NEDJELJOM U DVA

'PALA JE EUROPSKA POZLATA, PREMIJER JE SVE SLABIJI' Bauk kod Stankovića nije htio puno govoriti o SDP-u: 'What happens in Partija, stays in Partija'

 Sandra Šimunović / CROPIX

Gost emisije "Nedjeljom u dva" bio je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, javlja HRT. Teme emisije bile su, među ostalim, afera "Hotmail," Martina Dalić i Andrej Plenković te stanje u SDP-u.

Na početku emisije Aleksandar Stanković predstavio je Zenonov paradoks prema kojemu Ahilej ne može nikako sustići kornjaču ako joj da prednost. Za objašnjenje je pitao svoga gosta. Nešto se slično dogodilo iArsenu Bauku koji je prema načelu Zenonova paradoksa s bratom dijelio kolač. Zenonov je paradoks, kaže Bauk, dobro objasnio u četvrtom razredu srednje škole pa je dobio peticu. "Caka je u tome da kad se ide u besknačno smanjivanje, nikad se ne može doći do nule", kazao je.

Arsen Bauk komentirao je rezultate posljednje ankete prema kojoj, nakon afere 'mailovi' i odlaska Martine Dalić - 21 posto građana smatra da bi najbolji premijer i dalje bio Andrej Plenković. "Prema njegovu paradoksu, znači da ga 79 posto ne bi za premijera", odgovorio je Bauk. "Da ste tu anketu radili prije godinu dana, taj bi rezultat za Plenkovića bio znatno bolji, a ako bude novih mailova - u budućnosti bi moglo biti mnogo gore", dodao je. Plenković nije reagirao na vrijeme, bit će sve slabiji. Pala je europska pozlata, svaki novi mail ruši prvu crtu njegove obrane", kazao je Bauk, čovjek čiji život vrti oko brojeva.

Bauk vjeruje kako će se i dalje pojavljivati novi mailovi. "Što se tiče HDZ-a, u javnosti je prisutna misao da je Tomislav Karamarko otišao zbog afere 'konzultantica'. On je otišao jer više nije imao većinu, a afera je samo bila povod da ga napusti Most". Isto će se dogoditi i Plenkoviću. Sad ima 77 ruku, a mnogi od tih 77, kad bi izašli na izbore - loše bi se proveli. Stoga će ga držati dokle to budu mogli pozivajući se na stabilnost itd.", kazao je Bauk. Za Milorada Pupovca rekao je kako sa SDP-om lakše nalazi zajednički jezik u ideološkim, a s HDZ-om u financijskim stvarima. Za eventualno koaliranje s SDSS-om kazao je kako su partneri SDSS-u u nekim lokalnim sredinama, a da su zastupnici nacionalnih manjina na nacionalnoj razini - uvijek partneri.

Komentirajući loš položaj Davora Bernardića u anketama, Bauk je izjavio da postoje različite metode ispitivanja rejtinga pojedinaca, ovisno o tome s kim se 'kandidat' konfrontira. O situaciji o SDP-u kazao je kako on "ima običaj da o onome što se događa u stranci ne govori javno - What happens in Partija, stays in Partija. Mislim da je SDP, ovakav kakav jest - i dalje najbolja stranka u Hrvatskoj i jedina koja može izvući Hrvatsku iz ovoga u čemu se našla", kazao je.

Za Aleksandru Kolarić rekao je kako njezin način kampanje za zagrebački SDP odudara od načina koji je donio Glavni odbor. Bauk je komentirao i Abileneski paradoks prema kojemu "određene okolnosti tjeraju ljude unutar grupe da djeluju protiv svoje volje, i to zato jer se nemaju snage suprotstaviti". "Politička stranka je dobrovoljna organizacija i ulaskom u stranku prihvaćate određena pravila. Svi oni koji žele skratiti mandat predsjedniku stranke imaju mehanizme i to se ne radi preko medija". Branio je Davora Bernardića i njegov istup "Di su pare", a kao "predsjednik Kluba SDP-a neće javno kritizirati predsjednika stranke", piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:59