BLIZAK GRADONAČELNIKU

Slobodan Prosperov Novak: 'Pa što ako sam dobio 340 tisuća kuna? Moj projekt ispravlja teške greške iz reforme ministrice Divjak'

“Kanonski korpus hrvatske književnosti” dokinut će redukcionizam kurikularne reforme, tvrdi autor koji je već dvaput bio na Bandićevoj izbornoj listi
Slobodan Prosperov Novak
 Boris Kovačev / CROPIX

- Pa zašto to ne bi mogla biti jedna od najvećih pojedinačnih potpora Grada Zagreba za izdavaštvo? To je jedan velik, ozbiljan i važan projekt na kojem radi mnogo autora - rekao je Slobodan Prosperov Novak, odgovarajući na pitanje kako komentira činjenicu da je izdavačka kuća Lilliput planet, čiji je direktor i suvlasnik, dobila vrlo izdašnu potporu Grada Zagreba, a zna se za njegove dobre odnose sa zagrebačkim gradonačelnikom.

Milan Bandić je aktom gradonačelnika odobrio isplatu 340 tisuća kuna izdavačkoj kući Lilliput planet kao pomoć Grada provedbi Novakovog projekta “Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti”.

Nositelj liste

Odluku iz srpnja 2018. godine, kao i osobni odnos gradonačelnika Bandića i Slobodana Prosperova Novaka, aktualizirao je prije nekoliko dana zagrebački portal Dalje.com, koji povezuje tu financijsku potporu od 340 tisuća kuna i činjenicu da je direktor Lilliput planeta dvaput bio na Bandićevoj listi.

Prvi put na listi Milana Bandića naš poznati komparatist, povjesničar književnosti i teatrolog našao se na parlamentarnim izborima 2015. godine. Bio je nositelj Bandićeve liste u prvoj izbornoj jedinici i zamalo ušao u Sabor jer je lista bila blizu prelaska izbornog praga s osvojenih 4,57 posto glasova. Novak je bio i na Bandićevoj listi 2017. godine na izborima za zastupnike u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Je li njegov privatni i politički odnos sa zagrebačkim gradonačelnikom utjecao na dobivanje gradske potpore za njegov aktualni projekt, pitali smo Prosperova Novaka.

- Nema vam u tome nikakvih privatnih odnosa, kako bi, uostalom, privatni odnosi mogli biti povezani sa strukom? Neki ljudi imaju projekte, a neki ih nemaju. Nema vam u tome ništa čudno - odgovorio nam je.

Prvi tomovi višegodišnjeg projekta “Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti” bit će izdani za mjesec dana. Projekt je već mogao biti realiziran da bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u posljednji trenutak, kako tvrdi Prosperov Novak, nije zaustavio financiranje projekta koji se prema prvotnom planu trebao realizirati u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Zagreb, 140617.
Ruinirana palaca Jelacic na Markovom trgu koja ce nakon obnove postati Zagorkin muzej Gricke vjestice.
Na fotografiji: Slobodan Prosperov Novak koji ce biti zaduzen za postav muzeja.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Slobodan Prosperov Novak

Intervencija

- Za tisak su definitivno pripremljena četiri sveska prve knjige velikog formata pod naslovom ‘Hrvatska srednjovjekovna književnost’, slijede dva velika sveska naslovljena ‘Književni laboratorij’, u kojima su objavljeni drevni tekstovi s dodatnim komentarima. Ovim svescima pridružen je posebni dodatak u kojem je izbor najvažnijih novijih svjetskih tekstova o kulturi u srednjem vijeku.

Uz ova četiri sveska prve knjige u završnoj fazi pred tiskom je šest svezaka naslovljenih ‘Hrvatska književnost ranog novog vijeka’. Odnose se na razdoblje od 1450. do 1800. godine, a posvećeni su hrvatskoj renesansnoj književnosti, književnom baroku i prosvjetiteljstvu - objašnjava Novak i dodaje da je cilj projekta bio stvoriti tekstualni okvir budućih obrazovnih reformi.

- Tako da se ovdje radi o izravnoj intervenciji u hrvatski obrazovni sustav, pri čemu se ovim projektom dokida redukcionizam dosadašnje reforme - rekao je za Jutarnji Slobodan Prosperov Novak.

Bandić je gradskim novcem Lilliput planetu pomogao i 2015. godine, kad je odobrio donaciju od 140 tisuća kuna za pripremu Novakove “Knjige o Splitu”.

Prosperov Novak tvrdi da ni ta pomoć dobivena od Grada nema veze s time što je iste godine bio na kandidat na Bandićevoj saborskoj listi.

- To jedno s drugim nema veze. A i vi ste navikli da svi mi u književnosti moramo imati sirotinjske projekte - zaključio je Slobodan Prosperov Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:15