RJEŠENJE ZA GUBITAŠA

PAKISTANSKI MOĆNIK ŽELI SPASITI POSRNULOG HRVATSKOG DIVA! U priču oko dokapitalizacije kutinske Petrokemije uključio se i sasvim neočekivani igrač

 
 CROPIX

U priču oko dokapitalizacije kutinske Petrokemije uključili su se novi igrači. Uz već poznate zainteresirane koji su se provlačili medijskim prostorom - mirovinski fondovi, Ina, Prvo plinarsko društvo (PPD), HEP, Janaf, poljski Azoty, češki Agrofert te austrijski Borealis - pojavila su se još dva nova imena.

U posljednji tren interes je iskazao i EBRD te pakistanska grupacija Fatima, otkrivaju nam izvori bliski kutinskoj tvornici mineralnih gnojiva. Upravo to je, kako doznajemo, uz ljetne mjesece i godišnje odmore, razlog zašto je Uprava Petrokemija na čelu sa Đurom Popijačem produljila rok za dubinsko snimanje i dostavu obvezujućih ponuda, što je i jučer objavila na stranicama Zagrebačke burze.

Prvo su, naime, produžili rok za dostavu Pisma namjere do 30. lipnja 2017. (prvotni je bio do 19. lipnja). Slijedila je dubinska analiza koja je bila predviđena u periodu od 10. srpnja do 15. kolovoza 2017., a nakon završetka procesa dubinskog snimanja zainteresirani investitori trebali su dostaviti obvezujuće ponude sukladno Programu restrukturiranja do 1. rujna 2017.

Obavijest na burzi

No, kako su pojasnili u obavijesti objavljenoj na stranicama Zagrebačke burze, dio potencijalnih investitora zatražio je produženje rokova pa je Uprava odlučila produžiti postupak provođenja dubinske analize do 31. kolovoza 2017. te za prikupljanje obvezujućih ponuda u procesu dokapitalizacije do 22. rujna 2017.

- Potencijalni sudionici u procesu dokapitalizacije sami su zatražili dodatno vrijeme i zbog godišnjih odmora koji su u tijeku i zbog svojih internih procedura koje moraju proći. Neki od njih su već obavili prvi dio dubinskog snimanja, sada slijedi drugi dio. U suradnji s nadležnim ministarstvima radimo sve što je u našoj moći da se cijeli taj proces uspješno završi, a u tijeku je i rješavanje problema deponije fosfogipsa, što je bio razlog zbog kojeg su zainteresirani prije odustajali - rekao nam je Popijač, ne želeći potvrditi spomenuta imena kompanija zainteresiranih za Petrokemiju, s obzirom da je proces vrlo osjetljiv.

No, u PPD-u su nam potvrdili da su poslali pismo namjere te obavili proces dubinskog snimanja, a u Ini, također.

- Ina je 29. lipnja dostavila Pismo namjere za iskazivanje interesa u dokapitalizaciji. Nastavno na taj korak, krenuli smo u postupak dubinskog snimanja. Trenutačno je u tijeku proces evaluacije prikupljenih podataka i dokumenata, a glavni će zaključci biti prezentirani Upravi Ine. Tek nakon toga uslijedit će odluka o eventualnom sudjelovanju Ine u dokapitalizaciji poduzeća - Inin je odgovor.

Od pojedinih upućenih u kutinsku priču može se čuti da je od svih najviše zagrizao Borealis te da bi EBRD ušao u Petrokemiju sa strateškim partnerom koji bi bili upravo Austrijanci. Drugi dio poznavatelja situacije u Kutini nije toliko siguran u taj scenarij i vjeruje da će se dogoditi neka poslovna kombinacija s mirovinskim fondovima, HEP-om i Janafom. Najveća nepoznanica u ovom je trenutku Fatima grupa, jedan od najvećih pakistanskih konglomerata, koja ima dosta širok opus poslovanja. Kako stoji na njihovim službenim stranicama, bave se trgovinom, energijom, šećerom, tekstilom, rudarstvom, ambalažom te, naravno, gnojivom. Proizvode gnojivo na bazi dušika i fosfata, imaju proizvodne kapacitete od 2,1 milijun tona godišnje te planiraju daljnje širenje svog poslovanja u inozemstvu.

Novi pokušaj

Tko će od njih na kraju postati strateški partner Petrokemiji i hoće li ovaj pokušaj nakon brojnih neuspjelih tijekom posljednjih godina uspjeti, trebalo bi svakako biti poznato do kraja godine. Jer, Petrokemiji je partner itekako nužan.

Ona je unatoč povećanoj proizvodnji i prodaji, u prvih šest mjeseci 2017. ostvarila ukupne prihode od 986,6 milijuna kuna, što je oko 6,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, te gubitak u poslovanju od 40,3 milijuna kuna (godinu dana ranije poslovala je s dobiti od 1,2 milijuna kuna).

Iako su postignuti dogovori oko novih uvjeta nabavke prirodnog plina i reprogram dospjelog duga za prirodni plin smanjili rizik poslovanja, opasnost i dalje postoji.

Procjenjuje se da će i u ovoj godini biti i dalje vrlo izražen utjecaj promjenjive razine cijena mineralnih gnojiva na svjetskom tržištu te relativno visoke cijene prirodnog plina u Europi i Hrvatskoj. Tim više su neophodni restrukturiranje i investitor, s time da je naglasak na privatnom investitoru, a ne na državi koja je financijskim injekcijama dosad držala Petrokemiju iznad vode.

Tko je Fatima grupa?

- bave se trgovinom, energijom, šećerom, tekstilom, rudarstvom, ambalažom te proizvodnjom gnojiva

- proizvode gnojivo na bazi dušika i fosfata i imaju proizvodne kapacitete od 2,1 milijun tona godišnje

- kompleks za proizvodnju mineralnih gnojiva posjeduje i elektranu snage 56 MW, a plin dobivaju iz Mari Gas polja

- imaju više od 6000 zaposlenih, a u prvom tromjesečju ove godine ostvarili su prihode od prodaje u iznosu od 78,4 milijuna dolara te dobit od 21,6 milijuna dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:17