ZASULE NAS 173 MILIJARDE LITARA VODE

Pala prva žrtva poplava, Šuker u čizmama zapovijeda obranom!

 Bernard Čović/Cropix

Cijelo omanje jezero prošlo je Savom kroza Zagreb. U najvećem naletu voda je jurišala 3200 kubnih metara u sekundi. Dio vode propušten je kroz kanal Sava - Odra (500 m kubnih u sekundi). Prema našem računu, kroz Zagreb je u 24 sata prošlo oko 172,8 milijuna kubnih metara vode, ako uzmemo da je srednja vrijednost protoka vode bila 2000 metara kubnih u sekundi.

Brojke nekome mogu izgledati strašno, nekome pak ne, ali prizori iz okolice Zagreba te mjesta na Savi nadomak Siska nimalo nisu ugodni. Prizori apokalipse bili su vidljivi u mjestima u kojima je Sava probila obranu, što možete pogledati u našim fotogalerijama.

Stjepan Kovačić (65), mještanin poplavljenog Črnkovca, prva je žrtva izvanrednog stanja u Zagrebačkoj županiji. Njega je jučer oko 21 sat gotovo pred kućnim pragom usmrtio kombi. Nesretni je Kovačić punio vreće pijeskom i u jednom je trenutku neoprezno iskoračio na kolnik. Upravo tada naišao je kombi, koji ge je udario i smrtno ozlijedio. Na mjestu događaja policija je provela očevid, a mrtvo tijelo prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

U Novom Čiču nedaleko od Velike Gorice potpredsjednik Vlade Ivan Šuker sazvao je izvanredni stožer obrane. U javljanju za HRT ministar je rekao kako je poplavljeno šest sela, a najteža situacija je u Bukevju koje je potpuno odsječeno: 'Spašavamo što se spasiti može', poručio je Šuker.

Dobar sustav obrane

- Veliki vodni val koji je prošao kroz Zagreb, hidrološkim rječnikom rečeno, je “stogodišnja velika voda”, a prema količini vode sličan je onome iz 1964. godine, kada je Zagreb bio poplavljen, rekao je dr. sc. Dušan Trninić, pomoćnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda za hidrologiju.

- Takav vodeni val dogodi se jednom u 100 godina, pojasnio je Dražen Budišić, zamjenik rukovoditelja obrane od poplave za vodeno područje sliva Save te naveo da su apsolutni maksimumi izmjereni na postajama u Rugvici i Jesenicama.

Dobre vijesti dolaze iz Slovenije - Sava s pritocima je u opadanju, a za stabilizaciju će trebati sljedeća tri dana. Na ruku tome ide i najava vremena bez kiša. Na žalost - to su dobre vijesti samo za krajeve kroz koje je vodni val već prošao. Dr. Trninić upozorava: - Stanovnici Slavonskog Broda vodeni val mogu očekivati za tjedan dana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52