KRAJ PREGOVORA?

Pada li danas dogovor između Vlade i sindikata: Ili novi kolektivni ugovor za sve, ili ništa za prosvjetare

Zagreb, 050712.U prostorijama Hrvatskog sumarskog drustva celnici Matice hrvatskih sindikata odrzali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali ishod pregovora s Vladom o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora.Na slici: Vilim Ribic, Branimir Mihalinec.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Vlada i sindikati javnih službi danas bi, prema najavama, trebali formalizirati dogovor od prošlog petka prema kojoj se oko 240.000 zaposlenika u prosvjeti, kulturi, znanosti i socijalnoj skrbi do kraja iduće godine odriču jubilarnih nagrada, osim za one koji odlaze u mirovinu, dnevnice za službena putovanja smanjuju se sa 170 na 150 kuna, a radnici ostaju i bez božićnice za 2012. i 2013. godinu te regresa u idućoj godini. Osim toga, sindikati su načelno pristali i na izmjenjena pravila oko isplate naknade za prijevoz.

Radnici kojima je od kuće do radnog mjesta manje od dva kilometra, gube pravo na naknadu, a ostalima se ona isplaćuje u punom iznosu isključivo uz predočenje računa ili mejsečne karte. Zaposlenici koji na posao dolaze osobnim automobilom dobivali bi umanjeni iznos za prijevoz. Prema psoljednjem pisanom prijedlogu Vlade, imali bi pravo na 65 posto najjeftinije mjesečne karte, iako se spominje da Vlada mogla naknadu povećati na 75 posto. Nadalje, javnim službama više neće biti plaćen prijevoz do 100 kilometara od radnog mjesta, nego samo 50 kilometara, a kilometre iznad te granice plaćat će u jednakim dijelovima poslodavac i radnik.

Smanjenje prava na prijevoz rezultat je kompromisa, nakon što sindikati nisu pristali na smanjenje naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto tvrdeći kako se radi o zadiranju u plaće, što je Vlada tvrdila da će biti posljednja linija obrane.

Osim toga, sindikati već neko vrijeme tvrde kako se od 1,1 milijardi kuna, koliko se izdvaja za prijevoz, četvrtina isplaćuje radnicima koji varaju državu i prijavljuju se na udaljenim mjestima, kako bi, primjerice u Zagrebu, umjesto 360 kuna primali i više od 1000 kuna naknade za prijevoz.

Unatoč "visokoj razini usklađenosti", pregovori bi danas, umjesto potpisom na dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru mogli rezultirati i raskidanjem tog dokumenta. Sindikalna vertikala Vilim Ribić, Branimir Mihalinec i Zvonimir Laktašić, te predstavnica sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak posljednjih nekoliko dana tvrde da sporazum neće potpisati ako se Vlada ne obveže vratiti novac kojega će se radnici odreći kroz neisplatu dviju božićnica i jednog regresa, ukupno više od milijardu kuna. No, Vlada takvu odredbu zasad ne pristaje potpisati jer "ne žele budućoj vladi ostaviti dugove i obveze".

Osim toga, Vilim Ribić u jednom je trenutku svoj potpis na dodatak TKU uvjetovao izmjenama prijedloga Zakona o repreznetativnosti, odnosno ako nemaknu odredbu o jačanju strukovnih sindikata.

Iz Vlade se jučer moglo čuti da, ukoliko Ribić nastavi ucjenjivati, namjeravaju raskinuti Temeljni kolektivni ugovr za javne službe, nakon čega bi sa djelatnostima koje prihvaćaju predloženi dodatak sklopili novi TKU. Ako se to dogodi, prosvjetari i znanost mogli bi ostati bez svih prava iz TKU. Naime, javne službe dijele se u četiri struke: zdravstvo, prosvjeta, socijalna skrb i kultura. Samo prosvjeta se protivi potpisivanju dodatka, dok zdravstvo ima tri predstavnika u pregovaračkom odboru, od čega dvoje, Spomenka Avberšek i Ivica Babić podržavaju, a Anica Prašnjak protivi se potpisu na dodatak TKU.

Ovaj plan Banskih dvora, međutim, možda i ne uspije, jer sindikati zasad tvrde kako "ne dolazi u obzir da se javne službe dijele na one koje imaju, i one koje nemaju TKU".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:44