IGNORIRAJU USTAVNI SUD

‘Pa skinuli smo tablu s Ulice 10. travnja, što više? Valjda se opet zove 21. novembra‘

Promjenu naziva ulice pred Općinskim vijećem može inicirati tko god hoće, zašto me ne pitate o vodovodu, to je važnije, kaže Mališ
Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, tabla na ulazu u Slatinski Drenovac i Ante Pavelić, ustaški poglavnik
 Facebook: Mirko Mališa, Profimedia, Alamy

Prošle su tri godine otkad je Ustavni sud odluku lokalnih vlasti o imenovanju ulice u Slatinskom Drenovcu, selu u zapadno-slavonskoj općini Čačinci, nazivom “10. travnja” proglasio neustavnom, ali ime te ulice još nije promijenjeno. Stanovnici Slatinskog Drenovca i tri godine od odluke Ustavnog suda imaju osobne dokumente s adresom stanovanja “10. travnja”. Ne mogu je promijeniti jer Općinsko vijeće Čačinaca u čijoj je nadležnosti imenovanje ulica točku preimenovanja njihove ulice ne stavlja na dnevni red.

Naziv po datumu proglašenja Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića ulica u Slatinskom Drenovcu dobila je još 1997., jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća Čačinaca u kojem je većinu (jednako kao i danas) imao HDZ. Država je tu odluku Općinskog vijeća punih 16 godina tolerirala da bi je Ministarstvo uprave u prosincu 2013. poništilo. Četiri godine kasnije, u listopadu 2017., i Ustavni je sud odluku Općinskog vijeća Čačinaca iz 1997. proglasio neustavnom, a u obrazloženju je konstatirao da je NDH bila “nacistička fašistička tvorevina, da moderna Hrvatska nije njezina sljednica” te da su lokalne vlasti kod imenovanja ulica dužne poštovati Ustav i odluke Ustavnog suda.

image
Slatinski Drenovac
FACEBOOK

Od čelnih ljudi te općine u kojoj je HDZ bez prekida na vlasti pokušali smo doznati zašto općinske vlasti Čačinaca tri godine ignoriraju odluku Ustavnog suda koju su već odavno bile dužne provesti. Današnji načelnik Mirko Mališ bio je na čelu te općine i 2013. kad je Ministarstvo uprave stavilo izvan snage odluku Općinskog vijeća iz 1997., kao i 2017. kad je Ustavni sud ocijenio da je davanje imena po datumima i simbolima koji se vezuju uz NDH neustavno. Zamolili smo ga da nam objasni zašto Općina kojoj je na čelu tri godine ignorira vrlo jasnu odluku Ustavnog suda, a sukus našeg telefonskog razgovora izgledao je ovako:

- Mi smo poskidali table s imenom. Ako je Ministarstvo uprave ukinulo odluku, onda se valjda više ne zove 10. travnja.

Kako se onda danas zove ta ulica?

- A tko kaže da se zove... Pa ja ne znam da se zove… Ja sam još u prosincu 2013. kad je Ministarstvo uprave poništilo odluku o imenovanju Ulice 10. travnja od Ministarstva usmeno tražio pojašnjenje kako se onda sad zove ta ulica, vraća li se stari naziv “21. novembra” koji je bio do 1997. Ako je gospodin Bauk ukinuo naziv “10. travnja”, valjda bi trebao odgovoriti kako se onda zove. Nisu mi odgovorili....

S kim ste točno razgovarali?

- S djelatnikom, ne znam kako se zvao.

I nikad više od 2013. niste zvali Ministarstvo da pojasnite tu nejasnoću?

- Znate kako kažu, pametnom je i jednom dosta.

Ali imenovanje ulica nije u nadležnosti Ministarstva uprave, nego u nadležnosti vaše općine…

- Nije u nadležnosti općinskih načelnika da donose odluke o izmjeni naziva ulica. To je isključivo u nadležnosti općinskog vijeća.

Ali načelnik općine može pred općinskim vijećem inicirati promjenu naziva ulice, pogotovo kad imate odluku Ustavnog suda?

- Pa to može predložiti tko hoće. Zašto me ne pitate o vodovodu, to je važnije…

Razgovor s općinskim načelnikom vrtio se ukrug. Nazvali smo i dugogodišnjeg predsjednika Općinskog vijeća Čačinaca, HDZ-ovca Tomislava Tomića.

- Komunalni redar je skinuo tablu “10. travanj”, ali koliko ja znam, naziv ulice nije promijenjen, nije stavljen na dnevni red Općinskog vijeća. Praksa u općini je da kad upravni odjel i načelnik prirede neku točku i kad dogovorimo temu dnevnog reda, onda održavamo sjednicu Općinskog vijeća.

Zašto već tri godine niste promijenili naziv te ulice?

- To morate pitati načelnika Općine. On je dobio odluku Ustavnog suda i sve to…

Načelnik kaže da to nije u njegovoj, nego u nadležnosti Općinskog vijeća, znači vašoj…

- A on kaže to? A tko priprema sjednice Općinskog vijeća? Pa on! Eto vidite…

A zar vi kao predsjednik Vijeća ne možete predložiti tu točku?

- Od svih zadaća koje imam, nisam razmišljao o tome. Mogu i ja predložiti, kako ne. Ali što ja znam, nismo nikad o tome raspravljali.

A zašto?

- A gospođo draga… Pa nismo! A što da vam kažem…

Kako to objašnjavate? Odluka Ustavnog suda je obvezujuća?

- Pa nikako ne objašnjavam... Da vam budem iskren, ja tu odluku nisam ni pročitao, nisam upoznat s detaljima. Poslana je načelniku. Imamo mjesni odbor u Drenovcu, razgovarat ću s načelnikom da vidimo…

Planirate li poduzeti nešto u vezi s tim?

- Pa logika stvari je da treba ispoštovati tu odluku. Mogu pokrenuti inicijativu, kako ne.

Pa hoćete li?

- Može, budem. Istina je, nismo ispoštovali instituciju Ustavnog suda. Idemo u procedure, vidjet ću s načelnikom. Pokrenut ćemo to sigurno... Pred lokalne izbore ćemo to sigurno riješiti… Nazovite me za desetak dana.

A uoči zadnjih lokalnih izbora u travnju 2017. predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posjetio je općinu Čačinci. Došao je dati podršku stranačkom kandidatu Mirku Mališu u utrci za još jedan mandat na čelu općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:31