KONFERENCIJA

PANEL O 'SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA' Kako zaustaviti porast broja teških nesreća na hrvatskim cestama

U hotelu Esplanade sutra će na konferenciji Jutarnjeg lista i Hanza Medije svoje viđenje iznijeti nadležni ministri i brojni stručnjaci
 CROPIX

MUP-ove statistike pokazuju da Hrvatska bilježi negativan trend sigurnosti prometa na cestama. Podaci za ožujak još nisu objavljeni, ali u prva dva mjeseca ove godine poginulo je 37 osoba na hrvatskim prometnicama, što je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem šest osoba više, odnosno gotovo petina (19,4 posto više).

Hanza Media i Jutarnji list sutra organiziraju veliku prometnu konferenciju “Sigurnost cestovnog prometa” u hotelu Esplanade.

Nesreće

Možemo li uz ovakve negativne trendove ostvariti cilj zacrtan u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, a to je pad broja poginulih na manje od 213 do 2020. godine? Jer osim broja poginulih, raste broj prometnih nesreća, broj nesreća s teško i lako ozlijeđenima.

Svoje viđenje o sigurnosti u prometu dat će i dvojica ministara u Vladi - ministar prometa Oleg Butković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Utjecajni čimbenici cestovne sigurnosti” naziv je prezentacije koju će održati doc. dr. sc. Marko Ševrović, predstojnik Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti. U tom će izlaganju, među ostalim, biti vidljivo da se rekonstrukcijom opasnih dijelova prometnica tzv. crnim točkama može smanjiti broj prometnih nesreća, ali i koji su faktori koji na određenoj prometnici dovode do prometnih nesreća, što se sve može i znanstveno verificirati i dokazati te kako prometna struka svojim rješenjima može utjecati na faktor sigurnosti prometa.

Dr. sc. Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije za poslove policije, održat će prezentaciju “Stanje cestovne sigurnosti i rezultati Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama”.

Ispravnost

Osim čovjeka i ceste kao glavnog čimbenika prometnih nesreća, treći važan faktor prometne sigurnosti je vozilo. A upravo o tehničkoj pouzdanosti vozila kao čimbenika sigurnosti u prometu na cestama govorit će mr. sc. Goran Pejić, dipl. ing. pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

U jednosatnom panelu koji će uslijediti nakon pozdravnih govora organizatora, uvodnih prezentacija, o sigurnosti prometa na cestama raspravljat će najkompetentnije osobe za ovo područje. Zanimanje za konferenciju je iznimno i već se tražilo mjesto više. U panelu će sudjelovati predstavnik Hrvatskih cesta, Tomaž Tollazzi, ovlašteni revizor cestovne sigurnosti u Sloveniji, Christian Santaleza, direktor Bina-Istre, upravljanje i održavanje, Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa u Ravnateljstvu policije, Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a, i Lidija Pecigoš Višnjić, direktorica sektora za osiguranje motornih vozila Croatia osiguranja.

Važna tema

Sigurnost prometa složeno je područje koje je često u fokusu javnosti, nažalost, samo nakon teških prometnih nesreća, ali to je tema koja je iznimno važna za hrvatsko društvo. Stoga je namjera Jutarnjeg lista da ovu temu i ovom konferencijom, ali i stalnim držanjem u fokusu učini konstantnom, te da i mi kroz medije pridonesemo ostvarenju ciljeva iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, da na cestama bude manje poginulih i ozlijeđenih.

Na konferenciji ćemo otvoriti brojna pitanja i teme; od toga kakav nam je odgoj vozača u autoškolama i hoće li sigurnosti prometa pridonijeti visoke kazne ili trebamo tražiti neki novi model kažnjavanja vozača koji učestalo čine prometne prekršaje. Treba li briga o sigurnosti cestovnog prometa biti isključivo u nadležnosti policiji, odnosno MUP-a, ili Hrvatska po uzoru na neke druge zemlje, pa i susjednu Sloveniju treba osnovati nacionalnu agenciju za sigurnost cestovnog prometa i koja bi trebala biti njezina zadaća. Može li si Hrvatska kao turistička zemlja dopustiti da u vrijeme turističke sezone bude bez namjenske hitne helikopterske službe.

Što cestari, prije svega Hrvatske ceste i HAC mogu učiniti za sigurnost prometa i koja su moguća rješenja da se sve veći broj vozača koristi autocestama, također je jedno od pitanja koja ćemo postaviti. Bina-Istra najavila je prva u Hrvatskoj uvođenje dronova za nadzor prometa pa će sigurno biti zanimljivo čuti informacije iz prve ruke o tom projektu. U raspravi o sigurnosti prometa sudjelovat će i predstavnici HAK-a kao najmasovnije udruge koja okuplja vozače, ali i Croatia osiguranja, kao najvećeg osiguravatelja.

Velika konferencija Jutarnjeg lista “Sigurnost cestovnog prometa” dolazi u pravo vrijeme, što potvrđuje i zanimanje i odaziv sudionika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:30