VELIKI INCIDENT

PANIKA U ZAGORJU ZBOG NAFTE U PITKOJ VODI 'Ovo je najveća ekološka katastrofa u mnogo godina'

 zagorje.com

Stanovnici Hrvatskog Zagorja već se danima suočavaju sa ekološkom katastrofom, nakon što je utvrđeno da je pitka voda u nekim mjestima zagađena naftom.

Voda ima neugodan miris po nafti, te je stanovnicima preporučeno da ju ne koriste za piće niti za kuhanje. Utvrđeno je da je uzrok zagađenja prevrtanje kamiona s trupcima. Naime, prije dva dana u vodotok zaštićenog područja iznad Lobora prevrnuo se kamion iz kojeg je iscurila nafta. Kako javlja Zagorje.com, članovi Loborske ekološke udruge osnovali su Povjerenstvo koje je obavijestilo načelnicu Općine Lobor Ljubicu Jembrih o svojoj zainteresiranosti da se razjasne razlozi zagađenja pitke vode.

Utvrdili su da u blizini vodotoka zrak ima intenzivan miris po nafti, a na površini vode na mirnim mjestima bile su vidljive nakupine nafte u vidu sjajnih mrlja koje su se na svjetlu presijavale. Povjerenstvo je organoleptički nesumnjivo utvrdilo da je vodotok iznad zahvata vode za Zagorski vodovod vidno zagađeno naftom. Vjeruje se da će to biti potvrđeno i u uzetim uzorcima vode od strane Hrvatskih voda, piše Zagorje.com

Članovi LED-a podržavaju oprez u korištenju vode koji je upućen javnosti od strane načelnice Općine Lobor i drugih relevantnih dužnosnika.

- Vodu za piće obavezno treba koristiti iz sigurnih izvora te iz cisterni kojima lokalne vatrogasne postrojbe snabdijevaju građane vodom. Istovremeno voda nije upotrebljiva niti za kuhanje jer procesom kuhanja svi naftni derivati neće ishlapiti. Nužna je stalna laboratorijska kontrola uzoraka pitke vode iz vodovoda od strane neovisnog laboratorija. Tek kada se analizom utvrdi da u uzorcima nema naftnih derivata niti u jednom od ogranaka vodovoda tada će biti moguće ponovno bez bojazni za zdravlja korisnika koristiti vodu za piće i kuhanje.

Udruga smatra kako se radi o jednoj od najvećih ekoloških katastrofa u mnogo godina. Najavljuju kako će pomno pratiti razvoj događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:11