LOŠ POČETAK SEZONE

PAO NATJEČAJ ZA SOL Trebali kupiti 38.380 tona - HAC zbog poništene nabave nije kupio sol za posipanje autocesta

 Robert Fajt / HANZA media

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave usvojila je žalbe i poništila odabir tvrtke za nabavu 38.380 tona soli za posipanje autocesta kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb.

U HAC ONC-u, koji je raspisao natječaj, tvrde kako u ovom trenutku na skladištu imaju 21.600 tona soli što bi im, tvrde, trebalo biti dovoljno kako bi autoceste mogle održavati prohodnima i sigurnima za korisnike, a sve do potpisa novog ugovora.

Natječaj iz lipnja

Prošle godine je primjerice HAC ONC u studenom potrošio oko 1900 tona soli, a u prosincu oko 7000 tona. Po tim parametrima sada uskladištene količine soli trebale bi biti dovoljne. No, kako i sami tvrde u HAC ONC-u, “korištenje posipala uvjetuju vremenske prilike na koje je nemoguće utjecati”. Dakle, ove količine soli trebale bi biti dovoljne ne bude li u sljedećih mjesec i pol dana ekstremnih zimskih uvjeta.

HAC ONC je natječaj za nabavku soli objavio 2. lipnja ove godine, a procijenjena vrijednost bila je 18 milijuna kuna. Posao je dodijeljen tvrtki Solana Pag, ali pod jako čudnim okolnostima. Odluku o odabiru potpisao je direktor HAC ONC-a Boris Huzjan, koji je nedavno izabran za člana Uprave Hrvatskih autocesta.

Na natječaj su stigle četiri ponude. Od te četiri ponude dvije su bile od iste tvrtke - upravo Solane Pag. Ova tvrtka je 13. srpnja dala ponudu vrijednu 16 milijuna kuna, a dva dana kasnije je dostavila ponudu vrijednu 17,8 milijuna kuna. Prema uvjetima natječaja, ponuditelj je na ime jamstva za ozbiljnost ponude morao uplatiti 540 tisuća kuna. Solana Pag taj je iznos uplatila 13. srpnja te je kopiju te iste uplate priložila uz obje ponude. Kada je naručitelj zatražio uplatu još pola milijuna kuna, Solana Pag je odgovorila da ne može ishoditi još jedno jamstvo te da jamstvo vrijedi za ponudu od 13. srpnja.

Jamstvo

HAC ONC je tada uplaćeno jamstvo ocijenio kao sastavni dio prve ponude. Ali nije odbacio drugu ponudu Solane Pag iako za nju nije bilo uplaćeno jamstvo, a ni Zakon o javnoj nabavi ne dozvoljava da jedna tvrtka na isti predmet nabave da dvije ponude.

U obrazloženju HAC ONC-a se tvrdi kako nema zakonske prepreke da isti ponuditelj na isti natječaj ponudi dvije različite ponude. No u Državnoj komisiji tvrde suprotno te navode da je iz zapisnika s otvaranja ponuda jasno kako je naručitelj prihvatio četiri ponude kao valjane, od toga dvije Solane Pag.

Jeftiniju ponudu te tvrtke je HAC ONC u konačnici i odabrao. Na taj odabir žalbe su podnijeli tvrtke Croatia Chartering iz Rijeke te zajednica ponuditelja MA.CO.T iz Kukuljanova i Pag 91 s Paga koji su također dali ponude na natječaj. U svom Rješenju o prihvaćanju njihovih žalbi, DKOM konstatira da “naručitelj postupak pregleda i ocjena ponuda nije proveo u skladu s izvorima kojima je uređen postupak javne nabave kojima nije dopuštena dostava više ponuda jednog gospodarskog subjekta”. HAC ONC će objema tvrtkama morati platiti po 45 tisuća kuna troškova žalbenog postupka.

DKOM u istom rješenju nije prihvatio žalbu tvrtke Croatia Chartering na jedan od razloga zbog kojeg naručitelj nije prihvatio njihovu ponudu. Naime, ova tvrtka nije dostavila tražene analize uzoraka rasute i silosne soli. Ponuditelj je dostavio samo jednu analizu za koju je dao objašnjenje da vrijedi za obje vrste soli, što nije potvrdila ovlaštena institucija, stoji u rješenju.

Nova ponuda

Nakon što je DKOM poništio odluku o odabiru dobavljača, u HAC ONC-u će morati napraviti ponovnu evaluaciju ponuda te odabrati sljedeću ponudu koja zadovoljava sve uvjete iz natječaja. U HAC ONC-u navode kako ova procedura traje oko 2 do 3 tjedna te očekuju da će postupak nabave završiti do 31. prosinca. No, ukoliko i na tu odluku pristignu žalbe, cjelokupni proces nabavke soli mogao bi se dodatno otegnuti. I sve to usred najveće zime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03