NEKRETNINE

Pad cijena bez prodaje stanova

 Josip Bistrović/CROPIX

Iako će upravo tržište nekretnina biti među najpogođenijima krizom i u 2010.godini cijene nekretnina, unatoč velikom broju neprodanih stanova, neće drastično padati, a gotovo u potpunosti zaustaviti će se novi projekti. Iduće će godine na tržištu moći opstati samo kvalitetne, dobro promišljene i profitabilne investicije.

Nema gradnje velikog broja novih stanova ili velikih trgovačkih centara, ali nitko ne može računati da će zbog potpuno uzdrmanog tržišta uspjeti jeftino kupiti kvalitetan stan na odličnoj lokaciji. Cijene će padati jedino nekvalitetnim stanovima, međutim njih nitko neće htjeti kupiti. Gotovo je i vrijeme nerealnih cijena i visokih zarada za investitore koji su svaki stan s protuprovalnim vratima i videonadzorom proglašavali luksuzom.

Domaći stručnjaci procjenjuju i da se više nikada neće vratiti vrijeme rasta cijena nekretnina na gotovo dnevnoj bazi. Dobra vijest za struku jest i da je prošlo vrijeme pogreški kao što je preizgrađenost objekata, premalih soba i nekvalitetne gradnje.

Projekti kojima bi se iduće godine trebali okrenuti investitori je primjerice najam s mogućnošću kupnje. Jedini segment koji je relativno stabilan na tržištu nekretnina i takav će i ostati i 2010.godine jest tržište uredskih zgrada. Iduće godine samo u Zagrebu očekuje se završetak najmanje tri velike poslovne zgrade, a stopa nepotpunjenosti već sada je manja od pet posto.

Premda je bilo najavljeno da će do 2013.godine u Hrvatskoj početi gradnja 13 velikih trgovačkih centara, malo je vjerojatno da će svi projekti doista biti i realizirani. Od svih 13 za sada je izgledna realizacija samo tri centra - trgovačog centra Arena Lanište, Ikee i Cvjetnog prolaza. (B.Blašković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:33