mraza. Zapuhat će slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar, a temperatura će zraka od jutarnjih 3 do 6 °C danju porasti do vrijednosti između 19 i 21 °C.

Podjednako će toplo danju biti i u središnjoj Hrvatskoj, također uz sunce, te ujutro ponegdje moguću maglu i slab mraz. Najniža temperatura zraka bit će od 1 do 5 °C. Ponegdje će danju biti umjerenog jugoistočnjaka i istočnjaka.

I u gorju će se danju osjećati vjetar, ali i jutarnja hladnoća jer će najniža temperatura biti od 0 do 4 °C, ponegdje uz slab mraz. Magla je moguća samo rijetko. Na sjevernom Jadranu sunčano, uz buru u prvome dijelu dana, na udare podno Velebita još jaku pa i olujnu. Poslijepodne će ponegdje zapuhati zapadni i jugozapadni vjetar, a temperatura će biti do 24 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije također bura pa zapadni i jugozapadni vjetar, uz većinom malo valovito more temperature od 20 do 24 °C. Uz obilje sunčana vremena najniža će temperatura zraka uz more biti od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti 6 do 9 °C, a poslijepodnevna uglavnom između 22 i 24 °C.

U nedjelju na kopnu još relativno hladno jutro, no danju toplije nego u petak i subotu, uz jugozapadni i južni vjetar. U novome tjednu osjetno toplija jutra, a najviša poslijepodnevna temperatura vjerojatno će biti oko 20 °C, gdjekad i viša. Uz to, bit će promjenljivo, s kišom u ponedjeljak, ponegdje i u utorak te vjerojatno nakon sredine tjedna.

Na Jadranu će tijekom nedjelje zapuhati jugo koje će donijeti naoblačenje na sjeverni dio, od ponedjeljka i na cijeli Jadran. Puhat će umjereno i jako jugo te će biti kiše, mjestimice i obilnije, uz jače pljuskove s grmljavinom. U srijedu vjerojatno sunčanije, a zatim je opet moguća kiša, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2020 17:28